Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Βρετανία μπορεί να αποσύρει μονομερώς το Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Βρετανία μπορεί να αποσύρει μονομερώς το Brexit
Χωρίς την έγκριση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ανακαλέσει μονομερώς το άρθρο 50.

Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου

Χωρίς την έγκριση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ανακαλέσει μονομερώς το άρθρο 50, όπως αποφάσισε σήμερα Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δίνοντας την ευκαιρία στους υποστηριχτές ενός δεύτερου δημοψηφίμσματος για το Brexit να προωθήσουν το ζήτημα.

Για την απόφαση στην υπόθεση, η οποία υποβλήθηκε από μια ομάδα σκωτσέζων πολιτικών οι οποίοι ξεκίνησαν νομική δράση το Δεκέμβριο του περασμένου έτους,, είχε υπό μία έννοια προϊδεάσει μέσω της επίσημης τοποθέτησής του, ο σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Campos Sánchez-Bordona την περασμένη εβδομάδα.

Η απόφαση εκδόθηκε μόλις μία μέρα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή, η οποία έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη, κατά την οποία οι βουλευτές θα ψηφίσουν εάν θα επικυρώσουν τη συμφωνία, στην οποία έχουν καταλήξει ΕΕ και Τερίζα Μέι. Όμως, η κυβέρνηση της Μέι αναμένεται ότι θα χάσει την ψήφο.

Πιο συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σημειώνει στην απόφασή του ότι «με τη σημερινή απόφασή του, το Δικαστήριο έχει αποφανθεί ότι, όταν ένα κράτος μέλος έχει γνωστοποιήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έχει το Ηνωμένο Βασίλειο το εν λόγω κράτος μέλος είναι ελεύθερο να ανακαλέσει μονομερώς την εν λόγω κοινοποίηση».

Όπως επεξηγείται «η δυνατότητα αυτή υφίσταται για όσο χρονικό διάστημα συνάπτεται συμφωνία αποχώρησης μεταξύ της ΕΕ και το εν λόγω κράτος μέλος δεν έχει τεθεί σε ισχύ ή, εάν δεν έχει συναφθεί τέτοια συμφωνία κατά τη διάρκεια της διετούς περιόδου από την ημερομηνία κοινοποίησης του η πρόθεση απόσυρσης από την ΕΕ και η ενδεχόμενη επέκτασή της δεν έχει λήξει».

Επίσης στην απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διευκρινίζει ότι «η ανάκληση πρέπει να αποφασιστεί μετά από μια δημοκρατική διαδικασία σύμφωνα με την εθνικές συνταγματικές απαιτήσεις. Αυτή η ξεκάθαρη και άνευ όρων απόφαση πρέπει να κοινοποιηθεί γραπτώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η ανάκληση αυτή επιβεβαιώνει την ένταξη στην ΕΕ του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους υπό όρους που παραμένουν αμετάβλητοι όσον αφορά την ιδιότητά του ως κράτους μέλους και τερματίζει τη διαδικασία απόσυρσης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider