Στο Ευρωκοινοβούλιο η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ - Ιαπωνίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο Ευρωκοινοβούλιο η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ - Ιαπωνίας
Η συμφωνία αναμένεται να διευκολύνει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εξαγωγές στην Ιαπωνία.

Η συμφωνία στρατηγικής και οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας, που θα τεθεί προς ψήφιση την Τετάρτη και αναμένεται να δώσει ισχυρή ώθηση στην ήδη στενή σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, συζητήθηκε κατά τις εργασίες της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η προτεινόμενη συμφωνία αναμένεται να διευκολύνει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εξαγωγές στην Ιαπωνία, ενισχύοντας παράλληλα τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων σε τομείς όπως το περιβάλλον και την ασφάλεια.

Όπως αναφέρθηκε, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξάγουν ήδη προϊόντα αξίας άνω των 58 δισ. ευρώ και υπηρεσίες αξίας άνω των 28 δισ. ευρώ τον χρόνο στην Ιαπωνία. Μέσω της άρσης των εναπομεινάντων φραγμών, οι δύο πλευρές στοχεύουν στην ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των διασυνοριακών τους συναλλαγών.

Μεταξύ των συμφωνηθέντων ενεργειών περιλαμβάνεται η κατάργηση των δασμών για ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των ενωσιακών εξαγωγών στην Ιαπωνία. Αυτό, με τη σειρά του, θα έχει ως αποτέλεσμα οι ενωσιακοί εξαγωγείς να εξοικονομούν περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως σε δασμούς. Σε ότι αφορά τις γεωγραφικές ενδείξεις, η συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας αναγνωρίζει το ειδικό καθεστώς και παρέχει προστασία εντός της ιαπωνικής αγοράς σε περισσότερα από 200 ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα συγκεκριμένης γεωγραφικής προέλευσης.

Επιπλέον, η εμπορική συμφωνία προβλέπει τη μείωση των μη δασμολογικών εμποδίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider