Γαλλία: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας το Σάββατο για τα Κίτρινα Γιλέκα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας το Σάββατο για τα Κίτρινα Γιλέκα
Πάνω από 65.000 αστυνομικοί επί ποδός για τη διαδήλωση των Κίτρινων Γιλέκων

Παρά το «πάγωμα» της αύξησης της φορολογίας στα καύσιμα που ανακοίνωσε την Τετάρτη η γαλλική κυβέρνηση, οι διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων συνεχίζονται και περισσότεροι από 65.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν για τις συγκεντρώσεις του Σαββάτου.

Στο πλαίσιο της τέταρτης ημέρας διαδηλώσεων, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε «έκτακτα μέσα» επιπλέον των 65.000 αστυνομικών, και μιλώντας ενώπιον της Γερουσίας, επανέλαβε την έκκληση προς τα Κίτρινα Γιλέκα να μην έρθουν στο Παρίσι για να διαδηλώσουν, όχι επειδή «τους απαγορεύεται να εκφραστούν», αλλά για να «αποφευχθεί το ενδεχόμενο να πέσουν στην παγίδα που στήνουν οι ταραξίες», την ώρα που η γαλλική κυβέρνηση διατυπώνει ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια.

«Θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε τη μέγιστη αποφασιστικότητα. Μαχόμαστε εναντίον του μίσους και της βίας» σημείωσε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο Εντουάρ Φιλίπ «χαιρέτισε όλους όσοι απηύθυναν ή προώθησαν» εκκλήσεις για ηρεμία, τονίζοντας πως η «Δημοκρατία έχει την τελευταία λέξη».

Σύμφωνα με πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας, σχεδόν το σύνολο των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας και της χωροφυλακής θα κινητοποιηθεί για να εγγυηθεί την τήρηση της τάξης στη χώρα, το Σάββατο.

Μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται είναι η χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων της χωροφυλακής ή η παρουσία στρατιωτικών για την ενίσχυση των μόνιμων φρουρών ασφαλείας των κτιρίων της κυβέρνησης και άλλων θεσμών.

Κλειστός το Σάββατο ο Πύργος του Άιφελ

Κλειστός θα παραμείνει ο Πύργος του Άιφελ το Σάββατο λόγω των προγραμματισμένων διαδηλώσεων στο Παρίσι, έγινε γνωστό από τη διαχειρίστρια εταιρεία του μνημείου.

«Οι διαδηλώσεις που έχουν ανακοινωθεί για το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στο Παρίσι δεν μας επιτρέπουν να υποδεχθούμε τους επισκέπτες σε ασφαλείς συνθήκες» επισήμανε η εταιρεία SETE σε ένα δελτίο τύπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider