ΗΠΑ: Έχασε τις προθεσμίες ο Τραμπ - Κατάχρηση εξουσίας ή απλή παράβλεψη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Έχασε τις προθεσμίες ο Τραμπ - Κατάχρηση εξουσίας ή απλή παράβλεψη
Είχε δώσει περιθώριο μέχρι την Δευτέρα στον Λευκό Οίκο για την παράδοση εγγράφων.

Για κατάχρηση εξουσίας κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων και η «αμέλεια» του Λευκού Οίκου να παραδόσει τα έγγραφα που του είχαν ζητηθεί δεν βοηθά την θέση του Αμερικανού προέδρου.

Ο Λευκός Οίκος έχασε την προθεσμία που είχε τεθεί από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων για την παράδοση σειράς εγγράφων, στο πλαίσιο της έρευνας από την ίδια επιτροπή κι αναφορικά με το αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει προχωρήσει σε κατάχρηση άσκησης των προεδρικών εξουσιών του, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNN επικαλούμενο πηγή που έχει λάβει γνώση των εξελίξεων.

Μερικοί από τους πρώην αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που είχαν λάβει επιστολές από την ίδια επιτροπή για την παράδοση των εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων του πρώην νομικού συμβούλου Ντον Μαγκάν, αλλά και της πρώην αναπληρώτριας νομικής συμβούλου Άνι Ντόναλντσον, παραπέμπουν για τα αιτήματα αυτά στον Λευκό Οίκο.

Σε γενικές γραμμές, βοηθοί των Ρεπουμπλικάνων δηλώνουν ότι η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων έλαβε απαντήσεις από 8 αξιωματούχους επί του συνόλου των 81 αξιωματούχων που έλαβαν επιστολές από τις αρχές Μαρτίου. Ένας ακόμη αξιωματούχος έχει ταχυδρομήσει τα έγγραφα που του ζητήθηκαν, ενώ αυτά δεν έχουν παραληφθεί ακόμη.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους δηλώνουν ότι περισσότεροι από αυτούς που έλαβαν επιστολές έχουν συμφωνήσει να παραδώσουν έγγραφα στην επιτροπή.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων Τζέρι Νάντλερ είχε δώσει περιθώριο μέχρι την Δευτέρα στον Λευκό Οίκο για την παράδοση εγγράφων. Σύμφωνα με το αίτημα τα έγγραφα που ζητήθηκαν σχετίζονται με την απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, εσωτερικές συζητήσεις σχετικά με την απόφαση του (τότε) Γενικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς να εξαιρέσει τον εαυτό του από την έρευνα για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά και λεπτομέρειες για οποιεσδήποτε συζητήσεις, αναφορικά με πιθανή απόλυση του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ.

Παράλληλα, έχουν ζητηθεί έγγραφα για τις καταβολές ποσών που έκανε ο Τραμπ σε γυναίκες που ισχυρίστηκαν ότι είχαν σχέσεις μαζί του, ώστε αυτές να κρατήσουν προεκλογικά το στόμα τους κλειστό.

Η ίδια πηγή δήλωσε στο CNN ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στο αίτημα για την παράδοση των εγγράφων, ενώ στοχεύει να το πράξει στο άμεσο μέλλον.

Ένας εκπρόσωπος του Νάντλερ αρνήθηκε να σχολιάσει την αντίδραση του Λευκού Οίκου.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται προδιαγράφει τις συνθήκες, για μία οξεία πολιτική σύγκρουση, με τις επιτροπές του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος να είναι αποφασισμένες για την έκδοση κλήσεων, αναφορικά με τα αιτήματα παράδοσης εγγράφων που δεν ικανοποιηθούν μόνο με την αποστολή των σχετικών αιτήσεων.

Η έρευνα του Νάντλερ έχει ως πεδίο εξέλιξής της διάφορες διαστάσεις της πολιτικής και επιχειρηματικής δράσης του Τραμπ, με σημεία ενδιαφέροντος, τις υποθέσεις που οι Δημοκρατικοί χαρακτηρίζουν ως διεφθαρμένες επιχειρηματικές πρακτικές, αλλά και εν δυνάμει παράνομες ενέργειες στον Λευκό Οίκο.

Νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο, ο Νάντλερ προχώρησε στην αποστολή 81 επιστολών σε πρόσωπα, φορείς και υπηρεσίες στο πρώτο στάδιο εξέλιξης της έρευνας του. Στα πρόσωπα που έλαβαν επιστολές, συμπεριλαμβάνονται οι γιοί του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και Έρικ Τραμπ, πρώην συνεργάτες και ο βοηθοί του, όπως, ο Μαγκάν, αλλά και επιχειρηματικοί συνεργάτες του, όπως, ο υπεύθυνος οικονομικών των επιχειρήσεων Τραμπ, ο Άλεν Γουέισελμπεργκ.

Ο βαθμός αντίδρασης των παραπάνω προσώπων, στο περιθώριο τους να αποστείλουν τα έγγραφα μέχρι την Δευτέρα, όπως αυτό είχε οριστεί από τον Νάντλερ, δεν έχει ξεκαθαριστεί.

Ο Νάντλερ είχε δηλώσει προχθές ότι είναι «ενθαρρυμένος» από την παραγωγή εγγράφων για την έρευνα που διεξάγει, αναφορικά με το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, την διαφθορά και την κατάχρηση εξουσίας από τον πρόεδρο Τραμπ, όπως μετέδωσε το ABC News.

Οι βοηθοί των Ρεπουμπλικάνων δήλωσαν ότι -μέχρι στιγμής- έχουν παραδοθεί περισσότερες από 8.000 σελίδες εγγράφων. Στα έγγραφα αυτά, συμπεριλαμβάνονται 2.688 σελίδες από τον Μπάνον, 3.349 σελίδες από τον δωρητή του Τραμπ και φίλο του Τομ Μπαράκ, 1.466 σελίδες από την Εθνική Ένωση Οπλοκατοχής (NRA), αλλά και 104 σελίδες από την επιτροπή ορκωμοσίας του προέδρου Τραμπ.

Η πρώτη αναφορά στον αριθμό των σελίδων που έχουν παραδοθεί στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων έγινε από το «Politico».

Παράλληλα, έγγραφα έχουν παραδώσει ο πρώην σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Τζορτζ Παπαδόπουλος, ο πρώην βοηθός της ίδιας προεκλογικής εκστρατείας Τζέι Ντι Γκόρντον, ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ Σαμ Νάνμπεργκ, αλλά κι ο Ρίνατ Ακμετσίν που έλαβε μέρος στην συνάντηση που έγινε στον Πύργο Τραμπ μεταξύ στελεχών της προεκλογικής του εκστρατείας και μιας δικηγόρου από την Ρωσία.

«Στους Δημοκρατικούς έχουν παραδοθεί περίπου 8.000 σελίδες εγγράφων από την ανταπόκριση των παραληπτών των 81 επιστολών. Ο αριθμός αυτός δεν βρίσκεται κοντά στον ισχυρισμό ότι έχουν λάβει δεκάδες χιλιάδες εγγράφων», δήλωσε η Τζέσικα Άντριους, που είναι εκπρόσωπος του Νταγκ Κόλινς, του πιο υψηλόβαθμου Ρεπουμπλικάνου στην ίδια επιτροπή. «Είτε οι Δημοκρατικοί αποκρύπτουν αρχεία της επιτροπής -που αποδεικνύει ότι επενδύουν σε κομματικές ανακρίσεις, παρά στην άσκηση αξιόπιστης εποπτείας- είτε από σκοπιμότητα παραποιούν τα γεγονότα στα ΜΜΕ, αλλά και στην αμερικανική κοινή γνώμη», συμπλήρωσε η ίδια.

Ο Νάντλερ είχε προσθέσει ότι η επιτροπή θα συμπεριφερθεί «με τον κατάλληλο τρόπο» σε όποιον έχει λάβει επιστολή «κι ενδεχόμενα είναι αρνητικός στην συνεργασία του με την επιτροπή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider