Bloomberg: Έλληνες συνταξιούχοι μετακομίζουν στη Βουλγαρία 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Έλληνες συνταξιούχοι μετακομίζουν στη Βουλγαρία 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2017 το κόστος ζωής στην Ελλάδα ήταν σχεδόν το διπλάσιο απ’ αυτό της Βουλγαρίας.

Οι Έλληνες συνταξιούχοι έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται τόσο πολύ που μερικοί απ’ αυτούς μετακομίζουν σε μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται η ιστορία ενός Έλληνα 75χρόνου συνταξιούχου, του Γιώργου, ο οποίος αφού πέθανε η γυναίκα του πριν από πέντε χρόνια νοίκιασε το διαμέρισμα του στη Θεσσαλονίκη και μετακόμισε στη Σόφια όπου όπως ο ίδιος λέει με την σύνταξη των 800 ευρώ που παίρνει «ζει σαν βασιλιάς».

«Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες στο να προσαρμοστεί κάποιος» αναφέρει ο Γιώργος ο οποίος δεν ήθελε να δημοσιοποιηθεί το όνομα του για να μην βρεθεί στο στόχαστρο των φορολογικών Αρχών. «Όμως με τα χρήματα που έχω μπορώ να επιστρέφω συχνά στην Ελλάδα αλλά και να ταξιδεύω αλλού».

«Η Ελλάδα, η οποία είναι ένας δημοφιλής προορισμός για άλλους Ευρωπαίους βρίσκει τους δικούς της πολίτες – όπως ο Γιώργος- να επιθυμούν να ζήσουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους στην πιο φθηνή γειτονική χώρα καθώς οι συντάξεις τους έχουν περικοπεί 20 φόρες κατά τη διάρκεια της κρίσης», αναφέρει το Bloomberg.

Φαίνεται ότι η απόφαση των συνταξιούχων είναι απόλυτα λογική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2017 το κόστος ζωής στην Ελλάδα ήταν σχεδόν το διπλάσιο απ’ αυτό της Βουλγαρίας, που είναι και το χαμηλότερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να μετρηθεί το πόσο εκτεταμένη είναι η μετανάστευση συνταξιούχων, τα εμπειρικά στοιχεία δείχνουν ότι η τάση αυτή αυξάνεται. Η βενζίνη κοστίζει 1,15 ευρώ το λίτρο στη Σόφια, έναντι 1,6 ευρώ στην Αθήνα, ενώ ο ίδιος καφές στο σουπερμάρκετ που κοστίζει 2,3 ευρώ στη Βουλγαρία στην Ελλάδα κοστίζει 4,7 ευρώ. Το εισιτήριο του μετρό στη Σόφια είναι 80 λεπτά ενώ στην Ελλάδα 1,4 ευρώ. Οι χρεώσεις κινητής στη Βουλγαρία είναι οι μισές απ’ αυτές στην Ελλάδα.

«Γενικά, η ζωή είναι 30% φθηνότερη εδώ απ’ ότι στην Ελλάδα και αυτό αν επιλέξεις να ζήσεις σε μεγάλες πόλεις όπως η Σόφια, το Μπουργκάς και το Πλόβντιβ», αναφέρει ο Γιώργος. «Στις μικρότερες πόλεις και τα χωριά η ζωή είναι ακόμη πιο φθηνή».

Ένας άλλος συνταξιούχος ο 71χρόνος Νίκος επέλεξε να ζήσει και αυτός στη Βουλγαρία γιατί όπως αναφέρει εκεί το ψωμί κοστίζει 0,60 ευρώ, ένα γεύμα σε ένα εστιατόριο δύσκολα ξεπερνά τα 10 ευρώ ενώ με 200 ευρώ μπορεί να νοικιάσει ένα καλό μικρό διαμέρισμα σε μια καλή γειτονιά της Σόφια. Ο Νίκος έχει δει τη σύνταξη του να μειώνεται κατά 45% κατά τη διάρκεια της κρίσης, αναφέρει το Bloomberg.

«Ζω πολύ καλά εδώ παρά την μεγάλη πτώση στο εισόδημα μου καθώς τα κόστη όλων των αγαθών και των υπηρεσιών είναι πολύ χαμηλότερα από την Ελλάδα», αναφέρει ο Νίκος. «Πλέον σπάνια πάω στην Αθήνα. Ο γιος μου με επισκέπτεται συχνά και πάντα βρίσκει και αγοράζει εδώ πράγματα που είναι πιο ακριβά στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider