Επίθεση στο Παρίσι σχεδίαζαν οι βομβιστές των Βρυξελλών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίθεση στο Παρίσι σχεδίαζαν οι βομβιστές των Βρυξελλών

Να χτυπήσουν ξανά το Παρίσι σχεδίαζαν οι δράστες των πολύνεκρων επιθέσεων στις Βρυξέλλες στις 22 Μαρτίου, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εισαγγελικές αρχές του Βελγίου.

Οι συλλήψεις στις οποίες προχώρησαν οι αρχές ανάγκασαν τους τρομοκράτες να αλλάξουν τα σχέδιά τους και να στραφούν στη βελγική πρωτεύουσα, πιο κοντά δηλαδή στην έδρα τους, ματαιώνοντας τις επιθέσεις στο Παρίσι.

«Πολλά στοιχεία που προέκυψαν κατά την έρευνα υποδεικνύουν ότι η ομάδα των τρομοκρατών είχε πρόθεση αρχικά να χτυπήσει και πάλι τη Γαλλία», δήλωσε την Κυριακή ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου. «Αιφνιδιασμένοι, όμως, από την εξέλιξη των ερευνών, [οι τζιχαντιστές] αποφάσισαν να δράσουν στις Βρυξέλλες.

Εν τω μεταξύ, δίωξη για «τρομοκρατικές δολοφονίες» ασκήθηκε από τη βελγική δικαιοσύνη κατά του συλληφθέντα την περασμένη Παρασκευή Mohammed Abrini, στο πλαίσιο των ερευνών για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου.

Ο 31χρονος Βελγο-μαροκινός ήταν παιδικός φίλος των αδελφών Αbdeslam και καταζητείτο μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Ο ίδιος παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι είναι ο τρίτος άνδρας που συνόδευε τους δύο καμικάζι στο αεροδρόμιο και έφυγε από το σημείο αυτό ακριβώς πριν από τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας. Παραδέχθηκε δε είναι «ο άνδρας με το καπέλο» που οι ερευνητές προσπαθούσαν να εντοπίσουν βάσει φωτογραφιών από κάμερες ασφαλείας.

Ο Αμπρινί σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τις επιθέσεις στο Παρίσι, πλέον κατηγορείται και από τη βελγική δικαιοσύνη σε σχέση με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, για «συμμετοχή στη δράση τρομοκρατικής οργάνωσης, τρομοκρατικές δολοφονίες και απόπειρες τρομοκρατικών δολοφονιών». Εναντίον του Abrini ο εισαγγελέας απήγγειλε τις κατηγορίες «για συμμετοχή σε δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας, για τρομοκρατικές δολοφονίες και απόπειρα τρομοκρατικών δολοφονιών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider