FBI: Σχεδόν 1 δισ. το χρόνο «αρπάζουν» οι χάκερς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
FBI: Σχεδόν 1 δισ. το χρόνο «αρπάζουν» οι χάκερς

Δισεκατομμύρια δολάρια φαίνεται να κοστίζουν οι ηλεκτρονικές απάτες κατά επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ομοσπονδιακές αρχές του FBI.

Όπως εντόπισαν οι αρχές, οι εγκέφαλοι και οι συμμορίες του οικονομικού ηλεκτρονικού εγκλήματος, στοχοποιούν τους λογαριασμούς ηλετρονικών ταχυδρομείων υψηλόβαθμών στελεχών επιχειρήσεων και κατορθώνουν να στείλουν πλασματικές εντολές στους υφισταμένους τους, για μεταφορά οικονομικών ποσών, σε τραπεζικούς λογαριασμούς που ελέγχουν.

Συγκεκριμένα υπολογίζεται πως οι «business email compromise», όπως ονομάζονται οι απάτες που πραγματοποιούνται μέσω της κακόβουλης διαχείρισης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κόστισαν περισσότερα από 2,3 δισ. δολάρια από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι το Φεβρουάριο του 2016, σύμφωνα με το FBI.

Μάλιστα, οι υποθέσεις έχουν και διεθνή διάσταση, καθώς αναφέρονται σε 17.642 επιχειρήσεις διαφόρων οικονομικών μεγεθών, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τουλάχιστον 79 χώρες.

Οι αρμόδιες αρχές κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως τέτοιους είδους απάτες σημειώνουν ραγδαία αύξηση, 270% από τον Ιανουάριο του 2015, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει υπολογιστεί το ακριβές κόστος της ζημιάς των καταγγελθέντων περιπτώσεων. Ταυτοχρονα εκφράζουν και φόβους πως η αύξηση θα συνεχιστεί αφού τα υψηλά κέρδη έλκουν όλο και περισσότερους διαδικτυακούς εγκληματίες.

Στο στοχαστρο των απατεώννων του διαδικτύου, όπως διευκρινίζεται, μπαίνουν κυρίως εταιρείες που συνδιαλέγονται με το εξωτερικό. Για παράδειγμα η αυστραλιανή εταιρεία αεροσκαφών FACC ανέφερε πως τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους έχασε περίπου 50 εκατ. ευρώ (55 εκατ. δολάρια) μέσω μιας τέτοιας απάτης. Στην Αριζόνα πάλι, ο μέσος όρος των απωλειών από διαδικτυακές απάτες κυμαίνεται από 25.000 δολάρια έως 75.000 δολάρια σύμφωνα με το FBI.

Τέλος, επικίνδυνο κρίνεται από την ομοσπονδιακή υπηρεσία και το γεγονός πως τέτοιου είδους απάτες δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές από τα θύματα. Το FBI έχει προχωρήσει στην έκδοση ειδικής προειδοποίησης αυτή την εβδομάδα, με αναφορές προς τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider