Μόλις το 80,83% των φόρων στην Ελλάδα πληρώνεται εμπρόθεσμα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μόλις το 80,83% των φόρων στην Ελλάδα πληρώνεται εμπρόθεσμα
Ουραγός μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης στην εισπραξιμότητα των φόρων είναι η Ελλάδα.

Ουραγός μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης στην εισπραξιμότητα των φόρων είναι η Ελλάδα, καθώς 20 στα 100 ευρώ φόρων που βεβαιώνει η εφορία δεν εισπράττεται εγκαίρως.

Από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής προκύπτει πως το 2018 το ποσό των φόρων που καταβλήθηκαν έγκαιρα ανήλθε στο 80,83% του συνόλου (18,7 δισ. ευρώ).

Αν και η συγκεκριμένη επίδοση είναι βελτιωμένη σε σχέση με το 2013, όταν και οι εμπρόθεσμοι φόροι ήταν στο 76,77% του συνόλου, ωστόσο υπολείπεται αισθητά του σημερινού μέσου όρου της ζώνης του ευρώ που κινείται στο 95%.

Να σημειωθεί πως οι θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, λαμβάνοντας κυρίως μέτρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και την έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Ήδη σειρά περαιτέρω μέτρων βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης και αναμένεται να διευκολύνουν και να ενισχύσουν την είσπραξη των εσόδων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η αυτοματοποίηση των δηλώσεων ΦΠΑ και η απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών για να χαρακτηριστούν οι φόροι ως ανεπίδεκτοι είσπραξης, αλλά και η βελτίωση της ανταλλαγής - διαχείρισης δεδομένων μεταξύ της ΑΑΔΕ και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών.

Πάντως τόσο οι θεσμοί όσο και φορείς όπως το ΙΟΒΕ υποστηρίζουν πως ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι καθυστερήσεις στις καταβολές των φόρων είναι να δρομολογηθεί η μείωση των φορολογικών βαρών.

Είναι ενδεικτικό πως σε όλα τα σενάρια ελάφρυνσης της φορολογίας των επιχειρήσεων που έχουν τρέξει ιδρύματα όπως το ΙΟΒΕ, επιτυγχάνεται αύξηση των επενδύσεων και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Αντίστοιχα, όλα τα σενάρια ελάφρυνσης της φορολογίας των φυσικών προσώπων οδηγούν σε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του ΙΟΒΕ έχουν καταδείξει πως μια μείωση του φορολογικού συντελεστή των φυσικών προσώπων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9-1,2% και μια μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4-1,6%.

Πέραν από τις αναπτυξιακές επιδράσεις, οι οποίες είναι σημαντικές, η μείωση των φορολογικών βαρών δημιουργεί πιο άμεσα θετικά αποτελέσματα στο πεδίο της εισπραξιμότητας των φόρων, καθώς έχει καταδειχθεί πως με τη μείωση συντελεστών αυξάνονται αισθητά οι φορολογούμενοι που προσέρχονται στην εφορία για να πληρώσουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider