Πρέσβειρα Κίνας στην Ελλάδα: Η Cosco επαναφέρει τον Πειραιά στον παγκόσμιο χάρτη των logistics

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρέσβειρα Κίνας στην Ελλάδα: Η Cosco επαναφέρει τον Πειραιά στον παγκόσμιο χάρτη των logistics
Ο Πειραιάς είναι το πιο γοργά αναπτυσσόμενο λιμάνι, δήλωσε η πρέσβειρα της Κίνας.

«Οι ευκαιρίες υπάρχουν για εκείνους που είναι έτοιμοι. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι», δήλωσε αναφερόμενη στη συνεργασία Ελλάδας-Κίνας η πρέσβειρα της Κίνας στην Ελλάδα, Τσανγκ Τσιγιουέ, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε την Πέμπτη το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

Λίγες ημέρες μετά από την «εμπλοκή» με την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο η πρέσβειρα της Κίνας στέλνει μήνυμα προς πολλαπλούς αποδέκτες ενώ δεν ξεχνά να εξάρει την αναβάθμιση του Πειραιά στην οποία θα συμβάλουν οι επενδύσεις ύψους 612 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα το master plan της Cosco έφαγε «τρικλοποδιά» από τις αποφάσεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), με τις οποίες δεν εγκρίθηκε τμήμα του επενδυτικού σχεδίου αλλά και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), που αξιώνει σειρά σημαντικών αλλαγών. Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων ήταν να πυροδοτηθεί μια έντονη πολιτική διαμάχη με την αντιπολίτευση και μέρος της αγοράς να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δυναμιτίζει τη μεγαλύτερη επένδυση σε μια περίοδο όπου η χώρα βρίσκεται σε φάση οικονομικής ανάκαμψης.

Και ενώ το τοπίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, η Τσανγκ Τσιγιουέ από το βήμα της ημερίδας την Πέμπτη έκανε μια καίρια υπενθύμιση: «το λιμάνι του Πειραιά είναι το πιο γοργά αναπτυσσόμενο λιμάνι. Πριν από την επένδυση της Cosco βρισκόταν στην 93η θέση στην παγκόσμια κατάταξη και τώρα είναι στην 32η θέση ενώ σύντομα θα βρεθεί στις 30 πρώτες θέσεις. Η επένδυση έχει τη δυναμική να δημιουργήσει συνολικά 10.000 θέσεις εργασίας ενώ σήμερα απασχολεί 3.000 άτομα εκ των οποίων μόνο τα 16 είναι υπάλληλοι της Cosco. H επένδυση έχει πετύχει να επαναφέρει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των logistics και της έχει δώσει εκ νέου μια θέση επιρροής. Οι σχέσεις Ελλάδας-Κίνας είναι πολύ καλές. Είμαστε καλοί φίλοι και στρατηγικοί εταίροι», δήλωσε η πρέσβειρα της Κίνας στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider