Τρ. Πειραιώς: Σήμερα η Γεν. Συνέλευση των μετόχων για την έγκριση της ΑΜΚ – Εκκινεί η διαδικασία του reverse split

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Σήμερα η Γεν. Συνέλευση των μετόχων για την έγκριση της ΑΜΚ – Εκκινεί η διαδικασία του reverse split
Εξουσιοδότηση για να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα ζητήσει σήμερα η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 4 το απόγευμα. 

Εξουσιοδότηση για να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα ζητήσει σήμερα η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 4 το απόγευμα.

Η λήψη της έγκρισης των μετόχων για την ΑΜΚ θα εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία του reverse split των μετοχών της Τράπεζας. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 7 – 10 ημέρες, «κλειδώνοντας» και τον κατάλογο των Ελλήνων θεσμικών και ιδιωτών μετόχων που θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου. Οι τελικοί όροι της ΑΜΚ θα διαμορφωθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να συνεδριάσει δύο φορές για την λήψη της τελικής απόφασης.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, η αναδιάρθρωση κεφαλαίου της Τράπεζας που θα προταθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ώστε να διευκολυνθεί η ΑΜΚ, προβλέπει καταρχάς reverse split της μετοχής με αναλογία 16,5 μετοχές. Ως συνέπεια, η ονομαστική τιμή της μετοχής που ανέρχεται σε 6 ευρώ θα ενισχυθεί στα 99 ευρώ και ταυτόχρονα ο αριθμός των μετοχών θα μειωθεί από 831.1059.164 σε 50. 367.223. Στη διαδικασία αυτή δεν θα επηρεαστεί το ύψος του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, ύψους 4,99 δις. ευρώ.

Στη συνέχεια, το Δ.Σ. της Πειραιώς θα προτείνει στους μετόχους μείωση της ονομαστικής τιμής της μετοχής από τα 99 στο 1 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το μετοχικό κεφάλαιο θα υποχωρήσει από τα 4,99 δισ. ευρώ σε περίπου 50,4 εκατ. ευρώ (50. 367.223, οι κυκλοφορούσες μετοχές Χ 1 ευρώ εκάστη). Από τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου θα προκύψει αποθεματικό περίπου 4,94 δις. ευρώ (4.935.987.854 ευρώ), το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο για τον συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών.

Ο τρόπος που επιλέγεται προκειμένου η Τράπεζα Πειραιώς να μειώσει δραστικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της, εξυγιαίνοντας τον ισολογισμό της χωρίς άλλες καθυστερήσεις, έχει οδηγήσει σε συντριπτική απίσχναση των υφιστάμενων μετόχων της Τράπεζας. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται πολύ ελκυστικά επίπεδα τιμών για τη συμμετοχή των νέων μετόχων και ως εκ τούτου, η ζήτηση που θα εκδηλωθεί στη διαδικασία του book building αναμένεται να υπερκαλύψει κατά πολύ το ποσό του 1 δισ. ευρώ.

Με την ΑΜΚ, η οποία θα πραγματοποιηθεί με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης, το ποσοστό του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς θα μειωθεί κάτω του 30%.

H διαδικασία της δημόσιας προσφοράς θα είναι ταυτόχρονη σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τα νέα κεφάλαια θα αντληθούν με ιδιωτική τοποθέτηση (δηλ. διαδικασία που δεν θα συνιστά δημόσια προσφορά) μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό και δημόσια προσφορά στην Ελλάδα. Θα προβλέπεται καταρχήν επιμερισμός σε 10% (ενδεικτικά) κατανομή για το σκέλος της δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα σε υφιστάμενους μετόχους. Θα καθοριστεί εύρος τιμών (ελάχιστη - μέγιστη) για την εγγραφή στο βιβλίο προσφορών και τη δημόσια προσφορά. Η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί από το βιβλίο προσφορών στην ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και θα είναι κοινή και για τα δύο σκέλη της ΑΜΚ, δηλ. την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.

Η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα διακρίνεται σε δυο υποκατηγορίες, συγκεκριμένα μη ειδικούς επενδυτές και ειδικούς επενδυτές που είναι υφιστάμενοι μέτοχοι, με τη δυνατότητα μεταφοράς μετοχών μεταξύ των κατηγοριών σε περίπτωση αδιάθετων μετοχών κάποιας κατηγορίας. Στην Ελλάδα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα εγγράφονται υποχρεωτικά στην ανώτατη τιμή του εύρους. Aν και η ΑΜΚ δεν θα διενεργηθεί με δικαίωμα προτίμησης, εντούτοις η Τράπεζα θα δώσει προτεραιότητα στην ικανοποίηση του ύψους της συμμετοχής που θα εκδηλώσουν οι υφιστάμενοι μέτοχοί της. Η προνομιακή κατανομή των υφιστάμενων μετόχων που αναμένεται να αποφασιστεί από το ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς θα ισχύει τόσο για τους μη ειδικούς, όσο και για τους ειδικούς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider