Το Twitter... στην υπηρεσία της ιταλικής οικονομίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Twitter... στην υπηρεσία της ιταλικής οικονομίας
Απαισιόδοξα τα πρώτα δείγματα του νέου στατιστικού e-ργαλείου.

Ένα νέο οικονομικό στατιστικό δείκτη, βασιζόμενο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και πιο συγκεκριμένα στο Twitter - που το ονομάζει «Social Mood on Economy Index» - δημιούργησε το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ISTAT).

Ο «Δείκτης Κοινωνικής Διάθεσης για την Οικονομία» είναι στην ουσία μια πειραματική στατιστική καταμέτρησης των ιταλικών συναισθημάτων για την οικονομία, η οποία βασίζεται και μετριέται αποκλειστικά σε δείγματα προερχόμενα από... τιτιβίσματα.

Τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκε η πρώτη τριμηνιαία ενημέρωση. Μέσω μεγάλων ταλαντώσεων, ο τελικός πίνακας επιβεβαιώνει την καταγραφή μιας απαισιόδοξα αρνητικής «διάθεσης», η οποία και αντανακλάται ιδιαίτερα στο τελευταίο μέρος του περασμένου έτους, επιβεβαιώνοντας έτσι τα ευρήματα που έχουν καταγραφεί και στις επίσημες στατιστικές της Istat.

Ο δείκτης της «Κοινωνικής Διάθεσης της Οικονομίας» έχει πάρει την κατηφόρα, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την περίοδο που ελέγχθηκε (από τον Φεβρουάριο του 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018) καταγράφοντας μια απαισιόδοξη κοινωνική διάθεση στην οικονομία της Ιταλίας.

Η συνισταμένη της τάσης, όπως επεξηγεί η Istat, δείχνει μια τάση φθίνουσα μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, ενώ στη συνέχεια διατηρείται μια σταθερή πορεία που φτάνει μέχρι και τον Απρίλιο του 2018. Κατά τη διάρκεια του 2018, ο δείκτης έχει καταγράψει μια «παράφωνη» διακύμανση: Μετά το καταγεγραμμένο φρενάρισμα που σημειώθηκε τον περασμένο Μάιο (σ.τ.μ. την περίοδο μετά τις εκλογές), ακολούθησε μια ανοδική πορεία που συνεχίστηκε μέχρι και το Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, κατά τους επόμενους μήνες και παρά την μικρή άνοδο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ο δείκτης κατέγραψε μια απότομη επιβράδυνση στις αρχές Δεκεμβρίου, τον μήνα όπου και σταθεροποιήθηκε το αρνητικό επίπεδο στην οικονομία της γειτονικής μας χώρας.

Με πληροφορίες από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝSA

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider