Φόρους 29 δισ. δολαρίων «χαρίζει» ο Τραμπ στον Μπάφετ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φόρους 29 δισ. δολαρίων «χαρίζει» ο Τραμπ στον Μπάφετ

«Τρίβει τα χέρια του» ο Γουόρεν Μπάφετ μετά τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε -όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά– ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού η εταιρεία του, Berkshire Hathaway, είδε τα κέρδη της να εκτοξεύονται κατά 87% το 2017.

Πράγματι, λόγω του ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος που εξασφάλισε ο Αμερικανός πρόεδρος για τις επιχειρήσεις, η κερδοφορία της «αυτοκρατορίας Μπάφετ» εκτινάχθηκε στα 65 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 29 δισ. δολάρια οφείλονται στη μείωση της φορολογίας.

Το «μπόνους» των 29 δισ. δολαρίων το κέρδισε ο Μπάφετ χάρη στα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη που διατηρεί η Berkshire Hathaway έναντι του τεράστιου χαρτοφυλακίου επενδύσεων του δισεκατομμυριούχου σε μετοχές. Η εταιρεία προϋπολογίζει κάθε χρόνο τους φόρους έναντι του χαρτοφυλακίου αυτού και για το 2017 είχε προϋπολογίσει φόρους με συντελεστή 35%, έναντι 21% όπου τελικά μειώθηκε η φορολογία λόγω Τραμπ.

Η φορολογική μεταρρύθμιση έχει πυροδοτήσει μια έκρηξη εξαγορών και συγχωνεύσεων στις ΗΠΑ αυτόν τον χρόνο, ωστόσο, ο Μπάφετ «έλαμψε δια της απουσίας του» από την έντονη αυτή δραστηριότητα. Στις ανακοινώσεις του το Σάββατο για τα οικονομικά αποτελέσματα της αυτοκρατορίας του, ο κροίσος έλαβε θέση προειδοποιώντας για τη παγίδα που κρύβει η χρήση «εξαιρετικά φθηνού χρέους» για τη χρηματοδότηση εξαγορών και για την απουσία «εύλογων αποτιμήσεων».

«Αυτά που αναζητούμε εμείς είναι ανεξάρτητες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, άξιες και υψηλού επιπέδου διοικήσεις, καλές αποδόσεις επί των καθαρών ενσώματων στοιχείων, ευκαιρίες για εσωτερική ανάπτυξη με ελκυστικές αποδόσεις και, τέλος, μια λογική τιμή αγοράς», σημειώνει ο Μπάφετ στο σημείωμά του. «Η τελευταία προϋπόθεση στάθηκε εμπόδιο για να προχωρήσουμε σε όλες από τις πιθανές εξαγορές που εξετάσαμε το 2017, καθώς οι τιμές διαμορφώνονταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα», τονίζει.

Η αλήθεια είναι πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έκρηξη σε επίπεδο επιχειρηματικών συμφωνιών, η οποία θυμίζει εποχές «Dotcom» το 2000, αφού έχουν προταθεί εξαγορές και συγχωνεύσεις άνω των 550 δισ. δολαρίων φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic. Και, πράγματι, ο μέσος συντελεστής P/E για τις συμφωνίες αυτές έχει χτυπήσει ρεκόρ.

Ο Μπάφετ τονίζει τους κινδύνους που κρύβει αυτή η εκτίναξη της δραστηριότητας M&A και, συγκεκριμένα, τον ρόλο που παίζουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι. Όπως εξηγεί ο ίδιος, είναι σαν να βάζεις τον λύκο να προσέχει το κοπάδι, αφού προκειμένου να «βγουν τα νούμερα», οι ίδιοι οι CEO καταλήγουν στα αναγκαία εκτιμώμενα μεγέθη προκειμένου να ικανοποιήσουν τη… δίψα τους για εξαγορές.

«Η Berkshire θα πρέπει να κάνει μία ή περισσότερες κολοσσιαίες εξαγορές», τόνισε ο κροίσος επιχειρηματίας, παρατείνοντας την αγωνία των επενδυτών και των αναλυτών που περιμένουν εδώ και καιρό μια πολύκροτη ανακοίνωση.

Ήδη η εταιρεία έχει συσσωρεύσει κεφάλαια άνω των 114 δισ. δολαρίων προκειμένου να χρηματοδοτήσει ενδεχόμενες συμφωνίες εξαγορών. Στην ετήσια έκθεση της εταιρείας που δημοσιοποιήθηκε επίσης το Σάββατο, γίνεται λόγος για «επιδιωκόμενες» εξαγορές μεταξύ 5 και 20 δισ. δολαρίων, αν και ο Τσάρλι Μάντζερ, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι η Berkshire θα κλείσει πολύ μεγαλύτερες συμφωνίες από αυτά τα μεγέθη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider