Στενεύει ο κλοιός για το Brexit – Οι επόμενες κινήσεις της Μέι και το «καμπανάκι» της ΕΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στενεύει ο κλοιός για το Brexit – Οι επόμενες κινήσεις της Μέι και το «καμπανάκι» της ΕΕ
Ο χρόνος πιέζεις για το Brexit, αλλά οι διαπραγματεύσεις Βρυξελλών και Λονδίνου δείχνουν να έχουν «βαλτώσει».

Ολοένα και στενεύει ο κλοιός γύρω από τη Μεγάλη Βρετανία, ενόψει της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει οριστεί για την 29η Ιουνίου κι ενώ οι διαπραγματεύσεις Βρυξελλών και Λονδίνου δείχνουν να έχουν «βαλτώσει».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επιτύχει με τη Βρετανία μια συμφωνία για το Brexit. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται τη λήψη απόφασης», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, μερικές εβδομάδες πριν από την 29η Μαρτίου. «Δεν χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο χρόνο, τώρα χρειαζόμαστε μια απόφαση και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο Europe 1, προειδοποιώντας παράλληλα πως δεν αποκλείει μια αναβολή της ημερομηνίας του Brexit.

«Εναπόκειται στους Βρετανούς να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους και να εξασφαλίσουν όλα τα αποτελέσματα των αποφάσεων που έλαβαν δημοκρατικά», πρόσθεσε, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις δείχνουν να έχουν βαλτώσει και μολονότι οι Βρετανοί διαπίστωσαν την Τετάρτη «προόδους».

Μετά τη μαζική απόρριψη της συμφωνίας για το διαζύγιο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση από τους Βρετανούς βουλευτές τον Ιανουάριο, η Τερέζα Μέι προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες μια νέα εκδοχή της. Ωστόσο η ΕΕ αρνείται οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης αποχώρησης, αν και δηλώνει ανοιχτή σε συζητήσεις για την πολιτική διακήρυξη που την συνοδεύει, ένα κείμενο που σχεδιάζει το περίγραμμα των μελλοντικών της σχέσεων με το Λονδίνο.

Η Μέι θέλει να εξασφαλίσει «δεσμευτικές αλλαγές» στο λεγόμενο backstop, την πολιτική ασφαλείας που αποσκοπεί να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit στις 29 Μαρτίου.

Στην Αίγυπτο η Μέι

«Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου που θα διεξαχθεί στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου δεν είναι μια συνάντηση για το Brexit και η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν πρόκειται να την μετατρέψει σε μια τέτοια. Πολλώ δε μάλλον, που δεν πρόκειται για Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και δεν θα παρθούν αποφάσεις Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Τη δήλωση αυτή ανώτερου αξιωματούχου του Ηνωμένου Βασιλείου καταγράφει σε ρεπορτάζ ο αιγυπτιακός Τύπος, σύμφωνα με την οποία διασαφηνίζεται ότι δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση για το καίριο αυτό θέμα στη σύνοδο του Σαρμ Ελ Σέιχ που θα διεξαχθεί το διήμερο Κυριακής και Δευτέρας.

Παρ’ όλα αυτά, και με δεδομένες τις πληροφορίες του αιγυπτιακού Τύπου που δίνει έμφαση στην είδηση, παρατηρητές τονίζουν ότι δεν αποκλείεται οι διμερείς επαφές που θα έχει στο Σαρμ Ελ Σέιχ με τους Ευρωπαίους ομολόγους της η Βρετανίδα πρωθυπουργός να έχουν και κάποια αποτελέσματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παραιτήθηκε και ένατος βουλευτής από το Εργατικό Κόμμα

Ο βουλευτής Ίαν Όστιν παραιτήθηκε από το Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλώνοντας ότι το κόμμα είναι διαλυμένο και έχει καταληφθεί από την «άκρα αριστερά».

Ο Ιαν Οστιν, ο ένατος βουλευτής του Εργατικού Κόμματος που παραιτείται αυτήν τη εβδομάδα, δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να ενταχθεί στην Ομάδα των Ανεξάρτητων, που συστάθηκε από οκτώ παραιτηθέντες βουλευτές του Εργατικού Κόμματος και τρεις του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

«Το Εργατικό Κόμμα ήταν η ζωή μου, κατά συνέπεια, αυτό ήταν η δυσκολότερη απόφαση που κλήθηκα ποτέ να λάβω, αλλά οφείλω να είμαι ειλικρινής και η αλήθεια είναι ότι έχω ντραπεί για το Εργατικό Κόμμα υπό την ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν», δήλωσε ο Ιαν Οστιν στην εφημερίδα Express and Star.

«Δεν θα μπορούσα να ζητήσω ποτέ από τους ανθρώπους της περιφέρειάς μου να κάνουν τον Τζέρεμι Κόρμπιν πρωθυπουργό», είπε.

Αναφερόμενος και στο θέμα του αντισημιτισμού στις τάξεις του κόμματος της βρετανικής αντιπολίτευσης, ο Ιαν Οστιν δήλωσε αηδιασμένος από την μεταχείριση των εβραίων βουλευτών που κατήγγειλαν το αντισημιτισμό και εξήγησε ότι «το κόμμα είναι σκληρότερο απέναντι στους ανθρώπους που καταγγέλλουν τον αντισημιτισμό από ό,τι απέναντι στους αντισημίτες».

Ο Ιαν Οστιν είναι βουλευτής από το 2005 και πρώην υπουργός. Υποστηρίζει τη συμφωνία του Brexit, δεν υποστηρίζει την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος και αυτό τον απομακρύνει από την Ομάδα των Ανεξάρτητων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider