Προς έκτακτη σύνοδο της ΕΕ για το Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς έκτακτη σύνοδο της ΕΕ για το Brexit

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε πως πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διεξάγει μια σύνοδο με τη Βρετανία, μετά το πράσινο φως της βρετανικής κυβέρνησης στο σχέδιο της συμφωνίας για το Brexit.

«Μόλις έστειλα μια επιστολή με αυτήν την πρόταση… (επισημαίνοντας ότι) αποφασιστική πρόοδος καταγράφθηκε στις διαπραγματεύσεις για ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση» έγραψε ο Γιούνκερ σε tweet, κάνοντας λόγο για μια σύνοδο αυτόν τον μήνα.

Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε με τη συμφωνία για το Brexit.

«Είναι ενθαρρυντικό που βλέπουμε ότι προχωράμε προς μια δίκαιη συμφωνία που θα διασφαλίσει μια ομαλή αποχώρηση, περιλαμβανομένης της εγγύησης του μηχανισμού ασφαλείας (backstop, κατά την ορολογία που χρησιμοποιείται στις Βρυξέλλες) όσον αφορά τα σύνορα με την Ιρλανδία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αυτή η συμφωνία είναι ένα ορόσημο προς μια αξιόπιστη και βιώσιμη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας».

«Αυτή η συμφωνία είναι ένα αποφασιστικό, κρίσιμο βήμα για την κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Σημείωσε ότι ο δρόμος για τη διασφάλιση μιας ήπιας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, εξακολουθεί να είναι μακρύς και δυνητικά δύσκολος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συναντηθεί με τον Μισέλ Μπαρνιέ αύριο Πέμπτη, στις 08.50 ώρα Ελλάδος, για την «αποφασιστική πρόοδο» στις συνομιλίες για το Brexit.

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Ντόναλντ Τουσκ θα κάνει δηλώσεις στις 09.10 το πρωί ώρα Ελλάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider