Η Ελλάκτωρ, οι μετοχικές ισορροπίες και το «φόντο» της REDS

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ελλάκτωρ, οι μετοχικές ισορροπίες και το «φόντο» της REDS
Στη γ.σ. εμφανίστηκαν 116 μέτοχοι που εκπροσωπούσαν το 75% και άνω του μετοχικού κεφαλαίου.

Για τις 27 Ιανουαρίου έχει οριστεί το νέο ραντεβού των δύο πλευρών που «μάχονται» για τη διοικητική, και μετοχική σε «δεύτερο χρόνο», επικράτηση στην Ελλάκτωρ. Ως γνωστόν, η προ ημερών έκτακτη γενική συνέλευση αναβλήθηκε, πλην όμως, δεν έλειψαν το παρασκήνιο και οι ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, που σχετίζονται με μετοχικές ισορροπίες, σενάρια και έχουν, σε έναν βαθμό, ως «φόντο» ακόμα και τη… θυγατρική Reds.

Η αναβολή της γ.σ. και η συμφωνία για ανάδειξη, την περασμένη Πέμπτη, της κοινής αποδοχής προεδρείου από τους δικηγόρους κ.κ. Νικόλαο Πιμπλή και Νικόλαο Ξενογιάννη στις θέσεις του προέδρου και του γραμματέα (όπως και στη γενική συνέλευση του Ιουλίου 2018 όταν επικράτησε η πλευρά Καλλιτσάντση στην τότε διαμάχη για τη διοίκηση), δεν άφησε να γίνει μια… καταμέτρηση μετοχικών μεριδίων.

Στη γ.σ. εμφανίστηκαν 116 μέτοχοι που εκπροσωπούσαν το 75% και άνω του μετοχικού κεφαλαίου. Άρα, εάν είχαμε ψηφοφορία για το προεδρείο, θα είχαμε και μια πρώτη καταμέτρηση δυνάμεων. Αν ισχύουν οι διαρροές ότι με τους Ολλανδούς της Reggeborgh συντάσσονταν συνολικά περί το 40%-45% και με την Invesco των εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη κάπου στο 30%, ουδείς μπορεί να το γνωρίζει επισήμως.

Οπότε, αυτό το τοπίο θα ξεκαθαρίσει προσεχώς, όπως άλλωστε θα φανεί αν υπάρχουν μετοχικές συμπράξεις και εφεδρείες, τι θα συμβεί με τις δύο μετοχικές options που έχουν οι δύο πλευρές αλλά και με το αν τελικά οι εφοπλιστές υποβάλλουν δημόσια πρόταση, όπως φημολογούνται εσχάτως. Υπενθυμίζεται ότι οι εφοπλιστές έχουν προθεσμία μέχρι τις 12 Ιανουαρίου ώστε να αποκτήσουν πρόσθετο ποσοστό 18,2% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, βάσει δεσμευτικής συμφωνίας που έχουν υπογράψει με την κοινή εταιρεία των αδερφών Καλλιτσάντση (άρα θα ξεπεράσουν το 23%), με τη Reggeborgh να βρίσκεται γύρω στο 27%, αν προσθέσουμε το πακέτο του Λ. Μπόμπολα.

Στο «φόντο», έστω και εμμέσως, μπήκε και η θυγατρική REDS. Για τις 22 Ιανουαρίου έχει οριστεί η πραγματοποίηση της γ.σ., που αναβλήθηκε στις αρχές του έτους, με θέμα την εκποίηση ακινήτου της ρουμανικής εταιρείας Profit Construct SRL. Οι πλευρές που «κοντράρονται» στην Ελλάκτωρ, εμμέσως θα αντιπαρατεθούν και στην γενική συνέλευση της REDS, στην οποία επίσης διαδραματίζεται μετοχική διαμάχη με τον κ. Χρ. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος ελέγχει το 11,5% της εταιρείας και έχει εκφράσει ενστάσεις για την πώληση ακινήτου της εταιρείας στο Βουκουρέστι. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος, μαζί με τον Αγγ. Γιόκαρη έχουν συμμαχήσει με την πλευρά των Ολλανδών.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider