Δεν αποκλείει παράταση για το Brexit η ΕΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν αποκλείει παράταση για το Brexit η ΕΕ
Περισσότερα «σύννεφα» πρόσθεσε σήμερα Τετάρτη στον συννεφιασμένο ουρανό των Βρυξελλών και του Στρασβούργου, όπου πραγματοποιείται η ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου

Περισσότερα «σύννεφα» πρόσθεσε σήμερα Τετάρτη στον συννεφιασμένο ουρανό των Βρυξελλών και του Στρασβούργου, όπου πραγματοποιείται η ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η χθεσινοβραδινή ιστορική απόρριψη από τη βρετανική βουλή της συμφωνίας για το Brexit.

Μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών ο κύριος διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο άτακτης αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Φοβόμαστε περισσότερο από ποτέ τον κίνδυνο να μην υπάρξει συμφωνία» δήλωσε ο Μπαρνιέ. «Θα πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας, συνεργαζόμενοι με όλους τους ενδιαφερόμενους και τους εταίρους που θα κληθούν να λάβουν μέτρα έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν τις πιθανές συνέπειες αυτού του αποτελέσματος».

Τον κίνδυνο είχε, άλλωστε, επισημάνει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Ο κίνδυνος άτακτης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αυξηθεί με τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία. Αν και δεν θέλουμε να συμβεί αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της όσον αφορά τα μέτρα έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ΕΕ είναι απολύτως έτοιμη».

Πάντως, ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ έχει τη βούληση να ανοίξει εκ νέου την πολιτική διακήρυξη, αν η Βρετανία αφαιρέσει τις κόκκινες γραμμές. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΕ δεν αφήνει περιθώρια αλλαγής της συμφωνίας αποχώρησης, στην οποία είχαν καταλήξει ΕΕ και βρετανική κυβέρνηση – την οποία απέρριψε χθες το βρετανικό κοινοβούλιο – όμως, διατίθεται να προχωρήσει, όπως είπε ο κ. Μπαρνιέ σε αλλαγές της πολιτικής διακήρυξης.

Τώρα, οι Βρυξέλλες περιμένουν τις επόμενες κινήσεις από το Λονδίνο. «Η επόμενη κίνηση πρέπει να έρθει από το Λονδίνο» δήλωσε ο κ. Σχοινάς, διευκρινίζοντας ότι η ΕΕ είναι πάντα έτοιμη για διάλογο, αλλά τονίζοντας παράλληλα ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοιχτή για διαπραγματεύσεις.

«Η μπάλα βρίσκεται στον τομέα των βρετανών φίλων μας» δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο ηγέτης της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Κοινοβούλιο και υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι ο συμβιβασμός που επετεύχθη μετά από 18 μήνες με τη βρετανική κυβέρνηση παραμένει σήμερα ο καλύτερος δυνατός συμβιβασμός.

«Δεν είμασταν ποτέ υπέρ του Brexit, αλλά δουλέψαμε υπεύθυνα για να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία που θα αμβλύνει τις χειρότερες συνέπειες, θα αποτρέψει τη σκλήρυνση των συνόρων στην Ιρλανδία και θα προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών. Η συμφωνία αυτή απορρίφθηκε. Εάν δεν αλλάξουν οι κόκκινες γραμμές της βρετανικής κυβέρνησης, η συμφωνία είναι η μόνη δυνατή» δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλδημοκρατικών Ούντο Μπούλμαν.

«Έχουμε μόνο 10 εβδομάδες για το Brexit και χρειαζόμαστε επειγόντως έναν τρόπο να σπάσουμε το αδιέξοδο. Η μπάλα είναι ακόμα στην πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου, αν οι κόκκινες γραμμές τους αλλάξουν σημαντικά τότε θα είμαστε φυσικά ανοιχτοί να ακούσουμε και να αντιδράσουμε αναλόγως» είπε ο κ. Μπούλμαν, ζητώντας γενικές εκλογές ή νέο δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία.

Προς το παρόν η ΕΕ δεν έχει λάβει αίτημα από τη βρετανική κυβέρνηση για να δοθεί παράταση της προθεσμίας εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία λήγει στις 29 Μαρτίου. Αν υπάρξει αίτημα, τότε θα πρέπει να εγκριθεί ομοφώνως από τους 27 της ΕΕ, δήλωσε ο κ. Σχοινάς. Προς το παρόν ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη στο ζήτημα του Brexit, ενώ μιλώντας νωρίτερα στο Στρασβούργο εκ μέρος των σοσιαλδημοκρατών ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι τόνισε ότι «αν χρειαστεί επέκταση του άρθρου 50 θα τη δώσουμε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider