Φουντώνει η κόντρα ΗΠΑ - Ευρώπης για τα Boeing 737 (pics)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φουντώνει η κόντρα ΗΠΑ - Ευρώπης για τα Boeing 737 (pics)
Μετά την πλήρη απαγόρευση των πτήσεων για το Boeing 737 Max στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

Το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα των Αιθιοπικών Αερογραμμών, που κόστισε τη ζωή και στους 157 επιβαίνοντες, έχει οδηγήσει αρκετές χώρες είτε να καθηλώσουν τους στόλους με αεροσκάφη τύπου Boeing 737 Max είτε να κλείσουν τους εθνικούς εναέριους χώρους στις πτήσεις τέτοιων αεροπλάνων. Η απόφαση για καθήλωση ή μη των αεροσκαφών έχει οδηγήσει σε άτυπο «πόλεμο» ΕΕ-ΗΠΑ, αντίστοιχα. Κατακόρυφη πτώση σημειώνει γ μετοχή της Boeing.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA) αποφάσισε την πλήρη απαγόρευση των πτήσεων για το Boeing 737 Max στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

«Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA) λαμβάνει κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών. Ως προληπτικό μέτρο, η EASA δημοσίευσε σήμερα Οδηγία Αξιοπλοΐας, που θα τεθεί σε ισχύ στις 19:00 UTC, με την οποία αναστέλλει όλες τις πτήσεις που εκτελούνται με Boeing τύπου 737-8 MAX και 737-9 MAX στην Ευρώπη. Επιπλέον η EASA δημοσίευσε Οδηγία Ασφαλείας, με την ίδια ώρα έναρξης ισχύος, με την οποία αναστέλλει όλες τις πτήσεις που εκτελούνται από τρίτες χώρες με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκαφών, προς, εντός ή εκτός ΕΕ. Η διερεύνηση του δυστυχήματος γίνεται υπό τις αρχές της Αιθιοπίας με τη συνδρομή του Διεθνούς Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών, καθώς το αεροσκάφος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ. Η EASA έχει προσφέρει τη συνδρομή της στην διερεύνηση του δυστυχήματος. Η EASA συνεχίζει την ανάλυση των δεδομένων που είναι διαθέσιμα. Η διερεύνηση του δυστυχήματος βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για τα αίτια».

Ωστόσο, από την πλευρά της η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Αμερικής (FAA) εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι τυχόν καθήλωση των αεροσκαφών Boeing 737 Max δεν έχει καμία βάση.

«Η FAA συνεχίζει να εξετάζει προσεκτικά όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και την συνολική απόδοση ασφαλείας χειριστών και πιλότων των Boeing 737 Max. Μέχρι στιγμής, η εξέτασή μας δεν δείχνει ζητήματα απόδοσης του συστήματος και δεν παρέχει βάση ώστε να διαταχθεί καθήλωση των αεροσκαφών. Ούτε άλλες αρχές πολιτικής αεροπλοΐας μας έχουν δώσει στοιχεία που απαιτούν δράση», αναφέρει η νέα ανακοίνωση και προσθέτει πως η έρευνα για την συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κατακόρυφη πτώση της μετοχής της Boeing

Η μετοχή της Boeing έπεσε 6,1% την Τρίτη, γεγονός που σημαίνει ότι η εταιρεία έχει χάσει 11,15% από την στιγμή του δυστυχήματος και βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2009. Οι απώλειες μεταφράζονται σε περίπου 26,65 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγοραστική αξία της Boeing.

Από τις 10 χώρες παγκοσμίως με την μεγαλύτερη αεροπορική κίνηση, όλες έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις με το συγκεκριμένο Boeing, εκτός των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Κίνα, Ινδονησία, Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Μαλαισία και άλλες χώρες ανά τον κόσμο έχουν προσωρινά απαγορεύσει τις πτήσεις με το 737 MAX.

Ντόναλντ Τραμπ: Υπερβολικά πολύπλοκα τα αεροπλάνα για τους πιλότους

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε πως τα σύγχρονα αεροπλάνα έχουν γίνει υπερβολικά πολύπλοκα για τους πιλότους. Αυτή η πολυπλοκότητα αυξάνει τον κίνδυνο. Προσωπικά, δεν θέλω να έχω για πιλότο τον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Θέλω καλούς ιπτάμενους επαγγελματίες που θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να έχουν τον έλεγχο του αεροσκάφους. Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνομίλησε καιμε τον επικεφαλής της Boeing,Ντένις Μιούλενμπεργκ. Η συνομιλία διεξήχθη λίγο μετά τα tweets του Τραμπ και ο Μιούλενμπεργκ διαβεβαίωσε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι τα 737 MAX 8 είναι «ασφαλή» και «αξιόπιστα».

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider