Ελληνικός Χρυσός: Στάση αναμονής για επενδύσεις 1,5 δισ.

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνικός Χρυσός: Στάση αναμονής για επενδύσεις 1,5 δισ.
Πρωτοβουλίες από το υπουργείο αναμένει η «Ελληνικός Χρυσός».

Στάση αναμονής για επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. τηρεί η «Ελληνικός Χρυσός» θυγατρική της El Dorado Gold καθώς ακόμη αναμένει από το υπουργείο την αδειοδότηση της μονάδας μεταλλουργίας στο Μαντέμ Λάκκο, όπου θα γίνεται η επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητά διασφαλίσεις που θα εξασφαλίζουν στη χώρα αύξηση της προστιθέμενης αξίας με την παραγωγή καθαρού μεταλλεύματος στη χώρα μας ενώ την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Ελλάδος της Eldorado Gold, κ. Χρήστος Μπαλάσκας σημειώνει ότι η επένδυση δεν θα προχωρήσει αν δεν δοθεί η αδειοδότηση.

Παράλληλα, όπως ανέφερε από τους χειρισμούς του υπουργείο θα εξαρτηθεί και το αν θα κλείσουν καθώς πρέπει αδειοδοτηθεί ο χώρος απόθεσης στην περιοχή της Κοκκινολάκκας. Ο χώρος απόθεσης λειτουργεί με προσωρινή άδεια, η οποία λήγει στο τέλος του χρόνου και θα πρέπει είτε να ανανεωθεί είτε να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας.

Η «Ελληνικός Χρυσός» από τον Αύγουστο έχει απαιτήσει εξωδικαστικά 750 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο για ζημίες, διαφυγόντα κέρδη και ηθική βλάβη που υπέστη λόγω των καθυστερήσεων στην αδειοδότηση του έργου στις Σκουριές και σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της, η εταιρεία απειλεί με προσφυγή σε διαιτησία.

Μέχρι στιγμής, η εταιρεία αναμένει την απάντηση του αρμόδιου υπουργείου το οποίο στην τελευταία τοποθέτησή του το Σεπτέμβριο δήλωνε ότι εξετάζει το αίτημα της εταιρείας. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι:«σχετικά με την κατάθεση αιτήματος αποζημίωσης ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αδειοδότησης του Μεταλλείου των Σκουριών, επισημαίνουμε την πάγια θέση του Ελληνικού Δημοσίου, ότι η ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας είναι, σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης, μια ενιαία επένδυση. Ως εκ τούτου, βασική προϋπόθεση για την έναρξη και λειτουργία των επιμέρους τμημάτων αυτής, είναι η προσκόμιση, εκ μέρους της Εταιρείας, των απαραίτητων εγγυήσεων για την υλοποίηση της υποχρέωσης παραγωγής καθαρών μετάλλων. Στο πλαίσιο της θέσης αυτής, εξετάζεται από τη Διοίκηση και το κατατεθέν αίτημα της εταιρείας».

Η επένδυση της εταιρείας -μέχρι στιγμής- έχει φθάσει σε 1 δισ. δολάρια, ενώ υπολείπεται η επένδυση επιπλέον 1,5 δισ. Σωρευτικά στο διάστημα 2012-2017 έχει καταγράψει ζημιές ύψους 150 εκατ. Πέρυσι έκλεισε με πωλήσεις ύψους 47 εκατ. και ζημιές 23 εκατ., ενώ για εφέτος προβλέπονται πωλήσεις 100 εκατ. και ζημιές ύψους 40 εκατ. Η παραγωγή μεταλλευμάτων εφέτος αναμένεται να φθάσει σε 390.000 τόνους από το κοίτασμα της Ολυμπιάδας και 160.000 από τις Σκουριές. Στην επένδυση απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα 5.000 άτομα.

Σχετικά με το έργο στις Σκουριές

Το κοίτασμα των Σκουριών βρίσκεται στο Δήμο Αριστοτέλη, σε ίση απόσταση από τα χωριά Μεγάλη Παναγία, Παλαιοχώρι και Νεοχώρι.

Πρόκειται για ένα παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα το οποίο περιέχει 0,54% χαλκό και 0,83 γρ/τόνο χρυσό. Έχει κυλινδρική μορφή με μία διάμετρο 200μ. και εκτείνεται από την επιφάνεια κατακόρυφα προς τα κάτω σε ένα βάθος 800μ.

Όσον αφορά στο επενδυτικό σχέδιο, με βάση την αρχή της μικρότερης δυνατής κατάληψης επιφάνειας, επιλέχθηκε ο συνδυασμός επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης. Η πρώτη φάση (επιφανειακή) έχει υπολογιστεί να διαρκέσει επτά χρόνια. Η δεύτερη φάση (υπόγεια), κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει η απόληψη του μεγαλύτερου μέρους του κοιτάσματος (των 2/3), πρόκειται να διαρκέσει 21 χρόνια.

Σε όλο το φάσμα των εργασιών εφαρμόζεται η Αρχή της Παράλληλης Αποκατάστασης. Οι περιοχές στις οποίες ολοκληρώνεται η λειτουργικότητα των επιμέρους έργων, αποκαθίστανται άμεσα και παράλληλα με την εξέλιξη των υπολοίπων έργων. Όλα τα κενά της εκμετάλλευσης ξανακλείνουν με επαναφορά του υπολείμματος της κατεργασίας του μεταλλεύματος, μετά από ανάμειξη με τσιμέντο. Ακόμα και η επιφανειακή εκσκαφή επαναπληρώνεται για να επανέλθει στην αρχική της μορφολογία. Ολόκληρη η περιοχή αποκαθίσταται με έργα αναδάσωσης.

Σήμερα στις Σκουριές, το υπό ανάπτυξη έργο τελεί σε καθεστώς συντήρησης, μετά την σχετική ανακοίνωση της 9ης Νοεμβρίου 2017, της Eldorado Gold.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider