ΕΤΕπ: Σκοπός μας να χρηματοδοτούμε, όχι να απορρίπτουμε

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΤΕπ: Σκοπός μας να χρηματοδοτούμε, όχι να απορρίπτουμε

Την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤεπ) να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τόσο μέσω των χρηματοδοτήσεων της στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όσο και μέσω των συμβουλευτικών της υπηρεσιών, διαμηνύει ο επικεφαλής του νεοσυσταθέντος Investment Team Greece της τράπεζας, Nicholas Jennett, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΕΤΕπ.

«Ενισχύουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα, είμαστε εδώ για να χρηματοδοτήσουμε το ελληνικό επιχειρείν, επιχειρηματικές ιδέες με προοπτική που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και θα δημιουργήσουν μόνιμες θέσεις εργασίας», αναφέρει ο Nicholas Jennett, μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με το στόχο για συνολικές χρηματοδοτήσεις προς την χώρα μας το 2016, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε περιοριστικό όριο προς τα πάνω για τις συνολικές χορηγήσεις, ειδικά μετά την ενεργοποίηση του επενδυτικού Σχεδίου Juncker. Ως τράπεζα προσκαλούμε τους ιδιώτες επιχειρηματίες από όλο το φάσμα του επιχειρείν που αναζητούν χρηματοδοτήσεις στα επενδυτικά τους σχέδια να χτυπήσουν την πόρτα μας κα να συνεργαστούμε. Οι συνολικές χορηγήσεις για το 2016 θα εξαρτηθούν αποκλειστικά και μόνον από την ζήτηση που θα υπάρξει για χρηματοδότησης από μέρους του ιδιωτικού και φυσικά του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα».

Σχετικά με τους τομείς που η ΕΤεπ θα δώσει προτεραιότητα στις χρηματοδοτήσεις δανείων, ο κ. Jennett, είπε ότι ούτε σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν περιορισμοί. «Σε κάθε περίπτωση τομείς, που συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας, όπως μεταξύ άλλων η ενέργεια, ο τουρισμός, η βιομηχανία τροφίμων, η τεχνολογία και η καινοτομία αλλά και γενικότερα τομείς που συνδέονται με την εξωστρέφεια και δημιουργούν βιώσιμες θέσεις εργασίας είναι ανοικτοί προς χρηματοδότηση».

«Στόχος μας είναι να χρηματοδοτούμε και όχι να απορρίπτουμε αιτήσεις δανειοδότησης, επισήμανε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι θα δοθεί έμφαση και στην χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων όχι μόνον επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και της ελληνικής περιφέρειας όπου δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις».

Ο Nicholas Jennett, ερωτηθείς σχετικά, αναφέρθηκε στην ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα «διαθέτει ποιοτικά πολύ υψηλό ανθρώπινο δυναμικό, μεγάλο μέρος του οποίου λόγω της κρίσης έφυγε από την χώρα και στόχος είναι με την ανάπτυξη να επιστρέψει».

Έμφαση έδωσε και στις συμβουλευτικές υπηρεσίες πέραν της χρηματοδότησης που παρέχει η ΕΤΕπ στην Ελλάδα τόσο μέσω του μόνιμου προσωπικού όσο και μέσω στελεχών της από το εξωτερικό. Όλα τα αιτήματα που έρχονται στην ΕΤΕπ θα απαντηθούν ακόμη και εάν δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις δίνουμε κατευθύνσεις που να απευθυνθούν, τόνισε χαρακτηριστικά. Είμαστε εδώ για να συμβάλουμε στην παροχή τεχνικής υποστήριξης σε έργα που θα είναι κατάλληλα και βιώσιμα, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, τις εταιρείες μέσης κεφαλαιοποίησης και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση της ΕΤΕπ να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο την συνεργασία της με τις ελληνικές συστημίκες τράπεζες ιδιαίτερα για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δεν χρηματοδοτεί απευθείας η ΕΤΕπ. Δήλωσε ανοικτός σε νέες ιδέες για ενίσχυση και εμβάθυνση της ήδη υπάρχουσας καλής συνεργασίας με τις τράπεζες.

Το νεοσυσταθέν Ιnvestment Team Greece αποτελεί μέρος μιας ειδικής πρωτοβουλίας για την Ελλάδα και είναι το πρώτο βήμα που σηματοδοτεί την ενίσχυση της παρουσίας της ETEπ μέσω εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών και ενισχυμένης λειτουργικής δυναμικότητας.

Με έδρα την Αθήνα, το Investment Team Greece συστήθηκε καθώς διασφαλίζει ότι η ΕΤΕπ μπορεί να συνεισφέρει στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας με κάθε τρόπο αξιοποιώντας την πείρα του Ομίλου ΕΤΕπ στον οποίο ανήκει και το EiF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων) σε χρηματοοικονομικά και τεχνικά ζητήματα, αλλά και νέες δράσεις.

Η ομάδα θα αποτελείται από 30 στελέχη του Ομίλου ΕΤΕπ, οι μισοί περίπου από τους οποίους θα έχουν την έδρα τους στο γραφείο της τράπεζας της ΕΕ στην Αθήνα.

Επικεφαλής του Investment Team Greece με έδρα την Αθήνα είναι ο Nicholas Jennett, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΕΤΕπ. Ο κ. Jennett είναι το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος που θα εργάζεται για την ενίσχυση των δράσεων της ΕΤΕπ στην Ελλάδα. Έχει δεκαεπτά χρόνια εμπειρίας στην τράπεζα, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν επικεφαλής του Τμήματος Νέων Προϊόντων.

Από το 2008 ο Όμιλος ΕΤΕπ έχει χορηγήσει πάνω από 12 δισ. ευρώ στην Ελλάδα υπό τη μορφή δανείων και εγγυήσεων.

Το σύνολο της ρευστότητας που έχει εγκριθεί για την Ελλάδα ανέρχεται σε 18 δισ. ευρώ περίπου, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% περίπου του ΑΕΠ της χώρας.

Το 2015 ο Όμιλος ΕΤΕπ (η ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων) χορήγησαν στην Ελλάδα δάνεια και εγγυήσεις συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider