«Ρυτίδες» άρχισε να εμφανίζει το Botox

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ρυτίδες» άρχισε να εμφανίζει το Botox

Σημάδια γήρατος φέρεται να εμφανίζει ένα από τα πιο διάσημα φαρμακευτικά σκευάσματα, το Botox. Η Allergan έριξε το φάρμακο που σιδερώνει τις ρυτίδες στην αγορά το 1989 και διατήρησε την ηγετική θέση του ακόμη και όταν άλλες εταιρείες λάνσαραν νευροτοξίνες με παρόμοιες ιδιότητες. Το φάρμακο είχε εγκριθεί και ενδύκνυται ακόμη και σήμερα για την υπερδραστήρια κύστη, τις ημικρανίες, το ρεβόκρανο και τον βλεφαρόσπασμο.

Τώρα, η Silicon Valley προσπαθεί αν εξαφανίσει την Allergan όχι μόνο με ένα, αλλά με δύο ανταγωνιστικά προϊόντα. Η Revance αναπτύσσει ένα βιοομοϊδές του Botox, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει σε ακόμη χαμηλότερη τιμή, όπως επίσης και μία νέου τύπου νευροτοξίνη η οποία θα έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες κατά τον ρυτίδων, σε αντίθεση με το botox που διαρκεί τρεις με τέσσερις μήνες.

Την περασμένη εβδομάδα η Revance ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Mylan, τη μεγαλύτερη εταιρεία γενόσιμων του κόσμου, ώστε να ξεκινήσει την παραγωγή του βιοομοϊδούς του Botox. Η ανακοίνωση προκάλεσε διολίσθηση στη μετοχή της Allergan.

Οι φόβοι των επενδυτών είναι δικαιολογημένοι, αν αναλογιστεί κάνεις ότι το Botox είναι το προϊόν της Allergan με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και μόνο πέρυσι πρόσθεσε στο ταμείο της φαρμακευτικής 3,17 δισ. ευρώ, ποσό που ανέρχεται στο 30% των λειτουργικών εσόδων της, σύμφωνα με τον Ρόνι Γκάλ, αναλυτή της Bernstein.

Από την άλλη πλευρα, ο Νταν Μπράουν γενικός διευθυντής της Revance, αποκαλύπτει ότι η εταιρεία δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει στη δημιουργία αντιγράφων του Botox, καθώς η αντιγραφή του μορίου είναι εξαιρετικά σύνθετη. Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος που εταιρείες όπως τις Medytox και Hugel της Βόρειας Κορέας προχώρησαν στην παραγωγή της δικής τους νευροτοξίνης και δεν αντέγραψαν το μόριο του Botox.

Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη η Galderma της Nestle παράγει το Dysport, ενώ η Γερμανία έχει τον δικό της ανταγωνιστή του Botox με την ονομασία Xeomin από την εταιρεία Merz.

Κανένα όμως από όλα αυτά τα προϊόντα δεν έχει την ίδια φαρμακοκινητική με το Botox, το οποίο παραμένει ακριβώς στο σημείο της έγχυσης και δεν απλώνεται σε διπλανούς μύες. Αυτό σημαίνει ότι αν ο γιατρός κάνει σωστή δουλειά, θα εξαφανιστούν ακριβώς οι ρυτίδες που πρέπει και ο υπόλοιπος μυς θα λειτουργεί σωστά, δίχως να επηρεάζει την κίνηση που δίνει την έκφραση στο πρόσωπο. Γι' αυτό βιοομοϊδές του Botox αναμένεται είναι η απάντηση στο μονοπώλειο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider