Στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ιωάννης Μουρμούρας, σε ομιλία του στην εκδήλωση απονομής των Επιχειρηματικών Βραβείων «ΧΡΗΜΑ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ 2015», την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016 στο Athenaeum InterContinental.

Αναφερόμενος στις πρώτες ενδείξεις για το 2016, ο κ. Μουρμούρας επεσήμανε ότι παραπέμπουν σε μεγάλη αβεβαιότητα, έντονη μεταβλητότητα και χαμηλές προσδοκίες. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα όπως είναι το προσφυγικό και  η εκροή κεφαλαίων ενώ τα αρνητικά επιτόκια τα οποία σημειώνονται και εκτός της γηραιάς Ηπείρου όπως είναι η πρόσφατη ανακοίνωση από την Τράπεζα της Ιαπωνίας αποτελούν έναν παγκόσμιο κίνδυνο για τις αγορές. Ακόμη, επεσήμανε ότι όλα αυτά επηρεάζουν την κερδοφορία των τραπεζών και εντείνουν την ανησυχία των επενδυτών με άμεση συνέπεια την πτώση των Χρηματιστηριακών Δεικτών (και στην Ελλάδα).

Ο κ. Μουρμούρας σημείωσε ότι για το 2016 οι προκλήσεις προέρχονται από την αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον και την καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης. «Κανείς δεν θα ήθελε να επαναληφθεί η άσχημη εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς», επεσήμανε ενώ εκτίμησε ότι η ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ θα είναι αρνητικός για το α’ εξάμηνο του 2016 ενώ αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το β΄εξάμηνο,  προς το τέλος του έτους.

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βελτιωθεί άμεσα το κλίμα εμπιστοσύνης και την επανένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις αποδεκτές από το ευρωσύστημα εξασφαλίσεις, το οποίο θα επιτρέψει τη φθηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, ενισχύοντας τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους είναι στα άμεσα επόμενα βήματα, δήλωσε ο κ. Μουρμούρας, επιτρέποντας τελικά την εκ νέου πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και την επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα για την Ελλάδα.   

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν οι καλύτερες εταιρείες, όπως προέκυψαν μετά από αξιολόγηση σε μια σειρά από κριτήρια όπως η πορεία των οικονομικών επιδόσεων, η σταθερότητά τους, η διεύρυνση των μεριδίων αγοράς τους, η χρηματιστηριακή πορεία και η σχέση με τους επενδυτές, η προσπάθεια διεθνοποίησης, η καινοτομία, η έμφαση στις επενδύσεις κλπ.

Οι νικητές αναδείχθηκαν μέσα από 19 διαφορετικές κατηγορίες, όπως ψηφίστηκαν από 1542 αναγνώστες του περιοδικού και της εβδομαδιαίας ηλεκτρονικής εφημερίδας ΧΡΗΜΑ Week, στην ιστοσελίδα www.hrima.gr.

Οι κατηγορίες των βραβείων και οι αντίστοιχες εταιρείες που διακρίθηκαν φέτος ανά κατηγορία είναι:

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ - 2015

1ο Εθνική Τράπεζα

2ο ΟΤΕ

3ο ΟΠΑΠ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡEΙΑΣ FTSE LARGE CAP – 2015

1ο Ίντραλοτ

2ο Motor Oil

3ο Τιτάν

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡEΙΑΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣ - 2015

1ο Πλαστικά Κρήτης

2ο Kleemann

3ο Μαθιός Πυρίμαχα

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡEΙΑΣ MID-SMALL CAP - 2015

1ο Profile

2ο Quest Holdings

3ο Inform Λύκος

 ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡEΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ – 2015

 1ο ΟΛΠ

 2ο ΕΥΔΑΠ

 3ο ΔΕΗ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ - 2015

1ο Εθνική Τράπεζα

2ο Eurobank

3ο Τράπεζα Πειραιώς

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ – 201

1ο Μινωικές Γραμμές

2ο Ιντρακόμ

3ο Autohellas

ΒΡΑΒΕΙΟ ΥΨΗΛΩΝ ΡΥΘΜΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – 2015

1ο Ικτίνος

2ο MLS Πληροφορική

3ο Mevaco

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ – 2015

1ο Kleemann

2ο Σαράντης

3ο Κρι Κρι

ΒΡΑΒΕΙΟ ΥΨΗΛΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ - 2015

1ο ΟΤΕ

2ο Aegean

3ο Καρέλιας

   11)  ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ – 2015

1ο Ιντραλοτ

2ο Creta Farms

3ο Mediterra

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ – 2015

1ο ΟΤΕ

2ο Motor Oil

3ο Ιντραλοτ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – 2015

 1ο Alpha Bank

 2ο Εθνική Τράπεζα

3ο Fourlis Συμμετοχών

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ - 2015

 1ο Εθνική Τράπεζα

 2ο Υγεία

 3ο Ιασώ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡEΙΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ - 2015

 1ο Entersoft

 2ο Κρητών Άρτος

3ο Alpha Trust

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 2015 σύμφωνα με την αθροιστική αξία συναλλαγών χρεογράφων του ΧΑ

1ο Nbg Securities

2ο AXIA Ventures Group

3ο Eurobank Equities

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ – 2015

1ο Εθνική Asset Management AEΔAK

2ο Amundi Ελλάς ΑΕΔΑΚ

3ο 3K Investment Partners

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΕΕΑΠ – 2015

1ο Grivalia

2ο Εθνική Πανγαία

3ο Intercontinental International REIC-ICI

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ASSET & WEALTH MANAGEMENT (AEΔAK και ΑΕΔΑΚ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΥ ΣΚΟΠΟΥ και ΑΕΠΕΥ σύμφωνα με την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών)

1ο HSBC Retail Banking and Wealth Management (RBWM)

2ο Attica Wealth Management

3ο Iolcus Investements ΑΕΠΕΥ

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, καθώς και απένειμαν βραβεία στους εκπροσώπους των βραβευμένων εταιριών, οι κ.κ.:

Ιωάννης Α. Μουρμούρας, Υποδιοικητής, Τράπεζα της Ελλάδος, Ξενοφών Αυλωνίτης, Β’ Αντιπρόεδρος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Δημήτρης Καραϊσκάκης, Επιτελικός Διευθυντής Λειτουργιών, Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε., Σπύρος Κυρίτσης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), Παναγιώτης Δράκος, Πρόεδρος, Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ.), Ελένη Κολοφωτιά, Γενική Γραμματέας, Hellenic Venture Capital Association και ο Μάριος Τ. Κυριάκου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, KPMG και Κωνσταντίνος Ουζούνης, CEO, Ethos Media S.A.