Οι ευρωπαϊκές τράπεζες επενδύουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες επενδύουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο

Σε περισσότερες προσλήψεις προχώρησαν το δεύτερο μισό του 2017 οι τράπεζες Credit Suisse, Deutsche Bank και UBS όπως φαίνεται από τα ετήσια αποτελέσματα. Ακόμη, η Barclays, η οποία ανακοινώνει στοιχεία για το προσωπικό της μόνο μια φορά το χρόνο, αύξησε τον αριθμό των υπαλλήλων της πέρυσι, αντισταθμίζοντας την επίδραση της πώλησης μεριδίων της στην Αφρική.

Οι νέες αυτές προσλήψεις υποδηλώνουν μια στροφή των κορυφαίων ευρωπαϊκών επενδυτικών τραπεζών οι οποίες το 2016 είχαν κάνει περικοπές 12.000 θέσεων εργασίας.

Τόσο η Credit Suisse όσο και η Deutsche και η Barclays έκαναν περικοπές ακολουθώντας προγράμματα αναδιάρθρωσης καθώς οι ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες έχαναν μερίδιο από τον ανταγωνισμό στις ΗΠΑ.

Η Credit Suisse και η Barclays έχουν δηλώσει ότι εστιάζουν εκ νέου στις επενδύσεις. Οι αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, όπως επίσης και στην πρόσφατη επιστροφή της αστάθειας στις αγορές, η οποία ενθαρρύνουν τους πελάτες να αναζητούν αντιστάθμιση των κινδύνων και να κάνουν συναλλαγές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Tidjane Thiam, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου σημείωσε ότι η τράπεζα είχε κάνει επεν΄δυσεις για να αναπτύξεις το franchise. Ο κ. Thiam ανέφερε ότι ο αριθμός των διευθυντικών στελεχών στην τράπεζα το Νοέμβριο ήταν αυξημένος κατά 8% σε σχέση με το 2015.

Η Credit Suisse, η Deutsche Bank και η UBS προσέθεσαν συνολικά περίπου 3.000 θέσεις εργασίας κατά το β’ εξάμηνο του 2017 και η Barclays 2.500 θέσεις το 2017 χωρίς να συνυπολογιστούν τα υποκαταστήματα στην Αφρική. Και οι τέσσερις μαζί, στο τέλος του 2017, απασχολούσαν 285.500 άτομα. Καμία από τις τράπεζες δεν δέχθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Το ανθρώπινο δυναμικό της Credit Suisse σε επίπεδο ομίλου σημείωσε πτώση κατά το μεγαλύτερο διάστημα της περιόδου 2015-2016 προτού αρχίσει να αυξάνεται το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Στελέχη της Barclay αναφέρουν ότι προστέθηκε ανθρώπινο δυναμικό στην επενδυτική τράπεζα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη διεθνή ιδιωτική τράπεζα σε αντίθεση με το πάγωμα των προσλήψεων που είχε επιβάλει ο διευθύνων σύμβουλος, Jes Stale, όταν ανέλαβε τη διοίκηση στο τέλος του 2015.

Η Barclays περιέκοψε 100 θέσεις εργασίας στην επενδυτική τράπεζα του Λονδίνου αλλά πηγές της τράπεζας περιγράφουν αυτές τις περικοπές ως κάτι νορμάλ και όχι σαν μια αλλαγή στρατηγικής. Παράλληλα, προσέλαβε 40 διευθυντές το 2017.

Οι προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού στην Deutsche Bank σημείωσαν πτώση για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα προτού αρχίσουν να μπαίνουν σε ανοδική τροχιά το 2017. Όπως επεσήμανε πηγή της τράπεζας, η πρόσφατη αύξηση των προσλήψεων αντικατοπτρίζει την ενσωμάτωση ατόμων τα οποία συνεργάζονταν ως εξωτερικοί συνεργάτες.

Οι μαζικές προσλήψεις στις τράπεζες δεν αναμένεται ότι θα συνεχιστούν. Η Deutsche σκέφτεται να καταργήσει έως 500 θέσεις εργασίας πριν από την πληρωμή των bonus το Μάρτιο και έχει προειδοποιήσει για μεγάλες περικοπές μόλις βελτιώσει την τεχνολογία της. Η UBS έκανε κάποιες περικοπές νωρίτερα κατά την περίοδο της οικονομικής ύφεσης και υπήρξε μια διακύμανση στις προσλήψεις και τις απολύσεις τα προηγούμενα χρόνια οι οποίες ευθυγραμμίζονταν με τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και τις ευκαιρίες της αγοράς.

Ο Darren Burns από την Morgan McKinley ανέφερε ότι μερικές ευρωπαϊκές τράπεζες παρουσιάζουν μια τάση μαζικών προσλήψεων το β’ εξάμηνο του 2016 κάτι που αποδίδεται εν μέρει στην έλλειψη προσλήψεων το α’ εξάμηνο του ίδιου έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider