Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα την Πέμπη ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, υπεύθυνος για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Το ψήφισμα αντικρούει τις δηλώσεις που έχει κάνει για την υπόθεση ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Προς το παρόν, δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία που θα τεθεί το κείμενο προς ψήφιση και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ωστόσο, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, απαιτείται η επικύρωσή του από τον πρόεδρο Τραμπ.

Νωρίτερα, αψηφώντας και πάλι τον πρόεδρο, η Γερουσία με ψήφους 56 υπέρ έναντι 41 κατά, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται να τερματιστεί η στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο που διεξάγει η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη. Το μέτρο αυτό θα πρέπει επίσης να εγκριθεί από τη Βουλή.

Είναι η πρώτη φορά που η Γερουσία ή η Βουλή των Αντιπροσώπων στηρίζει μια πρόταση για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από δέσμευσή τους στο εξωτερικό με βάση τον Νόμο περί Πολεμικών Εξουσιών.

Ο νόμος αυτός, που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ, περιορίζει τη δυνατότητα του προέδρου των ΗΠΑ να δεσμεύει αμερικανικές δυνάμεις σε ενδεχόμενες εχθροπραξίες χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.