Standard & Poor’s: Δεν αναβαθμίζει τη Βρετανία μετά τη συμφωνία για το Brexit

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Standard & Poor’s: Δεν αναβαθμίζει τη Βρετανία μετά τη συμφωνία για το Brexit

Αρνητική διατηρεί την προοπτική του αξιόχρεου του Ηνωμένου Βασιλείου η Standard & Poor’s, παρά την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit την Τετάρτη, προειδοποιώντας ότι η επικύρωση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο θα είναι ακανθώδης.

«Το προσχέδιο της συμφωνίας συνιστά μια ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, εξακολουθεί να εμπεριέχει σημαντικές αβεβαιότητες», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω την τήρηση της καταληκτικής προθεσμίας του Μαρτίου για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της S&P’s, η αποχώρηση του ΗΒ θα είναι ομαλή και θα απαιτηθεί περίοδος προσαρμογής τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο του 2020. Το αρνητικό σενάριο προβλέπει τον κίνδυνο συνεχιζόμενης εξασθένησης της βρετανικής οικονομίας λόγω της μη πρόσβασης της χώρας στην ενιαία αγορά της ΕΕ, τη μείωση της εξωτερικής χρηματοδότησης ή την αλλαγή στη χρήση της στερλίνας ως αποθεματικό νόμισμα λόγω του πλήγματος που ενδέχεται να δεχθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία.

Ο οίκος αξιολόγησης εξηγεί ότι θα προβεί σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας «AA/A-1» σε περίπτωση «άτακτου» Brexit, το οποίο ορίζει ως αυτό που θα επιφέρει ουσιαστικό περιορισμό των αγαθών και υπηρεσιών της Βρετανίας στις σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές ή την επιβολή δασμών ή περιορισμών που θα επηρεάσουν δραστικά την ανταγωνιστικότητα της βρετανικής οικονομίας.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο αναβάθμισης της προοπτικής του αξιόχρεου σε «σταθερή», από «αρνητική» που είναι σήμερα, αυτό θα συμβεί σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις του Brexit ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στη βρετανική οικονομία και εφόσον συμφωνηθεί ότι οι βασικοί τομείς της οικονομίας θα διατηρήσουν την πρόσβασή τους στις ευρωπαϊκές αγορές χωρίς να επιβληθούν δασμοί ή άλλοι σημαντικοί περιορισμοί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider