Να ελέγχονται και οι πολίτες της ΕΕ ζητά η Αυστρία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Να ελέγχονται και οι πολίτες της ΕΕ ζητά η Αυστρία

«Η πολιτική της προώθησης προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη έχει τελειώσει» διαμηνύει η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Johanna Mikl-Leitner, σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη έκδοση της αυστριακής εφημερίδας ΄Εστεραιχ.

Στον απόηχο και των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Παρίσι και Βρυξέλλες που πραγματοποιήθηκαν και από μουσουλμάνους γαλλικής και βελγικής υπηκοότητας, η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών ζητεί ακόμη ελέγχονται και οι πολίτες της ΕΕ στα εξωτερικά σύνορά της.

«Είναι επιτακτικότερη όσο ποτέ η ανάγκη να ελέγχονται συστηματικά στο μέλλον και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα εξωτερικά σύνορά της» αναφέρει χαρακτηριστικά η Leitner, η οποία «πρωταγωνίστησε» στο κλείσιμο του Βαλκανικού διαδρόμου, με συνέπεια να εγκλωβιστούν στη χώρα μας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο ερώτημα ως προς σχεδιαζόμενους αυστηρότερους ελέγχους για πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι επιστρέφουν στη Ζώνη Σένγκεν, η Johanna Mikl-Leitner διευκρινίζει πως είναι γνωστό ότι πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν μεταβεί από την Ευρώπη στη Συρία και στο Ιράκ, για να εκπαιδευτούν ή μάλιστα και για να πολεμήσουν (σ.σ στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους) και ως εκ τούτου, όπως τονίζει, είναι επιτακτικότερο όσο ποτέ να ελέγχονται στο μέλλον συστηματικά και οι πολίτες της ΕΕ στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Αναφερόμενη εξάλλου στην κατάσταση στην Ειδομένη, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών σημειώνει πως οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οι αρχές θα πρέπει να καταβάλουν όλες τους τις δυνάμεις για να πείσουν τους πρόσφυγες να τους μεταφέρουν σε ζεστά καταλύματα.

«Η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα-μέλος της ΕΕ» τονίζει, προσθέτοντας πως εφόσον η πολιτική της προώθησης προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη έχει τελειώσει και γι αυτό είναι αναγκαίο να δοθεί το μήνυμα πως οι πρόσφυγες «δεν μπορούν να επιλέγουν τη χώρα στην οποία θα υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ασύλου.»

Οργή στην Ειδομένη

Σε πλήρη απόγνωση βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ειδομένη καθώς για ακόμα μια φορά έπεσαν θύματα αγνώστων που διέδιδαν φήμες πως τα σύνορα θα ανοίξουν και θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία.

Από το πρωί είχαν αρχίσει να συρρέουν κατά εκατοντάδες εγκαταλείποντας όχι μόνο τα hot spot σε γειτονικούς νομούς αλλά και τον Πειραιά ώστε να είναι εκεί τη στιγμή που όπως έλεγαν επιτήδειοι θα άνοιγαν τα σύνορα.

Ωστόσο η απόγνωση μετατράπηκε σε οργή και αρκετοί εξ αυτών συγκεντρώθηκαν στη σιδηροδρομική γραμμή παρακινώντας και τους υπόλοιπους να βαδίσουν προς τα Σκόπια και να ρίξουν τον φράχτη. Ευτυχώς οι πιο ψύχραιμοι επικράτησαν και δεν έγινε κάποια κίνηση προς τη συνοριακή γραμμή, ωστόσο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί εκεί για να εμποδίσουν κάτι τέτοιο, που ενδεχομένως να είχε και μοιραία αποτελέσματα.

Το απόγευμα ορισμένοι πρόσφυγες άρχισαν να επιβιβάζονται ξανά σε λεωφορεία προς τα hot spots , νιώθοντας για ακόμα μια φορά εξαπατημένοι.

Μεταξύ αυτών που θέλουν να περάσουν τα σύνορα, όπως λένε, είναι άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια, ενώ σχεδόν όλοι κρατούσαν νωρίτερα στα χέρια κι ανέμιζαν λευκές χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα σε ένδειξη των ειρηνικών τους -όπως τόνιζαν- προθέσεων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η αστυνομική παρουσία είναι ενισχυμένη σήμερα στην Ειδομένη, ενώ από νωρίς έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις και πίσω από τον φράχτη, από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Τουλάχιστον 200 τόνοι υλικού έχουν αποσταλεί στις δομές φιλοξενείας το τελευταίο 20μερο

Περισσότερους από 200 τόνους υλικού σε δομές διαμονής προσφύγων διακίνησε το Κέντρο διαχείρισης, αποθήκευσης και εφοδιασμού ειδών πρώτης ανάγκης, που λειτουργεί ως προϊόν συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής και της ΓΓ Εμπορίου, κατά το πρώτο 20ήμερο της λειτουργίας του.

Πέρα από την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων στις επτά δομές εγκατάστασής τους στην Αττική, επέκτεινε ήδη τη δράση του στην Ειδομένη με την αποστολή 20 τόνων, ενώ σήμερα απέστειλε πάνω από 1.000 κουβέρτες σε στρατόπεδο φιλοξενίας προσφύγων στη Β. Ελλάδα.

Με τον αναμενόμενο διπλασιασμό των υπαρχουσών δομών φιλοξενίας, θα προκύψει τεράστια αύξηση των αναγκών οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα. Αυτήν τη στιγμή το Κέντρο λειτουργεί ως πηγή αναφοράς για τους υπευθύνους κάθε δομής ωστόσο δεν επαρκεί, καθώς όπως τονίζεται θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια σε είδη και σταθερό ειδικευμένο προσωπικό.

Επί του θέματος ο ουσιαστικός διαχειριστής του, αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Χρήστος Καπάταης, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ζητά την άμεση ενεργοποίηση των δημοσίων φορέων για την αποτελεσματικότερη παροχή βοήθειας αλλά και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν περαιτέρω την λειτουργική δυναμική του Κέντρου.

Δόθηκε στην κυκλοφορία η γέφυρα του Αξιού

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη γέφυρα του Αξιού, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν προβεί σε αποκλεισμό. Ακινητοποιημένα ήταν επί ώρες λεωφορεία και βανάκια με ακτιβιστές που επιθυμούσαν να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση των προσφύγων και μεταναστών πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Η αστυνομία απέκλεισε τη γέφυρα, εμποδίζοντας όσους επιθυμούν να φθάσουν οδικώς στον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου είναι σε εξέλιξη από νωρίς συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι θα επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα, ύστερα από τις φήμες που κυκλοφόρησαν το τελευταίο 24ωρο περί ανοίγματός τους.

Στο στόχαστρο των αστυνομικών αρχών βρίσκονται από το Σάββατο ΜΚΟ οι οποίες, υπό τον μανδύα της αρωγής των προσφύγων, διέδιδαν φήμες ότι τα σύνορα θα ανοίξουν σήμερα για τους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα αυτών να μην επιβιβαστεί στα πούλμαν που μετέβησαν στην Ειδομένη για να τους μεταφέρει στις δομές φιλοξενίας.

Αποστάσεις από τις φήμες που τους ήθελαν να είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να παρακίνησαν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα πήραν οι Ιταλοί ακτιβιστές, που έφτασαν χθες στην Ειδομένη, μέσω Ηγουμενίτσας.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωση ς«Over the Fortress» στόχος των Ιταλών ακτιβιστών είναι η διανομή βοήθειας και σε καμιά περίπτωση η παρακίνηση των προσφύγων σε τέτοιου είδους ενέργειες, τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνες. Όπως είπε, οι Ιταλοί ακτιβιστές θα διαδηλώσουν αύριο, στις 11, έξω από το ΥΜΑΘ, ζητώντας -μεταξύ άλλων- να μην γίνονται επαναπροωθήσεις στην Τουρκία «καθώς δεν είναι ασφαλής χώρα».

Η αστυνομία προσπαθεί, με ανακοινώσεις μέσω των μεγαφώνων, στα αραβικά και τα φαρσί, να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, υπάρχει κινητικότητα και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για «συντονισμό» των προσφύγων εν όψει του υποτιθέμενου ανοίγματος των συνόρων.

Πάνω από τις 50.000 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή από το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών ανέρχεται σήμερα σε 50.256 άτομα στην ελληνική επικράτεια, με τον μεγαλύτερο αριθμό να φιλοξενείται στη Βόρεια Ελλάδα (28.518).

Στα νησιά καταγράφηκαν 4.668 άτομα, με τον κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο (2.463). Στην Αττική παραμένουν 14.150 άτομα (τα περισσότερα στο λιμάνι του Πειραιά 5.330) και στην Κεντρική Ελλάδα 2.920, εκ των οποίων 1.390 στη Λάρισα.

Όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, στην Ειδομένη βρίσκονται εντός του καταυλισμού 11.500 άνθρωποι, ενώ σε τρεις περιοχές του Κιλκίς (Χέρσο- Πολύκαστρο- Plaza) φιλοξενούνται συνολικά 8.690 άτομα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider