Wikileaks: Ποινική δίωξη κατά του Ασάνζ άσκησαν οι ΗΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wikileaks: Ποινική δίωξη κατά του Ασάνζ άσκησαν οι ΗΠΑ
Ποινική δίωξη έχουν ασκήσει Αμερικανοί εισαγγελείς σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ, σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα των WikiLeaks, που ίδρυσε ο Αυστραλός.

Το γεγονός φαίνεται πως αποκαλύφθηκε κατά λάθος, μέσω εισαγγελικού εγγράφου που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο άλλης υπόθεσης, σύμφωνα με τον WikiLeaks. Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται ότι οι κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ θα παραμείνουν μυστικές ως «τη σύλληψή του», κατά την ίδια πηγή.

Η ακριβής φύση του κατηγορητηρίου δεν γίνεται σαφής. Στο έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε κατά λάθος, εισαγγελικός λειτουργός ζητεί από δικαστή να σφραγίσει έγγραφα που συνδέονται με μια άλλη ποινική υπόθεση, άσχετη με τον Ασάνζ. Οι σφραγίδες και οι σημάνσεις που φέρει υποδεικνύουν πως υπεβλήθη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Αλεξάντρια, στη Βιρτζίνια, τον Αύγουστο.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η συντακτική ομάδα του WikiLeaks εκτίμησε πως μάλλον στο έγγραφο αυτό έγινε κατά λάθος «αποκοπή και επικόλληση» και προστέθηκαν φράσεις από τη δίωξη σε βάρος του Ασάνζ.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποκαλύπτει "από ατύχημα" την ύπαρξη σφραγισμένων κατηγοριών (ή ενός προσχεδίου τους) σε βάρος του ιδρυτή του WikiLeaks», σχολίασε η συντακτική ομάδα του ιστότοπου στην ανάρτησή της στο Twitter.

Ο Ασάνζ θεωρείται υπεύθυνος για την αποκάλυψη χιλιάδων απόρρητων και εμπιστευτικών αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων το 2010.

Ζει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο αφότου ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο από τη λατινοαμερικάνικη χώρα το 2012.

Είχε συλληφθεί και ανακριθεί από την αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου για μια υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης στη Σουηδία και κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, τους οποίους όμως παραβίασε όταν κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο της σουηδικής δικαιοσύνης το 2017, αλλά το ένταλμα σύλληψης του Ασάνζ που έχουν εκδώσει οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, εξαιτίας της παραβίασης των όρων της προσωρινής απελευθέρωσής του, παραμένει σε ισχύ.

Τον Οκτώβριο, ο Κάρλος Ποβέδα, ένας από τους δικηγόρους του Ασάνζ, δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks είναι διατεθειμένος να παραδοθεί στις βρετανικές αρχές, αν λάβει γραπτή διαβεβαίωση ότι δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ ή σε κάποια άλλη χώρα που θα μπορούσε κατόπιν να προχωρήσει στην έκδοσή του εκεί.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ θεωρεί πως η σημερινή κυβέρνηση του Ισημερινού σχεδιάζει να τον παραδώσει στις αρχές των ΗΠΑ και ψάχνει δικαιολογία για να τερματίσει το άσυλο που του είχε χορηγηθεί, έπειτα από μια σειρά διαρροών για τις συνθήκες της διαμονής του στην διπλωματική αποστολή στα ΜΜΕ και μια σειρά όρων που του επιβλήθηκαν από το Κίτο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider