Πολιτική διαμάχη για τα χρέη της ELFE προς την ΔΕΠΑ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολιτική διαμάχη για τα χρέη της ELFE προς την ΔΕΠΑ
«Εκατέρωθεν» κατηγορίες από την κυβέρνηση και τη ΝΔ.

Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει η ποινική δίωξη η οποία έχει ασκηθεί κατά πρώην διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΠΑ, κ. Θοδωρή Κιτσάκου για το αδίκημα της απιστίας και συγκεκριμένα για τα χρέη της εταιρείας «Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα» (η οποία ανήκει στον όμιλο Λαυρεντιάδη) στη ΔΕΠΑ ύψους 115 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Κιτσάκος ανέφερε ότι τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και το Βιομηχανίας αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης γνώριζαν για τα χρέη της ΕLFE προς τη ΔΕΠΑ καθώς η δεύτερη ενημέρωνε λεπτομερώς σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση τις εμπλεκόμενες Αρχές. Μάλιστα, ο κ. Κιτσάκος ανέφερε ότι κατά το διάστημα της θητείας του στη ΔΕΠΑ (Νοέμβριος 2015-Νοέμβριος 2017) δέχθηκε πιέσεις τόσο από την κα Τζάκρη όσο και από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μην διακόψει την παροχή αερίου προς την συγκεκριμένη βιομηχανία παρά τα διογκούμενα χρέη καθώς διακυβεύονταν οι εργασιακές θέσεις και το μέλλον της μονάδας σε περίπτωση που αυτή έπαυε να λειτουργεί.

Ο ίδιος σημείωσε ότι είχε περιορισμένα περιθώρια ελιγμών ενώ απαντώντας στην «ανταλλαγή ακινήτων έναντι χρεών», ο ίδιος επεσήμανε ότι το μόνο επίσημο έγγραφο στο οποίο γινόταν λόγος για παραχώρηση του ακινήτου της ELFE στο Καλοχώρι για να «πατσίσουν» το χρέος ήταν μια επιστολή που είχε στείλει η ΔΕΠΑ στην οποία ρητά αναφερόταν ότι «η ΔΕΠΑ προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο αξιοποίησης των ακινήτων υπό την προϋπόθεση άρσης της απόφασης Νικολούδη». Αναφορικά με τα χρέη της ELFE o κ. Κιτσάκος υποστήριξε ότι αυτά έχουν συσσωρευτεί εδώ και μια δεκαετία από την εποχή της ΝΔ.

Η τοποθέτηση του κ. Κιτσάκου προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος ανέφερε ότι «τη Νέα Δημοκρατία διακατέχει πρωτόγνωρο θράσος, καθώς η πώληση της εταιρείας ELFE και η δημιουργία ενός χρέους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΠΑ έγινε επί των ημερών της. Η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε μια κατάσταση, την οποία προσπάθησε να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προτάσσοντας την προάσπιση των συμφερόντων της ΔΕΠΑ και αφού διασφαλίστηκε πρώτα η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων στην ELFE, η κυβέρνηση αναζήτησε, σε συνεργασία με τους πιστωτές της ELFE, μια μονιμότερη λύση εξυγίανσης.

Η θητεία του κ. Κιτσάκου στη διοίκηση της ΔΕΠΑ κρίθηκε με την απόφαση αντικατάστασής του. Πιθανοί σχεδιασμοί περί ανταλλαγής ακινήτων δεν προχώρησαν ποτέ, καθώς δεν είχαν την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας. Σχετικά με το χρέος της εταιρείας ELFE, η πολιτική ήταν να τηρούνται αυστηρά οι τρέχουσες πληρωμές και να μην δημιουργούνται νέα χρέη. Για το κατά πόσο οι χειρισμοί της διοίκησης ζημίωσαν τη ΔΕΠΑ, αρμόδια πλέον να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη.

Η μονιμότερη λύση αφορά ένα σχέδιο εξυγίανσης της ELFE, το οποίο για την κυβέρνηση σημαίνει εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και βιώσιμη λύση ρύθμισης των χρεών προς όλους τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών. Διαφορετικά σχέδια συζητήθηκαν κατά καιρούς με τους πιστωτές, χωρίς να προκύψει για κάποιο συναίνεση.

Για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ η πολιτική της κυβέρνησης αποτυπώθηκε στη συμφωνία με τους Θεσμούς, που προβλέπει την εξαγορά του μεριδίου της Shell στην Αττική από τη ΔΕΠΑ, την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τη λιανική Θεσσαλονίκης και τον διαχωρισμό στη συνέχεια της ΔΕΠΑ, σε ΔΕΠΑ εμπορίου, η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί και ΔΕΠΑ υποδομών, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των δικτύων φυσικού αερίου της χώρας και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.»

Από την πλευρά της ΝΔ, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, ζητά απαντήσεις από τους υπουργούς, τους οποίους εμπλέκει ο κ. Κιτσάκος στην υπόθεση της ΔΕΠΑ.H κα Σπυράκη ζητά να μάθει αν γνώριζαν ή όχι τις ενέργειες του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο οι ίδιοι διόρισαν και αν συμφώνησαν με αυτές.

Σε δήλωσή της τονίζει πως ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την εκτόξευση των χρεών της βιομηχανίας λιπασμάτων ELFE στη ΔΕΠΑ και την απόπειρα παράνομης ανταλλαγής ακινήτων έναντι χρεών, αναφέρει δημόσια ότι το θέμα ήταν σε πλήρη γνώση των πρώην και νυν υπουργών Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και Γιώργου Σταθάκη, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Επικράτειας Αλέκου Φλαμπουράρη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα και της τότε υφυπουργού Βιομηχανίας Θεοδώρας Τζάκρη.

«Ο κ. Κιτσάκος κατονομάζει έξι στελέχη της κυβέρνησης και τους εμπλέκει σε ένα πρωτοφανές σκάνδαλο, από το οποίο προκύπτει τεράστια ζημιά για το Δημόσιο και τους Έλληνες πολίτες. Τι απαντούν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί; Γνώριζαν ή όχι τις ενέργειες τους στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που οι ίδιοι διόρισαν; Συμφώνησαν ή όχι με τις ενέργειες του εκλεκτού τους;» ρωτά η κα Σπυράκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider