Το πετρέλαιο επηρεάζει την κερδοφορία των τραπεζών

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πετρέλαιο επηρεάζει την κερδοφορία των τραπεζών

Σε κίνδυνο τίθεται η κερδοφορία των ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών από την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στον κλάδο της ενέργειας ανέρχεται 270 δισ. ευρώ όπως εκτιμά ο οίκος Moody’s . Όπως αναφέρει το μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι αμερικανικές τράπεζες αλλά και όσον αφορά στις ευρωπαϊκές όσο πέφτει η τιμή του πετρελαίου τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος και για τις ευρωπαϊκές. Συγκεκριμένα, η σχετική ανακοίνωση που δημοσίευσε την Τετάρτη ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα 19 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σημειώνουν έκθεση της τάξεως των 270 δισ. ευρώ, η οποία συνδέεται με δάνεια, εμπορικές δραστηριότητες και άλλου είδους δεσμεύσεις. Οι γαλλικές τράπεζες αντιμετωπίζουν επίσης υψηλό κίνδυνο.

Η BNP Paribas και η Credit agricole παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ευρώπη σύμφωνα με τον Moody’s. H έκθεση της BNP Paribas ανέρχεται στα 34,3 δισ. ευρώ, της Credit agricole στα 25,4 δισ. ευρώ, της Societe generale στα 23,5 δισ. ευρώ και της BPCE σε 12,1 εκατομμύρια.

Moody's : Δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας

Με την τιμή του πετρελαίου να πέφτει κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι και την προοπτική η πτωτική τάση να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ζημιές για τις επιχειρήσεις του ενεργειακού κλάδου κινδυνεύουν να αυξηθούν σημαντικά. Η κατάσταση αυτή τείνει να επηρεάσει αρνητικά την κερδοφορία τους (κάτι που συμβαίνει ήδη εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και των χαμηλών επιτοκίων) και ως εκ του τούτου αναθεωρούν (ανοδικά) τις εκτιμήσεις τους.

Και όμως, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s εμφανίζεται καθησυχαστικός. «Η ανάλυση κάνει λόγο για διαχειρίσιμους κινδύνους για την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών τραπεζών όσον αφορά στον ενεργειακό τομέα γιατί παρουσιάζουν ικανοποιητικά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier 10 )», αναφέρει ο οίκος. Όπως κατέδειξε η διαδικασία των stress test, σε ένα υποτιθέμενο σενάριο σοβαρής ύφεσης, το πλήγμα για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών στο τέλος του 2015 θα αντιστοιχούσε σε 30 μονάδες βάσεις και σε 10 μονάδες βάσεις σε ένα πιο μετριοπαθές σενάριο. Πρόκειται δηλαδή για έναν «ελεγχόμενο» κίνδυνο, αναφέρει σχετικά.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τις αμερικανικές τράπεζες

Όπως αναφέρει ο Benjamin Louvet, στέλεχος της χρηματοοικονομικής εταιρείας OFI AM, η έκθεση των τραπεζών αφορά κυρίως στις εξειδικευμένες πετρελαϊκές οι οποίες κάνουν εξορύξεις και παραγωγή ή μεταφορά και αποθήκευση και όχι στους μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους. «Οι αμερικανικές τράπεζες συνεργάζονται με αυτές τις μικρότερες (και πιο επίφοβες) εταιρείες οι οποίες είναι υπερχρεωμένες και φέρουν χαμηλή αξιολόγηση, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν να κάνουν με μεγάλους ομίλους και ακόμη και αν κινδυνεύουν έχουν την ικανότητα να περιορίσουν τις απώλειες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider