Πολυεθνικές ψάχνουν στην Ελλάδα στελέχη πληροφορικής

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολυεθνικές ψάχνουν στην Ελλάδα στελέχη πληροφορικής

Μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στρέφονται στο ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό για να καλύψουν θέσεις για τον κλάδο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT) και κάνουν επενδύσεις εκμεταλλευόμενες δύο βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του εγχώριου περιβάλλοντος: τα εξειδικευμένα στελέχη και την προνομιακή θέση της χώρας.

Ο κλάδος ICT παρουσιάζει μια μοναδική ευκαιρία για να προσελκύσει επενδύσεις μέσω των ξένων επιχειρήσεων που μπορούν να ανοίξουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα και οι Έλληνες επαγγελματίες έχουν πλέον την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τις δεξιότητές τους. Αυτή η εκτίμηση αποτελεί το λογικό συμπέρασμα που προκύπτει και από πρόσφατη μελέτη η οποία επισημαίνει ότι μέχρι το 2020 θα έχουμε περισσότερες από 800.000 κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της Πληροφορικής, ενώ για την Ελλάδα προκύπτει μία μοναδική δυνατότητα για τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η συγκεκριμένη μελέτη εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Επαγγελματιών Ενώσεων Πληροφορικής (CEPIS) κου Βύρωνα Νικολαΐδη και την υποστήριξη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του ALBA Graduate Business School at the American College of Greece και της HePIS (Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματικών Πληροφορικής).

Οι προοπτικές αυτές δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης αλλά και τόνωσης της αγοράς εργασίας είτε μέσω της ίδρυσης στην Ελλάδα υποκαταστημάτων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, όπως είναι το παράδειγμα μεγάλων πολυεθνικών που ιδρύουν κέντρα τεχνολογικής υποστήριξης στην Ελλάδα, είτε μέσω παροχής υπηρεσιών πληροφορικής και ανάπτυξης εφαρμογών από ελληνικές εταιρείες σε ξένες, με βάση το μοντέλο του outsourcing. Παράλληλα, ένα ακόμη μοντέλο που καθιερώνεται, ιδιαίτερα στο χώρο της ανάπτυξης των εφαρμογών, είναι η εργασία από απόσταση.

Με βάση αυτό το δεδομένο η HePIS μέσα από το πρόγραμμα FIT4JOBS και σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων και η Microsoft (πρόγραμμα Microsoft Youth Spark) στοχεύει να καλύψει το χάσμα μεταξύ αγοράς εργασίας και προσφοράς στελεχών. Συγκεκριμένα προσφέρει δωρεάν προγράμματα κατάρτισης σε προχωρημένες δεξιότητες Πληροφορικής ενώ μέσω της συνολικής της δραστηριότητας φέρνει σε επαφή τις επιχειρήσεις με τα στελέχη του κλάδου (κυρίως ανέργους).

Όπως αναφέρει μιλώντας στο insider.gr, ο κ. Νίκος Φαλδαμής, Πρόεδρος της HePIS, «το όραμα της HePIS είναι να αναδείξει και να προωθήσει τον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ως το μέσον αναβάθμισης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης για επαγγελματίες ICT στην αγορά. Στόχος μας είναι να μειώσουμε την κοινωνική περιθωριοποίηση και τις ανισότητες προσφέροντας ευκαιρίες κατάρτισης σε ομάδες πληθυσμού οι οποίες είναι ευάλωτες και στερούνται ευκαιριών στον τομέα αυτό».

Success stories επαγγελματιών και επιχειρήσεων

Τα success stories σχετικά με τις ευκαιρίες ανάπτυξης και απασχόλησης στον κλάδο της Πληροφορικής στην Ελλάδα είναι πολλά και βαίνουν αυξανόμενα τόσο από την πλευρά των νέων επαγγελματιών όσο και από την πλευρά των επιχειρήσεων. Όπως σημειώνει ο κ. Μανώλης Λαμπόβας, Διευθυντής Στρατηγικής Ανάτπυξης της HePIS, μιλώντας στο insider.gr, «Μέσω του προγράμματος Youth Spark της Μicrosoft στην Ελλάδα, στοχεύουμε να βοηθήσουμε χιλιάδες νέους ανθρώπους να αποκτήσουν δεξιότητες και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια αγορά εργασίας. Πρέπει να πω ότι το να βλέπει κανείς νέους ανθρώπους να προσπαθούν και μέσω της ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων (οι οποίες δεν χρειάζεται να είναι ούτε χρονοβόρες ούτε κοστοβόρες) να βρίσκουν εργασία ή να ξεκινούν τη δική τους επιχείρηση μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση.

Νέοι που έλυσαν αμέσως το πρόβλημα της εύρεσης εργασίας, μας λένε τη δική τους ιστορία. Όπως αναφέρει ο κ. Στέλιος Κάβουρας, «αφού αποφοίτησα από το τμήμα Μηχανικών, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τον Απρίλιο του 2015, ένας φίλος με συμβούλευσε να συμμετάσχω στο πρόγραμμα κατάρτισης FIT4JOBS. Ο στόχος του προγράμματος ήταν η απόκτηση γνώσεων στον προγραμματισμό και η περαιτέρω εξοικείωση με τις τεχνολογίες Microsoft. Αυτό που διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία από άλλες είναι ότι με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης ερχόμαστε σε επαφή με πολλούς εργοδότες που αναζητούν στελέχη ICT, δηλαδή είναι πλήρως συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας. Το αποτέλεσμα ήταν να με προσλάβει η «PEOPLECERT» και να εργαστώ ως Junior Net Developer.

Ακόμη, ο κ. Κυριάκος Καραγεωργόπουλος, λέει ότι: «έχω σπουδάσει μηχανικός αυτοματισμού στο ΤΕΙ της Χαλκίδας και συμμετείχα στο πρόγραμμα κατάρτισης FIT4JOBS. Μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος κατάφερα να αναβαθμίσω τις δεξιότητές μου στις τεχνολογίες της Microsoft οι οποίες αποτελούν και βασικό προσόν για την αγορά εργασίας. Μόλις ολοκλήρωσα το πρόγραμμα προσλήφθηκα την εταιρεία «Iteam» ως Junior Software Developer. Το πρόγραμμα με βοήθησε να αναπτύξω τις ικανότητες μου στο επίπεδο που απαιτεί η αγορά εργασίας.

Οι επιχειρήσεις επενδύουν στον πνευματικό κεφάλαιο της Ελλάδας

Η επιχείρηση Accenture, με ετήσια έσοδα περί τα 30 δισ. ευρώ παγκοσμίως, συγκαταλέγεται στους ισχυρούς παγκόσμιους παίκτες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια εγκαθιστούν κέντρα υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα της Ελλάδας δημιουργεί εξειδικευμένες λύσεις στο πεδίο των analytics, καθώς είναι κυρίως μηχανικοί και επιστήμονες εξειδικευμένοι στη στατιστική, στην οικονομετρία, στα μαθηματικά, στον προγραμματισμό κ.ά., ενώ τα επιτεύγματα της ελληνικής ομάδας χαίρουν παγκόσμιας αναγνώρισης. Στην Αθήνα απασχολούνται περισσότεροι από 400 σύμβουλοι και θεωρείται πλέον ως το παγκόσμιο Κέντρο Καινοτομίας για Customer και Marketing Analytics το οποίο υποστηρίζεται από 6 ακόμα εξειδικευμένες ομάδες ειδικών που βρίσκονται στην Ινδία, την Κίνα, την Πολωνία, την Ισπανία, την Αργεντινή και τη Νότιο Αφρική.

Ακόμη, η επιχείρηση PEOPLECERT Ελλάς είναι φορέας Πιστοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού και προσφέρει προγράμματα που βοηθούν τους επαγγελματίες του χώρου της Πληροφορικής και της Εκπαίδευσης να βελτιώσουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους, αλλά και να τις αποδείξουν με διεθνώς αναγνωρισμένες Πιστοποιήσεις. Ο όμιλος απασχολεί έναν σημαντικό αριθμό νέων στον τομέα της Πληροφορικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider