Το Toyota Setsuna είναι όλο φτιαγμένο από... ξύλο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Toyota Setsuna είναι όλο φτιαγμένο από... ξύλο

Σε μια βιομηχανία που μέχρι πρότινος συνήθιζε να τιμά τις αντίκες και τα υπερσύγχρονα μοντέλα, το Toyota Setsuna - ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο που έχει κατασκευαστεί στο μεγαλύτερο βαθμό από ξύλο – ξεχωρίζει σαν την μύγα μες το γάλα.

Κάνοντας το ντεμπούτο του αυτό το μήνα, κατά τη διάρκεια της εμπορικής έκθεσης της Διεθνούς Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου, το διθέσιο Setsuna είναι ένα από τα σπανιότερα αυτοκίνητα – ένα κειμήλιο αισθητικής και ποιότητας, όπως αναφέρει η Toyota, κατασκευάστρια εταιρεία.

Είναι ένα όχημα που κατασκευάστηκε για να διαρκέσει πολύ περισσότερο από πέντε ή και πενήντα χρόνια. Κατασκευάστηκε για να διαρκέσει ολόκληρες γενιές παρά το όνομά του που σημαίνει "στιγμή" στα Ιαπωνικά. Το να επιστρέφεις σπίτι με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο δίνει σίγουρα μια διαφορετική αίσθηση, το ταμπλό διαθέτει ένα μετρητή που δεν καταγράφει μόνο τις ώρες και τα λεπτά αλλά και τα χρόνια που περνάς μέσα στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο – κάτι σαν ημερολόγιο των στιγμών του αυτοκινήτου και του ιδιοκτήτη του.

Από το μεγάλα αμερικανικά κλασικά, όπως το Chrysler Town & Country του 1947 μέχρι και τις σύγχρονες εκδοχές των εξωτικών Rolls-Royces και Bentley, φαίνεται πως οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν από καιρό κατανοήσει τη γοητεία του ξύλου.

Βέβαια η Setsuna αγκαλιάζει προκλητικά το υλικό- το ξύλο- με πολύ μεγαλύτερη ζωντάνια και πάθος από ότι μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει. Στην ουσία δεν πρόκειται μόνο για μια επίστρωση γυαλισμένου ξύλου που έχει τοποθετηθεί στο σκελετό κάποιου αυτοκινήτου μαζικής παραγωγής αλλά για ένα πραγματικά ξύλινο αυτοκίνητο όπου η χρήση του υλικού δεν έχει να κάνει με την επιθυμία για πολυτέλεια αλλά με την επιθυμία για ομορφιά και αντοχή στο χρόνο, όπως βεβαιώνουν οι δημιουργοί του.

Τα 86 εξωτερικά κομμάτια τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του, έχουν φτιαχτεί στο χέρι από ιαπωνικό κέδρο, και τα πλαίσια των καθισμάτων του είναι κατασκευασμένο από γυαλισμένο ξύλο Aralia, είδος που χρησιμοποιείται συνήθως για την κατασκευή παραδοσιακών ιαπωνικών τραπεζιών και εν συνεχεία καλύπτονται από δέρμα. Οι λεπτές καμπύλες και η μυρωδιά του ξύλου όταν βρίσκεσαι εντός του αυτοκινήτου σου δίνει την αίσθηση πως βρίσκεσαι μεσοπέλαγα σε ένα κλασσικό γιότ.

Όσο για το γιατί η Toyota επέλεξε το ξύλο, η ίδια ισχυρίζεται χάρη στη διάρκειά του. Το ξύλο μπορεί να διαρκέσει ολόκληρες γενιές με την κατάλληλη φροντίδα, όπως για παράδειγμα τα έπιπλα. Μάλιστα η εμφάνισή του μπορεί να βελτιωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Σύμφωνα με τον Kenji Tsuji, τον μηχανικός σχεδιασμού της Toyota ο οποίος επέβλεψε την δημιουργία του αυτοκινήτου: «Θα θέλαμε ο καταναλωτής να φανταστεί πως η Setsuna θα αναπτύξει μέσα στα χρόνια ένα σύνθετο και μοναδικό χαρακτήρα».

Με αυτονομία 16 μιλίων και ανώτατη ταχύτητα μόλις τα 28 μίλια/ώρα, η μπαταρία της Setsuna σίγουρα δεν είναι φτιαγμένη για να κερδίσει στο Le Mans. Αντ 'αυτού βέβαια, όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές, υπόσχεται να προσφέρει ένα πιο οικείο ταξίδι στον ιδιοκτήτη της.

Το Toyota Setsuna είναι όλο φτιαγμένο από... ξύλο
Το Toyota Setsuna είναι όλο φτιαγμένο από... ξύλο
Το Toyota Setsuna είναι όλο φτιαγμένο από... ξύλο
Το Toyota Setsuna είναι όλο φτιαγμένο από... ξύλο
Το Toyota Setsuna είναι όλο φτιαγμένο από... ξύλο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider