Επανένταξη στην Κοινοπολιτεία των Εθνών θέλουν οι Μαλδίβες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επανένταξη στην Κοινοπολιτεία των Εθνών θέλουν οι Μαλδίβες
Η εκλογική ήττα του πρώην ηγέτη της χώρας τον Σεπτέμβριο αλλάζει τα δεδομένα.

Αίτηση για επανένταξη στην Κοινοπολιτεία των Εθνών υπέβαλαν οι Μαλδίβες, τρεις μήνες μετά την εκλογική ήττα του πρώην ηγέτη της χώρας που έχει βρεθεί στο περιθώριο.

Οι Μαλδίβες χητούν την επανεισδοχή στον Οργανισμό δύο χρόνια μετά την αποχώρηση τους που έλαβε χώρα υπό την ηγεσία του αυταρχικού προέδρου, Αμπντουλάχ Γιαμίν.

Η κυβέρνηση Γιαμίν δεχόταν πιέσεις από την Κοινοπολιτεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Το μπλοκ είχε προειδοποιήσει τις Μαλδίβες για ενδεχόμενη αποβολή τους εξαιτίας ανησυχιών για την ελευθερία του λόγου, τη σύλληψη των αντιπάλων του προέδρου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Ο διάδοχος του Γιαμίν, ο Ιμπραΐμ Μοχάμεντ Σολίχ, ενημέρωσε τη γενική γραμματέα της Κοινοπολιτείας, Πατρίσια Σκότλαντ, για την πρόθεση της κυβέρνησής του να επανέλθει στον οργανισμό.

Ο Σολίχ ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα και έκτοτε οι πολιτικοί κρατούμενοι απελευθερώθηκαν και οι εξόριστοι αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης - συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου της χώρας - επέστρεψαν στη χώρα.

Οι Μαλδίβες, πρώην Βρετανική αποικία, προσχώρησαν για πρώτη φορά στην Κοινοπολιτεία το 1982.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider