Πέθανε ο δημιουργός του ΙΚΕΑ, Ίνγκβαρ Κάμπραντ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέθανε ο δημιουργός του ΙΚΕΑ, Ίνγκβαρ Κάμπραντ

Ο άνθρωπος που δημιούργησε την πολυεθνική αλυσίδα επίπλων, ΙΚΕΑ, ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ, πέθανε σε ηλικία 91 ετών.

«Ο ιδρυτής των IKEA και Ikano και ένας από τους σπουδαιότερους επιχειρηματίες του 20ου αιώνα, ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ, απεβίωσε ειρηνικά στις 27 Ιανουαρίου στο σπίτι του στο Σμάλαντ της Σουηδίας», αναφέρει η εταιρεία σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Βρισκόταν στο τιμόνι της επιχείρησής του από το 1943. Στα 87 του χρόνια, ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ είχε ανακοινώσει ότι αποσύρεται για να ξεκουραστεί. Στη θέση του άφησε τον γιο του, Ματίας Κάμπραντ.

Γιός αγροτών, ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ άρχισε την «επαγγελματική του σταδιοδρομία» πουλώντας σπίρτα σε γείτονες σε ηλικία πέντε ετών. Σύντομα μεγάλωσε τον κατάλογό του περιλαμβάνοντας σπόρους, χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις, μολύβια και στιλό διαρκείας.

«Ήταν ένας μοναδικός επιχειρηματίας και πολύ σημαντικός για τη σουηδική οικονομία», δήλωσε ο σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν.

Με τη συμπάθειά του για τους Ναζί προπολεμικά στα χρόνια της νιότης του και την απέχθειά του για τη σουηδική εφορία, ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ φημιζόταν για τη τσιγκουνιά του.

Η περιουσία του υπολογιζόταν το 2016 πάνω από 65 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με αναφορές από μέσα ενημέρωσης της Σουηδίας.

Αξίζει μόνο να αναφέρουμε ότι το 2006 φιγούραρε στη λίστα του «Forbes», ως ο τέταρτος πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου.

Το ΙΚΕΑ ιδρύθηκε στο Αιλμχούλτ της Σουηδίας το 1943. Το όνομα της επιχείρησης δημιουργείται από τα πρώτα γράμματα του ονοματεπώνυμού του, του κτήματος και του χωριού όπου μεγάλωσε: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd. Στις 23 Μαρτίου 1963, το πρώτο κατάστημα άνοιξε στο εξωτερικό, στο Asker της Νορβηγίας.

Η μεγάλη επιτυχία των ΙΚΕΑ προέρχεται από τη φιλοσοφία που δημιούργησε ο ίδιος ο Κάμπραντ. Ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να εξετάσει, ακόμη και να συναρμολογήσει το προϊόν που τον ενδιαφέρει, μπορεί να το δοκιμάσει και να συνδυάσει την αγορά ενός νέου προϊόντος με τα στοιχεία της προσιτής τιμής και της εύκολης δημιουργίας.

Κατάφερε να οδηγήσει την εταιρεία στα ύψη, καθώς διαθέτει πλέον περισσότερα από 250 καταστήματα σε 40 χώρες σε Ευρώπη, Αμερική, Μέση Ανατολή και Καραϊβική.

Απασχολεί περίπου 130.000 υπαλλήλους, ενώ οι ετήσιοι κατάλογοι των ΙΚΕΑ είναι τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου, αφού κάθε χρόνο εκδίδονται και μοιράζονται δωρεάν στους καταναλωτές περισσότερα από 200 εκατομμύρια αντίτυπα.

Στην Ελλάδα, η εταιρία άνοιξε το πρώτο κατάστημά της στη Θεσσαλονίκη το 2001 και ακολούθησε ένα κατάστημα στα Σπάτα της Αττικής το 2003.

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 5 καταστήματα ΙΚΕΑ: 2 στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στην Λάρισα, και στα Ιωάννινα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider