ΕΥ: Η τεχνολογία «όπλο» ενάντια στο οικονομικό έγκλημα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΥ: Η τεχνολογία «όπλο» ενάντια στο οικονομικό έγκλημα
Οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί, καλούνται να συμμορφωθούν με το ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ, ταυτόχρονα, να είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τυχόν επιθέσεις.

Ισχυρό όπλο στα χέρια των επιχειρήσεων γίνονται η τεχνολογία και η τεχνολογία, τόσο σε επίπεδο ελέγχων όσο και λήψης αποφάσεων.

Το συμπέρασμα αυτό επισημάνθηκε σε ειδική εκδήλωση της ΕΥ σχετικά με την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, όπου εξειδικευμένα στελέχη παρουσίασαν λύσεις και εργαλεία για την αντιμετώπιση του Οικονομικού Εγκλήματος σε στελέχη ελληνικών τραπεζών και εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Όλο και περισσότερο, βλέπουμε ότι θεσπίζονται νόμοι, οδηγίες και κανονισμοί, με αυστηροποιήσεις για την καταπολέμηση του Οικονομικού Εγκλήματος», αναφέρει σχετικά ο κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, Εταίρος και Επικεφαλής του Χρηματοοικονομικού Τομέα της ΕΥ Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας.

«Παράλληλα, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί, καλούνται να συμμορφωθούν με το ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ, ταυτόχρονα, να είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τυχόν επιθέσεις. Σε αυτήν τη μάχη, έχουν σύμμαχο την τεχνολογία, η οποία προσφέρει πολλές ευκαιρίες και εργαλεία – την ίδια στιγμή, όμως, μπορεί να αναχθεί και η ίδια σε δυνητική αδυναμία για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις. Στην ΕΥ, έχουμε διαμορφώσει εξειδικευμένες λύσεις και εργαλεία, με βάση την εμπειρία μας και την τεχνογνωσία μας στην καταπολέμηση του Οικονομικού Εγκλήματος, και βρισκόμαστε στο πλευρό των τραπεζών και των επιχειρήσεων στο δύσκολο αυτό εγχείρημά τους», σημειώνει ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την πέμπτη τροπολογία της Οδηγίας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, προχωρώντας σε αυστηροποιήσεις γύρω από τη χρηματοδότηση εγκληματικών δραστηριοτήτων, ενώ, ταυτόχρονα, ενδυναμώνει τη διαφάνεια, προσπαθώντας να περιορίσει την απόκρυψη μεγάλων κεφαλαίων.

Καθώς η τεχνολογία και η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να αποτελέσουν και νέα εργαλεία στις εγκληματικές οργανώσεις, ώστε να ενισχύσουν τις επιθέσεις τους, κάνοντάς τις πιο περίπλοκες, τόνισε ο κ. Τζιοβάνι Παγκανίνι, Associate Partner της ΕΥ Ιταλίας.

Την ίδια ώρα, οι ρυθμιστικές αρχές εμφανίζονται ανοιχτές στη χρήση νέων τεχνολογιών, με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται κατά την κρίση κάποιου ειδικού. Παράλληλα, ο τεράστιος όγκος δεδομένων, αν αξιοποιηθεί σωστά, αποτελεί ίσως το πλέον κατάλληλο όπλο στην καταπολέμηση του Οικονομικού Εγκλήματος. Οι πηγές δεδομένων θα πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά, ενώ θα πρέπει να διενεργείται και μια διαδικασία ενσωμάτωσης νέων δεδομένων, μαζί με τις απαραίτητες τεχνολογικές υποδομές, προσέθεσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider