Γιατί η Amazon θα πληρώσει... μηδενικό φόρο στις ΗΠΑ 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η Amazon θα πληρώσει... μηδενικό φόρο στις ΗΠΑ 
Με την επιστροφή φόρου που διεκδικεί η Amazon, ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησης των κερδών της είναι αρνητικός στο -1%!

Η Amazon είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη με την κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται στα 800 δισ. δολάρια. Πέρσι κατάφερε να διπλασιάσει τα κέρδη της στις ΗΠΑ, από τα 5,6 δισ. δολάρια στα 11,2 δισ. δολάρια. Και όμως ο φόρος που θα πληρώσει για τη προηγούμενη χρονιά είναι μηδενικός.

Αυτό ισχυρίζεται έκθεση του αμερικανικού Ινστιτούτου για τη Φορολογική και Οικονομική Πολιτική (ITEP) που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλιστα φέτος θα είναι η δεύτερη σερί χρονιά που η εταιρεία – κολοσσός δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το Fortune.com, αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει τοποθετηθεί δημόσια για τους χαμηλούς φόρους που πληρώνουν εταιρείες όπως η Amazon το ITEP αναφέρει πως ο πρακτικά ανύπαρκτος φόρος της εταιρείας του Τζεφ Μπέζος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις περικοπές εταιρικών φόρων που έχει περάσει η κυβέρνηση Τραμπ.

Το think tank αναφέρει ότι ο φορολογικός νόμος που πέρασε το 2017 η κυβέρνηση Τραμπ δεν μείωσε απλά τον συντελεστή φορολόγησης της επιχειρήσεων από το 35% στο 21% αλλά εισήγαγε και μια σειρά από «παραθυράκια» που επιτρέπουν στις «κερδοφόρες επιχειρήσεις να αποφεύγουν την πληρωμή φόρου για σχεδόν τα μισά από τα κέρδη τους».

Μάλιστα με την επιστροφή φόρου που διεκδικεί η Amazon, ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησης των κερδών της είναι αρνητικός στο -1%! Σύμφωνα με το The Week, o συντελεστής φορολόγησης των κερδών της εταιρείας τις χρονιές μεταξύ 2011 και 2016 ήταν 11,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider