Στο «σφυρί» για 1 δισ. δολάρια το περίφημο κτήριο Chrysler

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «σφυρί» για 1 δισ. δολάρια το περίφημο κτήριο Chrysler
Πρόκειται για ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της πόλης από τότε που χτίστηκε, πριν από περίπου 90 χρόνια.

Ένα από τα πιο γνωστά κι εμβληματικά κτήρια της Νέας Υόρκης, το κτήριο Chrysler, είναι προς πώληση - και θα μπορούσε να γίνει δικό σας - για το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Πρόκειται για ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια της πόλης από τότε που χτίστηκε, πριν από περίπου 90 χρόνια.

Οι ιδιοκτήτες του πύργου του Μανχάταν, ύψους 925 μέτρων, που είναι από τα ψηλότερα κτήρια στον κόσμο, αναζητούν έναν αγοραστή με πολλούς να στοιχηματίζουν ότι η τιμή θα ξεπεράσει το όριο των 780 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Τόμας Μπρίρνμπάουμ, πρόεδρος της Realty Advisors της Νέας Υόρκης δήλωσε: «Για κάποιον, αυτό θα είναι ένα απόλυτο τρόπαιο - είναι εκεί ακριβώς με το Rockefeller Center και το Empire State Building».

Σε περίπτωση που .... μπαίνετε στον πειρασμό, εδώ είναι μερικά γεγονότα σχετικά με το κτήριο που ίσως χρειαστεί να γνωρίζετε:

Χτίστηκε στον διάσημο «αγώνα του Μανχάταν προς τον ουρανό»

Το καλοκαίρι του 1929, ξέσπασε ένας αγώνας μεταξύ του μεγιστάνα των αυτοκινήτων Γουόλτερ Κράισλερ και του δυνατού άντρα της Wall Street Bank of Manhattan Trust Company για τον τίτλο του ψηλότερου κτηρίου του κόσμου.

Οι ιστορικοί θεωρούν ότι είναι ο πιο έντονος αγώνας στην ιστορία του ουρανοξύστη.

Αυτό σήμαινε ότι τόσο το κτήριο Chrysler όσο και το Empire State Building, υποστηριζόμενοι από τον αντίπαλο της Chrysler Τζον Ράσκομπ, ιδρυτή της General Motors, κατασκευάζονταν ταυτόχρονα και με τις δύο πλευρές αποφασισμένες να κερδίσουν.

Είναι κατασκευασμένο από τέσσερα εκατομμύρια τούβλα

Τα σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια τούβλα που συνθέτουν το κτήριο Chrysler είναι όλα τοποθετημένα με το χέρι.

Οι οικοδόμοι χρησιμοποίησαν επίσης 29.961 τόνους χάλυβα και 400.00 καρφιά για μέταλλα, ενώ 3.682 παράθυρα βλέπουν στη Νέα Υόρκη.

Ο κύλινδρος των 27 τόνων στην κορυφή του κτηρίου χρειάστηκε μόλις 90 λεπτά για να φτιαχτεί

Ο Κράισλερ είχε κρατήσει το ύψος του κτηρίου του μυστικό, για να εμποδίσει τον Ράσκομπ να σχεδιάσει το δικό του κτήριο ακόμα πιο ψηλό.

Ο διευθυντής του έργου Χάμιλτον Γουέμπερ δήλωσε: «Ο Ράσκομπ ανησυχούσε ότι ο Γουόλτερ Κράισλερ θα τραβούσε ένα τέχνασμα, σαν να κρύβει μια ράβδο στο κουδούνι και στη συνέχεια να την κολλάει την τελευταία στιγμή».

Κι αυτό ακριβώς έκανε. Μόλις φάνηκε ότι η τράπεζα μπορούσε να κερδίσει τον πολυπόθητο τίτλο, ένα μικρό πλήρωμα έσπρωξε μια λεπτή βελόνα, ύψους 60 μέτρων, που ήταν κρυμμένη στο κτήριο Chrysler, μέσα από την κορυφή του κτηρίου σε εξαιρετικά γρήγορο χρόνο, εκπλήσσοντας τους ανταγωνιστές της.

Ήταν το ψηλότερο κτήριο της Νέας Υόρκης για λιγότερο από ένα χρόνο

Αφού έχασαν τον «αγώνα» από τον Κράισλερ, οι αρχιτέκτονες του Ράσκομπ επέστρεψαν στο σχεδιαστήριο και αποφάσισαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν το κτήριο τους 280 μέτρα πιο υψηλό - οκτώ περισσότερα από το Chrysler.

Αυτό ακριβώς έκαναν και μόλις τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτηρίου Chrysler ο τίτλος του ψηλότερου κτηρίου του κόσμου είχε νέο κάτοχο, το Empire State Building.

Υπήρξε μια έκθεση αυτοκινήτων στους δύο πρώτους ορόφους

Παρά το όνομά του, το κτήριο Chrysler δεν ήταν ποτέ το αρχηγείο της αυτοκινητοβιομηχανίας της Chrysler.

Αλλά οι δύο πρώτοι όροφοι του λόμπι του κτηρίου ήταν κάποτε ένας εκθεσιακός χώρος γεμάτος νέα αυτοκίνητα της Chrysler.

Στην πραγματικότητα, οι μαροκινικοί τοίχοι του λόμπι, τα κίτρινα μαρμάρινα δάπεδα και οι τοιχογραφίες σχεδιάστηκαν ως φόρος τιμής στο αυτοκίνητο.

Ένα κλαμπ αποκλειστικά για άνδρες λειτούργησε στους ορόφους 66 έως 68

Το Cloud Club είχε 300 μέλη της ελίτ της Νέας Υόρκης, μεταξύ των οποίων και ο μπόξερ Τζιν Τούνεϊ.

Κάποτε ήταν η μεγαλύτερη λέσχη μεσημεριανού γεύματος στον κόσμο και περιλάμβανε μια ιδιωτική τραπεζαρία μόνο για τον Γουόλτερ Κράισλερ.

Το κλαμπ έκλεισε στη δεκαετία του 1970 όταν το κτήριο έπεσε σε δύσκολους καιρούς.

Υπήρχε κάποτε μια εγκατάσταση εμφιάλωσης νερού στο υπόγειο

Ένα περίπλοκο σύστημα που ονομάζεται «μονάδα εμφιάλωσης νερού υδραζόνης» δημιουργήθηκε στο υπόγειο όπου φιλτραρισμένο νερό βρύσης, εμφιαλώνονταν για ψύκτες νερού για να διανεμηθεί στους ενοικιαστές στο κτήριο.

Κάποτε είχε έναν όροφο με θέμα τον ουρανό

Όταν το κτήριο άνοιξε το 1931, οι άνθρωποι μπορούσαν να ανεβούν στο παρατηρητήριο του 71ου ορόφου στο στύλο και να δουν την θέα της πόλης από τις τέσσερις πλευρές για 50 λεπτά.

Ο όροφος ήταν ζωγραφισμένος με «ένα ουράνιο μοτίβο, με ακτίνες του ηλίου ζωγραφισμένες στους τοίχους, και σφαίρες φωτός στο σχήμα του Κρόνου που κρέμονταν από το ταβάνι».

Έκλεισε για το κοινό το 1945, όταν ο όροφος αγοράστηκε από μια ιδιωτική επιχείρηση.

Δεν έχει ποτέ καταβάλει φόρους

Ούτε ένα δολάριο σε φόρους δεν έχει καταβάλει το κτήριο Chryslerστην πολιτεία της Νέας Υόρκης, επειδή η γη ανήκει στην Cooper Union από το 1902 και είναι ένα κληροδότημα του κολεγίου.

Αντ 'αυτού, οι ιδιοκτήτες του κτηρίου πληρώνουν την Cooper Union, η οποία είναι απαλλαγμένη από φόρους.

Υπάρχουν μερικά διαμερίσματα κρυμμένα

Ο Γουόλτερ Κράισλερ είχε ένα ιδιωτικό διαμέρισμα στον τελευταίο όροφο και λέγεται ότι καμάρωνε πως διαθέτει την υψηλότερη τουαλέτα στο Μανχάταν.

Και η φωτογράφος του LIFE Μάργκαρετ Μπουρκ Γουάιτ, γνωστή για τις εικόνες της για τους ουρανοξύστες τη δεκαετία του 1920 και του 1930, έζησε σε ένα άλλο διαμέρισμα στον 61ο όροφο.

Σήμερα, ο μισθωτής στον κορυφαίο κατοικήσιμο όροφο είναι ένας οδοντίατρος, γνωστός ως ο Οδοντίατρος του ουρανού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider