Επιμένει η Μέι: Αποχωρούμε από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιμένει η Μέι: Αποχωρούμε από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρατείνει το Άρθρο 50 μόνο στην περίπτωση που είναι σαφές ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο».

Μετά τη συντριπτική ήττα της Τερέζα Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο το βράδυ της Τρίτης και εν αναμονή της συζήτησης της πρότασης μομφής που κατέθεσε ακολούθως ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, η πρωθυπουργός της Βρετανίας επιμένει σήμερα ότι η πολιτική της κυβέρνησης παραμένει ότι «αποχωρούμε από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρατείνει το Άρθρο 50 μόνο στην περίπτωση που είναι σαφές ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο», πρόσθεσε η Μέι.

Απόψε το βράδυ, εάν η Τερέζα Μέι χάσει κατά την ψηφοφορία στην πρόταση μομφής, τότε θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές. Αλλά ακόμα κι αν νικήσει την πρόταση, τα επόμενα βήματα της πρωθυπουργού θα είναι ριψοκίνδυνα.

Τι θα συμβεί αν κερδίσουν την ψηφοφορία οι Εργατικοί

Δεν θα υπάρξουν άμεσες εκλογές. Αντίθετα, θα υπάρχει μια περίοδος 14 ημερολογιακών ημερών κατά την οποία η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιδιώξει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Βουλευτών, διαφορετικά θα μπορούσε να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση.

Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε το κοινοβούλιο θα διαλυθεί, και απαιτούνται 25 εργασιακές ημέρες πριν από τις εκλογές.

Ο νόμος δεν αναφέρει επακριβώς τι μπορεί να συμβεί σε αυτή την περίοδο και δεδομένου ότι η διάταξη δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί, παραμένει ασαφές εάν και πως αυτή η περίοδος χάριτος θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να σχηματίσει μια πολύ διαφορετική κυβέρνηση, ή μια μειονοτική διοίκηση των Εργατικών.

Θα κερδίσουν οι Εργατικοί;

Τα σημάδια δείχνουν ότι όχι. Όσο κι αν υπάρχουν πολλοί συντηρητικοί βουλευτές που αντιπαθούν το σχέδιο Brexit της Μέι, δεν επιθυμούν τις εκλογές και ακόμη λιγότερο δεν θέλουν να δουν μια κυβέρνηση των Εργατικών . Έτσι πολύ λίγοι, αν υπάρχουν, είναι πιθανό να ψηφίσουν θετικά στην πρόταση του Κόρμπιν.

Εξίσου ζωτικής σημασίας είναι ότι οι εταίροι συνασπισμού της Μέι, το Ιρλανδικό DUP, οι οποίοι ψήφισαν κατά της συμφωνίας Brexit, δεσμεύθηκαν αμέσως ότι θα υποστήριζαν την Βρετανίδα πρωθυπουργό στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Η ευρωπαϊκή ομάδα ερευνών βουλευτών που είναι φανατικά υπέρ της παραμονής και οι οποίοι αντιτάχθηκαν επίσης στη συμφωνία του Μέι, δήλωσαν επίσης γρήγορα ότι θα την υποστηρίξουν με την κίνηση μη εμπιστοσύνης. Έτσι φαίνεται ασφαλής, τουλάχιστον για τώρα.

Εάν η Μέι συνεχίσει, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της

Θα πρέπει να παρουσιάσει κάποια μορφή σχεδίου Β. Η Μέι είπε ότι θα ξεκινήσει αμέσως συνομιλίες με τους βουλευτές του κόμματος της, αλλά και βουλευτές από άλλα κόμματα «με εποικοδομητικό πνεύμα» για να επιτύχουν μια συμφωνία που θα μπορούσε να κερδίσει την υποστήριξη της βουλής των κοινοτήτων. Οποιεσδήποτε ιδέες πρέπει να είναι «πραγματικά διαπραγματεύσιμες και να έχουν επαρκή υποστήριξη από τη βουλή», είπε, σε μια προειδοποίηση προς τους βουλευτές που ελπίζουν να προωθήσουν ένα προσωπικό ή μη ρεαλιστικό όραμα για το Brexit.

Η Μέι πρέπει να παρουσιάσει μια «ουδέτερη πρόταση» στο κοινοβούλιο μέχρι τη Δευτέρα. Αυτό θα μπορούσε να τροποποιηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι θεωρητικά όσοι περιμένουν στη... γωνία για να προωθήσουν τις δικές τους ιδέες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τον έλεγχο της διαδικασίας. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν ο Πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, επιτρέψει τέτοιες παρεμβάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider