H Barclays φεύγει από την Ασία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Barclays φεύγει από την Ασία

Τέλος εποχής για την παρουσία της Barclays στην ασιατική αγορά και με τη βούλα πλέον. Η βρετανική τράπεζα αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση της μονάδας διαχείρισης πλούτου που διατηρούσε, μέχρι πρότινος, σε Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη, έναντι τιμήματος 320 εκατ. δολαρίων.

Για τους καλά γνωρίζοντες τα τραπεζικά, πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση αποεπένδυσης της Barclays από την ασιατική αγορά, ενώ αγοραστής είναι η Oversea-Chinese Banking με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Η πώληση του επενδυτικού βραχίονα της βρετανικής τράπεζας – με συνολικά υπό διαχείριση assets ύψους 18,3 δισ. δολαρίων στα τέλη του 2015 – έρχεται σε συνέχεια των αποφάσεων που έλαβε τον περασμένο Ιανουάριο. Η Barclays ανακοίνωσε τότε ότι σταματά να δραστηριοποιείται στην Ασία, εξέλιξη η οποία αυτόματα σήμανε και περικοπές 1.000 θέσεων εργασίας στην περιοχή.

Η αποεπένδυση από την Ασία αποτέλεσε το πρώτο βήμα της νέας στρατηγικής που αποφάσισε να εφαρμόσει ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της βρετανικής τράπεζας, Jes Staley, βασικός πυρήνας της οποίας είναι η μείωση των assets διεθνώς, με στόχο την εστίαση στις βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως το εταιρικό banking.

Από τότε που ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Staley ανακοίνωσε ότι η Barclays αποχωρεί από την αγορά της Αφρικής, ενώ κλείνει ταυτόχρονα τα γραφεία της σε Νότιο Κορέα, Ταϊβάν, Μαλαισία, Ταϋλάνδη, Φιλιππίνες, Αυστραλία, Ρωσία και Βραζιλία. Η βρετανική τράπεζα διατηρεί, στον αντίποδα, τις μονάδες διαχείρισης πλούτου σε Ιαπωνία και Ινδία.

«Η πώληση των δραστηριοτήτων της Barclays σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προόδου, στην κατεύθυνση της επιθετικής μας πολιτικής για μείωση του κόστους και περιορισμό της έκθεσης απέναντι στα assets που ενέχουν ρίσκο», δήλωσε ο ίδιος ο Staley.

Κατά τις πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης, τα assets που ενέχουν ρίσκο και βρίσκονται στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια της Βarclays θα μειωθούν κατά 1,3 δισ. δολάρια. Η μεταβίβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ εκκρεμούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές της Σιγκαπούρης.

Τους τελευταίους μήνες αρκετές από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του πλανήτη έχουν γνωστοποίηση σχέδια αποχώρησής τους από διάφορες αγορές του κόσμου, υπό το βάρος των αυξημένων πιέσεων που δέχονται από τις ρυθμιστικές αρχές που τις ελέγχουν, αλλά και στη σκιά της μείωσης των εσόδων από το trading.

Δεν είναι τυχαίο πως μόλις την τελευταία εβδομάδα η Barclays ανακοίνωσε ότι ο επενδυτικός της βραχίονας θα εμφανίσει μείωση κερδών για το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Οι αποφάσεις της Barclays έρχονται σχεδόν δύο χρόνια μετά την απόφαση της γαλλικής Societe Generale να προχωρήσει στην πώληση των δραστηριοτήτων της στην Ασία στην DBS Group Holdings της Σιγκαπούρης έναντι τιμήματος ύψους 200 εκατ. δολαρίων. Ήταν τότε αρχές του 2014.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider