Το βρετανικό κοινοβούλιο συνέτριψε τη συμφωνία της Μέι για το Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το βρετανικό κοινοβούλιο συνέτριψε τη συμφωνία της Μέι για το Brexit
Τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ήττα Βρετανού πρωθυπουργού τον τελευταίο αιώνα υπέστη η Τερέζα Μέι, καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων είπε ηχηρό «όχι» στη συμφωνία για το Brexit. Πρόταση μομφής από τους Εργατικούς, «ο χρόνος τελειώνει» προειδοποιούν οι Βρυξέλλες.

Το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε τη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με τους Ευρωπαίους για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν 202 βουλευτές και κατά 432.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ήττα Βρετανού πρωθυπουργού τον τελευταίο αιώνα και επίσης για το μεγαλύτερο «αντάρτικο» στη Βουλή των Κοινοτήτων στη σύγχρονη ιστορία καθώς 118 Συντηρητικοί βουλευτές καταψήφισαν τη Συμφωνία για το Brexit.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η Τερέζα Μέι ανέφερε πως μέχρι τη Δευτέρα θα έχει ανακοινώσει τα επόμενα βήματά της.

«Σεβόμαστε την επιλογή του κοινοβουλίου και θα σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας. Οι Βρετανοί ζήτησαν σε δημοψήφισμα να αποχωρήσουν από την ΕΕ, κάθε μέρα χωρίς συμφωνία ενισχύει την αβεβαιότητα» είπε η Τερέζα Μέι.

Επεσήμανε πως ήταν «καθήκον μου να παραδώσω» τη Συμφωνία για το Brexit στους Βρετανούς πολίτες που ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ το 2016. Ανέφερε πως δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησής της να «πιέσει» για έξοδο έως τις 29 Μαρτίου και σχολίασε πως το σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία «είναι η πραγματική απειλή για το έθνος μας».

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, έκανε λόγο για τη χειρότερη κοινοβουλευτική ήττα από τη δεκαετία του '20 και ανακοίνωσε ότι καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μέι. Η συζήτηση και η ψηφοφορία επί της πρόταση μομφής θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης.

Την Τετάρτη κρίνεται το πολιτικό μέλλον της Τερέζα Μέι

Σε περίπτωση που η βρετανική κυβέρνηση πάρει θετική ψήφο στην αυριανή διαδικασία , τότε η Τερέζα Μέι θα παραμείνει στη θέση της και θα πρέπει να καθορίσει επακριβώς τα επόμενα βήματά της.

Εάν η Τερέζα Μέι ηττηθεί και δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, πρέπει να διαπιστωθεί από τη Βουλή αν υπάρχει δυνατότητα διαφορετικού κυβερνητικού σχήματος. Σε περίπτωση που βρεθεί νέα κυβέρνηση, η Μέι θα κληθεί να παραιτηθεί και θα οριστεί άλλος πρωθυπουργός. Αν η παρούσα Βουλή δεν βρει κυβερνητικό σχήμα, τότε, σε δύο εβδομάδες, θα γίνει διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί το αν θα γίνουν εκλογές στη χώρα.

Oι πρώτες αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ σχολίασε: «Αν η Συμφωνία είναι αδύνατη και κανείς δεν θέλει να υπάρξει έξοδος χωρίς Συμφωνία, τότε ποιος πραγματικά έχει το κουράγιο να πει ποια είναι η μόνη θετική λύση;».

Επί της ουσίας, ο κ. Τουσκ αφήνει να εννοηθεί πως η μόνη βιώσιμη λύση για τη Μεγάλη Βρετανία είναι η παραμονή της στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε τη λύπη του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και παρότρυνε το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του το συντομότερο δυνατό. «Ο χρόνος σχεδόν τελείωσε», είναι το μήνυμα του κ. Γιούνκερ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider