Το «σχέδιο Μάρσαλ» αλα… Biden και οι ελληνικές εισηγμένες που «βλέπουν» ΗΠΑ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «σχέδιο Μάρσαλ» αλα… Biden και οι ελληνικές εισηγμένες που «βλέπουν» ΗΠΑ
Κλάδοι όπως ο κατασκευαστικός, η ενέργεια, η ηλεκτροκίνηση, τα δομικά υλικά, τα τσιμέντα ή τα καλώδια με τους σωλήνες και άλλοι ανάλογου προφίλ, θα είναι μεταξύ αυτών που θα έχουν την τιμητική τους καθώς θα «πέσουν» από δεκάδες έως εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε κάθε τμήμα του προγράμματος του προέδρου Biden.

Με τα «βλέμματα» στραμμένα στην άλλη «όχθη» του Ατλαντικού βρίσκονται μεγάλοι διεθνείς επιχειρηματικοί όμιλοι, μεταξύ αυτών προφανώς και εγχώριοι, στον... βαθμό βέβαια που τους αναλογεί, οι οποίοι είτε έχουν ήδη «πόστο» στις ΗΠΑ είτε έχουν βλέψεις για ενεργή δραστηριοποίηση στην αμερικανική αγορά. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το νέο μεγάλο πακέτο τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ, άνω των 2 τρισ. δολαρίων, σημαντικό μέρος του οποίου αναμένεται να κατευθυνθεί σε υποδομές μεταφορών, σε μπίζνες και projects σχετικά με δημόσια έργα, σε ηλεκτρικά δίκτυα, σε «πράσινη» ενέργεια, σε οικοδόμηση και ανακατασκευή στέγασης και άλλους ακόμα συμπληρωματικούς τομείς.

Γίνεται λοιπόν σαφές, ότι κλάδοι όπως ο κατασκευαστικός, η ενέργεια, η ηλεκτροκίνηση, τα δομικά υλικά, τα τσιμέντα ή τα καλώδια με τους σωλήνες και άλλοι ανάλογου προφίλ, θα είναι μεταξύ αυτών που θα έχουν την τιμητική τους καθώς θα «πέσουν» από δεκάδες έως εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε κάθε τμήμα του προγράμματος του προέδρου Biden.

Ήδη λοιπόν, ως γνωστόν, όμιλοι όπως ο Τιτάνας, θυγατρικές της Viohalco, η Τέρνα Ενεργειακή δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα των υποδομών και της ενέργειας στις ΗΠΑ και ενδεχομένως να ποντάρουν σε νέα έργα.

Προφανώς και οι τοπικοί όμιλοι, οι τοπικοί κολοσσοί και οι πολυεθνικές με βάση τις ΗΠΑ θα έχουν βασικό λόγο σε αυτό το mega πακέτο δαπανών, που για τα δικά μας «μάτια» φαντάζει ως νέο «πακέτο Μάρσαλ» αλλά με «σφραγίδα» Biden, πλην όμως, μέρος της «πίτας» θα διεκδικήσουν και άλλα επιχειρηματικά γκρουπ με διείσδυση στην αμερικανική αγορά. Με τα ελληνικά σχήματα να ευελπιστούν να «εισπράξουν» μέρος της χρηματοδότησης αυτής μέσω νέων συμβολαίων που δύνανται να κερδίσουν στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρθηκε, οι ανάγκες θα είναι μεγάλες και ενδεχομένως οι «δουλειές» στην βόρεια Αμερική να θυμίζουν ένα ακόμα… «Ταμείο Ανάκαμψης», αυτή τη φορά με «άρωμα ΗΠΑ».

Σημειώνεται ότι για τον Τιτάνα, ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ το 2020 προσέγγισε το 1 δισ. επί συνόλου 1,6 δισ. ευρώ, ενώ η δραστηριότητα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εισφέρει EBITDA πάνω από 176 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος διαθέτει ισχυρή παρουσία στην αμερικανική αγορά και συγκεκριμένα στην ανατολική ακτή, με δύο εργοστάσια τσιμέντου και 8 λατομεία.

Σχεδόν διψήφιο ποσοστό πωλήσεων της ElvalHalcor σχετίζεται με την αγορά των ΗΠΑ, όπου μάλιστα ο όμιλος έχει γλυτώσει από θέματα δασμών. Προφανώς το γκρουπ ElvalHalcor-Cenergy-Ελ. Καλώδια, όλες θυγατρικές του ομίλου Viohalco, θα ποντάρει σε νέες δουλειές στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, και ο όμιλος Τέρνα έχει «πόστο» στις ΗΠΑ μέσω της Ενεργειακής έχει σημαντική θέση άνω των 500MW, ενώ γνωρίζει πλέον την τοπική αγορά και τις όποιες ιδιαιτερότητες έχει.

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, αναμένεται να υπάρξει ώθηση (και) στον τομέα των κατασκευών και της οικοδομής με την υλοποίηση του προγράμματος Biden για αύξηση των επενδύσεων στον κλάδο των υποδομών αλλά και της στέγασης, σημαντική ανάπτυξη του κλάδου των αιολικών πάρκων καθώς και των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ενώ εκτιμάται ότι θα δοθούν σημαντικά κίνητρα τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.

Κατά πόσο μέσα στο προσεχές διάστημα και άλλοι εγχώριοι όμιλοι σχεδιάζουν «απόβαση» στις ΗΠΑ μεμονωμένα ή μέσω συνεργασιών ώστε να καρπωθούν μέρος, μικρό έστω, από την «πίτα», θα φανεί προσεχώς. Άλλωστε, και άλλες βιομηχανίες ή ενεργειακοί όμιλοι έχουν «ανοίξει δουλειές» με τις ΗΠΑ (π.χ. μεταφορά LNG από σχήματα όπως οι Mytilineos, Motor Oil κ.α.), οπότε, επαφές και σχέσεις υπάρχουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider