Γιατί οι Αμερικανοί λείπουν από τα Panama Papers;

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί οι Αμερικανοί λείπουν από τα Panama Papers;

Ονόματα αρχηγών κρατών,βασιλέων, διασημοτήτων αλλά και διάσημων «σεσημασμένων» φιγουράρουν στη λίστα των γνωστών Εγγράφων του Παναμά, οι αποκαλύψεις των οποίων κίνησαν ένα «ντόμινο» εξελίξεων ακόμη και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Τα 11,5 εκατομμύρια αρχεία του δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca του Παναμά.

που σχετίζονται με 214.000 offshore εταιρείες έχουν συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη και συνιστούν τη μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων όλων των εποχών. Περίπου 400 δημοσιογράφοι 109 μέσων ενημέρωσης σε 76 χώρες εργάστηκαν επί μήνες με τη βοήθεια των της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) για να φέρουν στο φως χιλιάδες υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος. Και ενώ οι λίστες περιέχουν χιλιάδες ονόματα δικαιούχων από όλο τον κόσμο, η παρουσία των Αμερικανών πολιτών είναι σχεδόν ανεπαίσθητη. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Fusion, υπάρχουν μόνο 211 ονόματα που εμφανίζονται ως φορολογούμενοι στις ΗΠΑ αλλά δεν διευκρινίζεται αν είναι αμερικανικής υπηκοότητας. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός και είναι ενδεικτικός ότι οι Αμερικανοί είτε δεν προτιμούν τους φορολογικούς παραδείσους (εκτός ΗΠΑ), είτε δεν έχουν ανάγκη να κρύψουν τα χρήματά τους.

Oι βασικές αιτίες αυτής της ηχηρής «απουσίας» δείχνουν να είναι τρεις: Η μία είναι ότι στις ΗΠΑ υπάρχει χαμηλή υποχρεωτική φορολογία (24% έναντι του 34% που υπάρχει σε άλλα κράτη) . Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι από το 2010 ισχύει ο νόμος FACTA (Foreign account tax compliance act) και το «στενό μαρκάρισμα» της Δικαιοσύνης τα οποία αναγκάζουν τις τράπεζες να συνεργάζονται ακόμη και με την Ένωση Ελβετικών Τραπεζών (UBS) και καταργούν το τραπεζικό απόρρητο για τους Αμερικανούς πελάτες. Ως εκ τούτου οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να αναφέρουν κάθε άτομο που διατηρεί λογαριασμό άνω των 50.000 δολαρίων ενώ τα ποσά που ξεπερνούν τις 10.000 δολάρια σε λογαριασμούς ξένων τραπεζών πρέπει να δηλώνονται σε ετήσια βάση.

Τέλος, οι ίδιες οι ΗΠΑ διαθέτουν δικά τους «τρικ» που επιτρέπουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος όπως είναι οι αδιαφανείς διαδικασίες για την ίδρυση εταιρείας και τη διατήρηση λογαριασμών σε πολιτείες όπως είναι η Νεβάδα, η Ντέλαβουερ και το Ουαϊόμινγκ.

Mε πληροφορίες από την Le Monde

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider