Από την Ινδία έρχεται το πλήγμα στην παγκόσμια αγορά αλκοολούχων ποτών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από την Ινδία έρχεται το πλήγμα στην παγκόσμια αγορά αλκοολούχων ποτών

Νέο ηχηρό πλήγμα… και μάλιστα από τη μακρινή Ινδία δέχεται τα τελευταία 24ωρα η διεθνής βιομηχανία ποτών.

Όλα ξεκινούν από τη μακρινή πολιτεία Mπιχάρ, στα βόρεια της Ινδίας, η οποία αποφάσισε να επιβάλλει πλήρη απαγόρευση στις πωλήσεις αλκοολούχων ποτών. Πρόκειται για μια πολιτεία 99 εκατομμυρίων κατοίκων, οι οποίοι πλέον δεν θα έχουν καμία πρόσβαση στο αλκοόλ, αφού εκπληρώνεται μια προεκλογική εξαγγελία του επικεφαλής υπουργού, Nitish Kumar. Πρόκειται για μια εξαγγελία που έχει ωθήσει στα ύψη τη δημοφιλία του Kumar, κυρίως σε ό,τι αφορά τις γυναίκες ψηφοφόρους που τον στηρίζουν.

Η Μπιχάρ γίνεται η δεύτερη πολιτεία της Ινδίας που μέσα σε δύο χρόνια επιβάλλει πλήρη απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ, μια κίνηση η οποία έρχεται ως απάντηση στο μαζικό κύμα αντιδράσεων που έχει ξεσπάσει στους κύκλους της εργατικής τάξης και των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων της χώρας που καταγγέλλουν κατάχρησή του.

Ήταν το 2014, όταν η πολιτεία Κεράλα, η οικονομία της οποίας βασίζεται στον τουρισμό, αποφάσισε να προχωρήσει στην απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ. Ωστόσο, από την απόφαση εξαιρέθηκαν τα ξενοδοχεία πέντε-αστέρων, καθώς και κάποια επιλεκτικά καταστήματα.

Η απόφαση για απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ αποτέλεσε «σημαία» της προεκλογικής εκστρατείας του Kumar, κατά τις περυσινές εκλογές στην Μπιχάρ. Αρχικώς ο Kumar είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε σταδιακή απαγόρευση της πώλησης αλκοολούχων ποτών, με ισχύ από την 1η Απριλίου. Όμως προς αιφνιδιασμό των πάντων και δη της βιομηχανίας ποτού, ανακοίνωσε την άμεση και πλήρη απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ.

Η εφαρμογή της απόφασης σημαίνει αυτόματα πως η οικονομία της Μπιχάρ θα πρέπει να «ξεχάσει» μια για πάντα έσοδα ύψους περί τα 606 εκατ. δολάρια, τα οποία και έφταναν στα ταμεία της πολιτείας από τις πωλήσεις στον κλάδο του ποτού. Πρόκειται για απώλεια εσόδων της τάξης του 15% σε σχέση με το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού της πολιτείας. Στην απαγόρευση όμως της κατανάλωσης αλκοόλ στην Μπιχάρ υπάρχουν και κάποια «παραθυράκια» εξαιρέσεων, αφού δεν θα απαγορευθεί η παραγωγή αλκοόλ, ενώ ο στρατός εξαιρείται από την απαγόρευση κατανάλωσης ποτού.

Και όλα αυτά έρχονται την ώρα που οι μεγαλύτεροι όμιλοι αλκοολούχων ποτών διεθνώς, όπως οι Diageo, Pernod Ricard και Beam Suntory έχουν επιδοθεί σε «ηχηρά» επενδυτικά βήματα, προκειμένου να εδραιώσουν ακόμη περισσότερο την παρουσία τους – και τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες – σε μια ιδιόμορφη αγορά, όπως η ινδική.

Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα η Diageo αποφάσισε να επενδύσει 1,8 δισ. στερλίνες, προκειμένου να αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στη United Spirits, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αλκοολούχων ποτών στην Ινδία.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η κατανάλωση αλκοόλ στην Ινδία έχει αυξηθεί κατά 55% μέσα σε 20 χρόνια.

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές προειδοποιούν πως όσο αυξάνεται η δημόσια στήριξη σε πρωτοβουλίες ποτοαπαγόρευσης – ξεκινά κυρίως από γυναίκες που καταγγέλλουν για καταχρηστική συμπεριφορά τους συζύγους τους – τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η απειλή για τις δραστηριότητες και κατ’ επέκταση για την κερδοφορία των εταιρειών παραγωγής και διανομής αλκοολούχων ποτών.

«Τα πολιτικά κόμματα αντιμετωπίζουν την τρέχουσα κατάσταση σαν μια μεγάλη ευκαιρία. Γιατί; Γιατί με τέτοιου είδους αποφάσεις, όπως αυτή της απαγόρευσης κατανάλωσης αλκοόλ, είναι βέβαια πως θα κερδίσουν μεγάλο αριθμό ψήφων, κυρίως από το γυναικείο φύλο. Η τάση αυτή παρατηρείται περισσότερο σε πόλεις της Ινδίας με χαμηλά εισοδήματα κι εκεί όπου η κατάχρηση αλκοόλ αποτελεί μείζον πρόβλημα. Δεν μπορεί όμως να μην χαρακτηριστεί μια τάση… ανησυχητική για την παγκόσμια βιομηχανία των αλκοολούχων ποτών», τονίζει αναλυτής που ασχολείται με την αγορά του ποτού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider