Cheeseboost: Έλληνες φοιτητές βρήκαν τον τρόπο να παράξουν περισσότερο ... τυρί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Cheeseboost: Έλληνες φοιτητές βρήκαν τον τρόπο να παράξουν περισσότερο ... τυρί

Δύο Έλληνες φοιτητές δημιούργησαν μια τεχνολογία με την οποία προσφέρεται στους τυροκόμους η δυνατότητα να αυξήσουν την ποσότητα του τυριού που παράγουν χρησιμοποιώντας την ίδια ποσότητα γάλακτος.

Πρόκειται για την πατέντα «Cheeseboost», η οποία αποτελεί έμπνευση δύο φοιτητών της Φαρμακευτικής Σχολής στην Πάτρα, του Δημητρίου Κασαρτζιάν και του Γεωργίου Καρανάσιου, οι οποίοι με τη βοήθεια του συντονιστή καθηγητή, Κωνσταντίνου Πουλά βρήκαν τον τρόπο με την ίδια ποσότητα γάλακτος να αυξηθεί κατά 10 με 20% η τυροποίηση.

«Ένα παράδειγμα είναι ότι ενώ με την κανονική μέθοδο τυροποίησης από τα 100 κιλά πρόβειου γάλακτος παίρνουμε 25 κιλά τυρί, με την υπηρεσία που προσφέρουμε από τα 100 κιλά πρόβειου γάλακτος παίρνουμε 28 κιλά τυρί», είχε δηλώσει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κασαρτζιάν. Σύμφωνα με τους δυο φοιτητές, η αύξηση της παραγωγής επιτυγχάνεται μέσω «μιας ασύρματης αυτοματοποιημένης συσκευής η οποία εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της τυροποίησης» ενώ ο τυροκόμος έχει αύξηση των εσόδων του, μειώνοντας τις παράπλευρες απώλειες του γάλακτος, με την μορφή τυρογάλακτος, το οποίο αποτελεί, ως γνωστόν, ρυπαντικό φορτίο του περιβάλλοντος.

Μακροπρόθεσμοι στόχοι της Cheeseboost είναι η εφαρμογή της τεχνολογίας και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα και η επέκταση σε παγκόσμια κλίμακα.

Η ιδέα βραβεύτηκε στο πλαίσιο της 6ης Έκθεσης Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας - Patras IQ, η οποία πραγματοποιήθηκε από 12 έως 14 Απριλίου 2019 στον Νότιο Λιμένα της πόλης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider