Bloomberg: Τι έκανε και τι δεν έκανε το Eurogroup της Δευτέρας για την Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Τι έκανε και τι δεν έκανε το Eurogroup της Δευτέρας για την Ελλάδα
Οι Ευρωπαίοι εξήραν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας, αλλά δεν ενέκριναν την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ.

Να καταλαγιάσουν τους φόβους πως η Ελλάδα κινδυνεύει με δημοσιονομικό εκτροχιασμό, λίγους μήνες μετά την έξοδό της από τα μνημόνια, επιχείρησαν οι Ευρωπαίοι, εκθειάζοντας μεν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Αθήνας, αναβάλλοντας δε την απόφαση για την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ.

Όπως γράφει το Bloomberg, η απόφαση να μην λάβει η Αθήνα τα 970 εκατ. ευρώ που συνδέονται με την ελάφρυνση του χρέους ελήφθη στο Eurogroup της Δευτέρας, σηματοδοτώντας την καθυστέρηση της πρώτης μεταμνημονιακής εκταμίευσης προς την Ελλάδα. Κι όμως, οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν την αισιοδοξία πως τα εμπόδια θα ξεπεραστούν γρήγορα και πως η Αθήνα θα λάβει την έγκριση για τα 970 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup.

«Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα 13 από τα 16 συνολικά προαπαιτούμενα που έπρεπε να ολοκληρώσει, προκειμένου να λάβει το ‘πράσινο φως’ για τα 970 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μεγαλύτερο ‘αγκάθι’ παραμένει το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς οι Θεσμοί χαρακτηρίζουν υπερβολικά γενναιόδωρη την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνει το Bloomberg και συνεχίζει:

Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει έλλειψη ρευστότητας στην παρούσα φάση, όμως η μη εκταμίευση της δόσης θα μπορούσε να στείλει μήνυμα στις αγορές πως μειώνεται η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης ενόψει εκλογών. Κι όμως, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets παραμένει ζωηρό.

«Καθώς η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αργεί να εφαρμόσει καίριες μεταρρυθμίσεις, γεννάται το ερώτημα εάν στην Ελλάδα έχει επέλθει μεταρρυθμιστικός ζήλος ή εάν πρόκειται για ξεκάθαρη πολιτική επιλογή», καταλήγει το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider