Ναρκωτικά δισεκατομμυρίων δολαρίων αδυνατεί να σταματήσει η ακτοφυλακή των ΗΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ναρκωτικά δισεκατομμυρίων δολαρίων αδυνατεί να σταματήσει η ακτοφυλακή των ΗΠΑ
Η πιο συχνή εμφάνιση πλοίων «χαμηλού προφίλ», που χαρακτηρίζονται ως «ναρκωτικά υποβρύχια» υποδηλώνει την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των εμπόρων.

Κάτι περισσότερο από 458.000 λίβρες κοκαΐνης παρεμπόδισε η αμερικανική ακτοφυλακή, προκειμένου να μην εισέλθουν στο αμερικανικό έδαφος κατά τη διάρκεια του δημοσιονομικού έτους 2018, που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου. Αυτό ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο σε κατασχέσεις έτος, πίσω από το έτος 2017, όταν κατασχέθηκαν 493.000 λίβρες.

«Το Λιμενικό Σώμα έχει σταματήσει περισσότερα από... 1,3 εκατομμύρια λίβρες παράνομης κοκαΐνης τα τελευταία τρία χρόνια, αξίας περίπου 18 δισ. δολαρίων χονδρικής αξίας στους αμερικανικούς δρόμους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ακτοφυλακής, Καρλ Σουλτς.

Η δίωξη των διακινητών στην ανοικτή θάλασσα, σε συνεργασία με άλλες αμερικανικές υπηρεσίες και διεθνείς εταίρους, εντάσσεται σε αυτό που περιέγραψε ο Σουλτς ως στρατηγική «push-out-the-border» (σπρώξτε εκτός συνόρων) που στοχεύει τη διαδικασία λαθρεμπορίου στο σημείο όπου τα φορτία ήταν τα μεγαλύτερα και πιο ευάλωτα.

«Σπρώχνουμε τα χερσαία σύνορά μας 1.500 χιλιόμετρα βαθιά στον ωκεανό κι εκεί πετυχαίνουμε παίρνοντας μεγάλα φορτία κοκαΐνης κάτω στη θάλασσα», δήλωσε ο Σουλτς, ο οποίος κατάσχεσε πάνω από 19.000 λίβρες κοκαΐνη που εκφορτώθηκε την Πέμπτη.

«Όταν σταματάμε τα ναρκωτικά στη θάλασσα μειώνουμε τη βία. Μεγιστοποιούμε τον αντίκτυπο. Όταν αυτά τα φορτία φτάνουν στο Μεξικό, στη Γουατεμάλα, στην Ονδούρα, στον Παναμά, κατανέμονται σε πολύ μικρά φορτία, είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και αυξάνεται η βία», πρόσθεσε.

Αλλά η Ακτοφυλακή μπορεί να δει πολύ περισσότερα από ό, τι μπορεί να πιάσει.

Στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, όπου περίπου το 85% του λαθρεμπορίου κοκαΐνης μεταξύ της Νότιας Αμερικής και των ΗΠΑ λαμβάνει χώρα, «Διαπιστώνουμε περίπου το 85% αυτής της δραστηριότητας», δήλωσε ο Σουλτς «Λόγω όμως των δυνατοτήτων μας - αριθμό των πλοίων, αριθμό των αεροσκαφών - [ενεργούμε για] περίπου το 25% έως 30% αυτού», πρόσθεσε.

Η αναπτυσσόμενη παραγωγή κοκαΐνης στην Κολομβία έχει διατηρήσει μια σταθερή ροή ναρκωτικών που κατευθύνεται προς το βορρά. Οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν μια ποικιλία πλοίων, από απλές εξωλέμβιες βάρκες μέχρι εμπορικά αλιευτικά σκάφη. Η πιο συχνή εμφάνιση πλοίων «χαμηλού προφίλ», που χαρακτηρίζονται ως «ναρκωτικά υποβρύχια» υποδηλώνει την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των εμπόρων.

Το Λιμενικό Σώμα δήλωσε ότι έφερε ρεκόρ έξι «ναρκωτικών υποβρυχίων» το οικονομικό έτος 2016, το οποίο έληξε τον Σεπτέμβριο του 2016. Το Σεπτέμβριο του 2017, η υπηρεσία δήλωσε ότι είχε δει μια «αναζωπύρωση» τέτοιων σκαφών, ανακαλύπτοντας επτά από αυτά από τον Ιούνιο εκείνου του έτους.

Τα πλοία αυτά μπορεί να κοστίζουν από 1 εκατ. έως 2 εκατ. δολάρια, αλλά μπορούν να μεταφέρουν πολλαπλά φορτία κοκαΐνης αξίας δεκάδων εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider