Πέθανε σε ηλικία 92 ετών ο Βέλγος μεγιστάνας Αλμπέρ Φρερ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέθανε σε ηλικία 92 ετών ο Βέλγος μεγιστάνας Αλμπέρ Φρερ
Οι επενδύσεις του «ταρακούνησαν» την ευρωπαϊκή οικονομία για περισσότερα από 50 χρόνια.

Ο Βέλγος δισεκατομμυριούχος Αλμπέρ Φρερ, οι επενδύσεις του οποίου διαμόρφωσαν μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες για διάστημα μεγαλύτερο του μισού αιώνα, πέθανε σε ηλικία 92 ετών.

Ο Φρερ έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του Βελγίου, μετατρέποντας την επιχείρηση με καρφιά και αλυσίδες της οικογένειάς του σε αυτοκρατορία που εκτείνεται από την ενέργεια έως τα αλκοολούχα ποτά. Διατήρησε μετοχές στον κατασκευαστή πετρελαίου Total, στην τσιμεντοβιομηχανία LafargeHolcim, στον κατασκευαστή αθλητικών ειδών Adidas, στο αποστακτήριο Pernod Ricard και στην ενεργειακή εταιρεία Engie.

Ο Φρερ είχε μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με την οικογένεια Ντεσμαρέ από τον Καναδά, με την οποία ελέγχει την Pargesa Holding, μια εταιρεία στη Γενεύη, η οποία με τη σειρά της κατέχει το ήμισυ της GBL με έδρα τις Βρυξέλλες, το όχημα που κατέχει τις επενδύσεις της σε εταιρείες που διαπραγματεύονται δημόσια.

Το 2015, στην ηλικία των 89 ετών, ο Φρέρε αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Groupe Bruxelles και παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο, ενώ παραιτήθηκε και από τη θέση αντιπροέδρου της εταιρείας Pargesa.

«Έχει ένα παράξενο χρονοδιάγραμμα για επενδύσεις», είχε δηλώσει ο Χένρι Κράβις, συνιδρυτής της KKR & Co., με έδρα τη Νέα Υόρκη, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, το 2007.

Ο Φρερ μεσολάβησε σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες συναλλαγές στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης της συγχώνευσης της Suez και της κρατικής Gaz de France, στην τρίτη μεγαλύτερη εξαγορά του γαλλικού κράτους εκείνη την εποχή.

Στη δεκαετία του 1980, ο Φρερ έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της βελγικής πετρελαιοπαραγωγού Petrofina, αποκτώντας το 41% της εταιρείας. Μετά την αποτυχία του να προκαλέσει το ενδιαφέρον της Elf Aquitaine, της τότε μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της Γαλλίας, για την εξαγορά της Petrofina, απευθύνθηκε στην τότε μικρότερου μεγέθους Total. Petrofina και Total αφού είχαν συγχωνευθεί απέκτησαν αργότερα την Elf.

Σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires, ο Φρερ είχε καθαρά περιουσιακά στοιχεία αξίας 5,7 δισ. δολ..

Ο Φρερ συχνά αντάλλασσε μεγάλες συμμετοχές σε μικρές εταιρείες για κομμάτια μεγαλύτερων εταιρειών. Αυτό ακριβώς έκανε και το 1996, όταν πώλησε το 25% του μεριδίου του στην Tractebel έναντι ενός μεριδίου στην Suez, γεγονός που αργότερα οδήγησε στη συγχώνευση των δύο εταιρειών.

«Είμαι πάντα ευχαριστημένος από τις επενδύσεις που έκανα με τον φίλο μου Αλμπέρ Φρερ και λυπάμαι που δεν τον ακολούθησα περισσότερο, γιατί θα ήμουν πολύ πιο πλούσιος», δήλωσε ο Μπερνάρντ Αρνό, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Moet Hennessy Louis Vuitton.

Γεννημένος στις 4 Φεβρουαρίου 1926, στο βελγικό χωριό Fontaine-L'Eveque, ο Φρερ ήταν ο νεότερος από τα τρία παιδιά. Ο πατέρας του Όσκαρ πέθανε όταν ο Άλμπερτ ήταν 4 ετών, αφήνοντας τη μητέρα του, Μαντλίν, υπεύθυνη για την οικογενειακή επιχείρηση σιδηρικών.

Η επίσημη εκπαίδευση του Φρερ τελείωσε στο γυμνάσιο. Εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση το 1947 σε ηλικία 21 ετών.

Μετά τον πόλεμο, ο Φρερ ξεκίνησε πάλι τις πωλήσεις, στέλνοντας απεσταλμένους για να πουλήσουν τα προϊόντα της οικογένειάς του σε ολόκληρο το Βέλγιο, με την ευκαιρία του οικοδομικού οργασμού που επικράτησε τότε. Στα 28 του, ο Φρερ είχε βγάλει αρκετά χρήματα ώστε να αποκτήσει το χαλυβουργείο στο Σαρλερουά, το πρώτο από μια σειρά αγορών που θα παγιώσει μεγάλο μέρος της χαλυβουργίας του Βελγίου.

Στα 1994, αυτός ο Βέλγος με την ταπεινή καταγωγή χρίστηκε βαρώνος από τον βασιλιά Αλβέρτο Β’ του Βελγίου, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ήταν φίλος με μονάρχες, με αρχηγούς κρατών και ηγέτες της βιομηχανίας.

«Θέλω να με θυμούνται ως κάποιον που σημάδεψε τον κόσμο με το πέρασμά του», είχε δηλώσει ο Φρερ σε συνέντευξή του το 2007. «Αυτό που ζητώ είναι ν’ αφήσω κάτι καλό, ένα αναμνηστικό για να με θυμούνται».

Ο γιος του, ο Ζεράρ Φρερ, είναι πρόεδρος του Groupe Bruxelles Lambert και αντιπρόεδρος της Pargesa. Η κόρη του Σεγκολέν Γκαλιέν, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο και των δύο εταιρειών και ο σύζυγός της, Γιαν Γκαλιέν, είναι συν-διευθύνων σύμβουλος του Groupe Bruxelles Lambert. Ο άλλος γιος του, Σαρλ Αλμπέρ, πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1999 σε ηλικία 19 ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider