Έκτακτη σύνοδο εκπροσώπων των φορολογικών αρχών που συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής συγκαλεί την ερχόμενη Τετάρτη ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), μετά το σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις των Panama Papers.

«Κυβερνητικοί αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο ζήτησαν από τον ΟΟΣΑ να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του Διεθνούς Δικτύου Πληροφοριών και Συνεργασίας (JITSIC) για να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών, να εντοπισθούν κίνδυνοι φορολογικής συμμόρφωσης και να συμφωνηθεί συλλογική δράση, υπό το φως των αποκαλύψεων των Panama Papers», αναφέρει ο ΟΟΣΑ σε ανακοίνωση που έχει αναρτήσει στον ιστότοπό του. Στη σύνοδο θα μετάσχουν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των Φορολογικών Αρχών χωρών από όλο τον κόσμο.

«Οι αποκαλύψεις των Panama Papers περιλαμβάνουν έναν πρωτοφανή αριθμό πληροφοριών, μεταξύ των οποίων πάνω από 11 εκατομμύρια έγγραφα που αφορούν 210.000 εταιρείες σε 21 offshore περιοχές. Κάθε συναλλαγή εκτείνεται σε μία σειρά περιοχών και εμπλέκει πιθανόν πολλές νομικές οντότητες και άτομα», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η σύνοδος στον ΟΟΣΑ αποτελεί μία πρώτη ευκαιρία για τις φορολογικές αρχές να δράσουν με βάση τις πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν από τα εν λόγω έγγραφα.