Η Ευρώπη ετοιμάζεται για το Brexit, καθώς η βρετανική οικονομία επιβραδύνεται

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ευρώπη ετοιμάζεται για το Brexit, καθώς η βρετανική οικονομία επιβραδύνεται
Η οικονομία της Βρετανίας αναπτύχθηκε μόλις 1,4% πέρυσι - ο χαμηλότερος ρυθμός από το 2012.

Η οικονομία της Βρετανίας αναπτύχθηκε μόλις 1,4% πέρυσι - ο χαμηλότερος ρυθμός από το 2012 - και μάλιστα μειώθηκε περισσότερο τον Δεκέμβριο, εν μέσω φόβων πως η χώρα του θα φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Την ίδια ώρα, πολλές πόλεις στην ηπειρωτική Ευρώπη, από τη μια πλευρά, παρουσιάζονται έτοιμες να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες και από την άλλη πλευρά δείχνουν να φοβούνται τις εξελίξεις. Από το Άμστερνταμ μέχρι το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη, τα διευθυντικά στελέχη θωρακίζουν τις εταιρείες τους για μια ολοένα και πιο ταραχώδη επόμενη μέρα.

Ταυτόχρονα, οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν ακόμη και μέτρα για το ενδεχόμενο χάους στα λιμάνια το οποίο

Το Ρότερνταμ, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια καταστροφική συμφόρηση σε ένα «άτακτο» Brexit, ένα σενάριο στο οποίο η Βρετανία θα έπρεπε να κατασκευάσει ένα λειτουργικό συνοριακό και τελωνειακό σύστημα με την ΕΕ μέσα σε - σχεδόν - μια νύχτα. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί αδύνατο, δημιουργώντας αβεβαιότητα για τις αμέτρητες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από το εμπόριο.

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη έκθεση της ειδικής επιτροπής του ΥΠΟΙΚ παρουσιάστηκαν τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η οικονομία αυξήθηκε μόλις κατά 0,2% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2018, από 0,6% το τρίτο τρίμηνο. Τα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο περιείχαν σημάδια ακόμη πιο έντονης επιβράδυνσης, ενώ η οικονομία σημείωσε πτώση 0,4% το Δεκέμβριο.

Για το σύνολο του 2018, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012, σε 1,4%, από 1,8% το 2017.

Οι Βρετανοί πολιτικοί ηγέτες θα μπορούσαν ακόμα να αποσύρουν το Brexit πριν από την προθεσμία της 29ης Μαρτίου ή να περάσουν ένα σχέδιο για το Brexit ή θα μπορούσαν να επιλέξουν να προβούν σε ένα άλλο δημοψήφισμα. Ωστόσο, η «ζημιά» από τις θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί και τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη μετακομίσει, εμφανίζονται ανεπανόρθωτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider