Μουζάλας: Άνοιξε δρόμος προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μουζάλας: Άνοιξε δρόμος προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ανοίγει για πρώτη φορά νόμιμο δρόμο προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες, που δεν θα διασχίζουν πλέον το Αιγαίο, επισημαίνει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή», ο υπουργός διευκρινίζει ότι η συμφωνία προβλέπει επίσης τη μετεγκατάσταση όσων έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα και χαρακτηρίζει αναγκαία την εφαρμογή της συμφωνίας γιατί «η άλλη λύση είναι πολλές Ειδομένες».

Για τη δυνατότητα ανταπόκρισης της υποστελεχωμένης υπηρεσίας Ασύλου στις αυξημένες ανάγκες, ο υπουργός ανακοίνωσε την αναβάθμιση της Υπηρεσίας με «αρκετές προσλήψεις» και τη συμπλήρωση των αναγκών με 2.000 ατόμων ειδικών στο άσυλο από την Ευρώπη ώστε με τη συνεργασία όλων οι διαδικασίες «να γίνονται απευθείας στα νησιά».

Αναφορικά με τις 30.000 νέες θέσεις φιλοξενίας ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι πρόκειται για ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας με όρους «στοιχειώδους αξιοπρέπειας», ενώ θα ακολουθήσουν εγκαταστάσεις μονιμότερες (σαν τον Ελαιώνα) και θα διαχωριστούν οι οικογένειες Σύρων και Αφγανών. Στη προσπάθεια θα ενταχθεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη διευκόλυνση της οποίας είναι στα σκαριά νομοθετικές ρυθμίσεις.

Για την απομάκρυνση των προσφύγων από την Ειδομένη επανέλαβε την πρότασή του ότι δηλαδή πρέπει να πεισθούν οι άνθρωποι να μετεγκατασταθούν σε άλλους χώρους με κατάλληλες συνθήκες.

Εν τω μεταξύ, επανεισδοχή στην Τουρκία 71 συνολικά παράτυπων οικονομικών μεταναστών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, μέσω του Συνοριακού Σημείου Διέλευσης των Κήπων του Έβρου. Από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιηθεί η επανεισδοχή στην Τουρκία με βάση τα προβλεπόμενα στο Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, συνολικά 744 παράτυπων μεταναστών: 295 από το Πακιστάν, 33 από το Μπαγκλαντές, 268 από το Μαρόκο, 144 από την Αλγερία και 4 από την Τυνησία.

Βίτσας: Προετοιμάζουμε πυρετωδώς τις δομές φιλοξενίας

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η προετοιμασία των κέντρων φιλοξενίας για τη μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών, κατά προτεραιότητα από την Ειδομένη, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Όπως ανέφερε, ήδη έχουν μεταφερθεί 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες στις εν λόγω δομές, ενώ εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα μεταφερθούν ακόμη 10.000 άτομα.

Στην εμφάνισή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΤ1, ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε «θετική» την ανταπόκριση των πρσφύγων για τη μεταφοράς τους με τα οκτώ πούλμαν που μετέβησαν στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ την Παρασκευή και εξήγγειλε τη βελτίωση της διαδικασίας ενημέρωσης των ανθρώπων αυτών με διερμηνείς και με τη συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας.

Σημείωσε, επίσης, ο σκοπός αυτός θα επιτευχθεί και με πολιτική εκπροσώπηση υψηλού επιπέδου, ώστε μέσω της συνοντισμένης δράσης για να πειστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες ότι τους συμφέρει να επιστρέψουν στις δομές φιλοξενίας, όχι μόνο λόγω καλύτερων συνθηκών διαβίωσης, αλλά και για δρομολόγηση της διαδικασίας μετεγκατάστασης.

Θα πρέπει να καταλάβουν ότι στα κέντρα φιλοξενίας, θα «έχουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, νερό φαγητό και υγειονομική περίθαλψη», που συνιστούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των δομών αυτών, τόνισε ο κ. Βίτσας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η έναρξη των διαδικασιών μετεγκατάστασης θα αποτελέσει τη ημερομηνία-σταθμό στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ενώ ο ίδιος έκρινε αναγκαία την παράμβαση της ΕΕ στις περιπτώσεις υπαναχώρησης ορισμένων μικρότερων ευρωπαϊκών κρατών ως προς την τήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, στον απόηχο των επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Παρά τις δυσκολίες στην υλοποίησή της, η εν λόγω συμφωνία αποτελεί έναν νόμιμο και ασφαλή τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, σημειώνει, επισημαίνοντας τη δυσκολία συνδυασμού δύο διαφορετικών προτεραιοτήτων: της μείωσης των ροών και της υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Συνεχίζεται η εκκένωση της Ειδομένης

Με εντατικούς ρυθμούς θα συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο η εκκένωση της Ειδομένης από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ με την ελπίδα να διασχίσουν τα σύνορα προς την κεντρική Ευρώπη.

Την Παρασκευή αναχώρησαν από την περιοχή οκτώ συνολικά λεωφορεία, με τα έξι εξ’ αυτών να καταφθάνουν στην Ημαθία, ενώ τα υπόλοιπα δύο κατευθύνθηκαν προς την Πιερία. Μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ενημέρωναν πρόσφυγες και μετανάστες για το πώς μπορούν να μεταβούν σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης και έως το βράδυ περισσότερα από 600 άτομα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και είχαν καταγραφεί στις σχετικές λίστες.

Αρκετοί είναι ακόμα οι πρόσφυγες -κυρίως οικογένειες με παιδιά- που δηλώνουν πως δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να ζουν υπό αυτές τις «πολύ κακές», όπως τονίζουν, συνθήκες στην Ειδομένη. Παραμένουν, ωστόσο, και αυτοί που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται και να κλείνουν τη σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν έως ότου ανοίξουν τα σύνορα.

Εν τω μεταξύ, ένα «καραβάνι» αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, έφτασε το πρωί του Σαββάτου από την Ιταλία στην Ηγουμενίτσα και κατευθύνεται αυτή την ώρα, προς την Ειδομένη. Περίπου 200 Ιταλοί, αλληλέγγυοι, ανάμεσα τους, πανεπιστημιακοί, μέλη εργατικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια με πέντε φορτηγάκια τύπου βαν.

Στο λιμάνι, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για τα κλειστά σύνορα και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε τέσσερα λεωφορεία και με τη διακριτική συνοδεία της αστυνομίας κατευθύνονται προς την Ειδομένη.

Ο αριθμός των προσφύγων που ζουν υπό άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό της Ειδομένης, εκτεθειμένοι στα αντίξοα καιρικά φαινόμενα –βροχή και κρύο– και κυριολεκτικά βουτηγμένοι στη λάσπη, υπερβαίνει σήμερα τις 11.000. Η εκρηκτική αυτή κατάσταση είχε εγείρει σοβαρές ανησυχίες μεταξύ των Ελλήνων αλλά και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, τόσο για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους για τη ζωή τους, όσο και για ενδεχόμενη εστία αναταραχών καθώς η απόγνωση και η εξαθλίωση κορυφώνονταν.

Διακόπησαν οι ροές προσφύγων προς τα νησιά

Μηδενικές είναι οι ροές προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο 24ωρο και μέχρι σήμερα Σάββατο στις 9 το πρωί στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου. Το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο αποβιβάστηκαν στα νησιά 163 άτομα, κυρίως Πακιστανοί.

Στη Λέσβο έφτασαν το τελευταίο 24ωρο 149 άτομα, ενώ στη Χίο για τρίτη συνεχή μέρα δεν αποβιβάσθηκε κανείς και στη Σάμο αποβιβάσθηκαν μόλις 14 άτομα.

Εναπομείναντες -με το παλιό καθεστώς καταγραφής- οι οποίοι αναμένεται σταδιακά να αναχωρήσουν για την υπόλοιπη Ελλάδα είναι 1.222 στη Μυτιλήνη, 32 στη Χίο και 371 στη Σάμο.

Υπό περιορισμό στα hot spots των τριών νησιών, καθώς μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 20 Μαρτίου, πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης– Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών– μεταναστευτικών ροών, παραμένουν: Στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο 1.493, στη Χίο 1.245 και στη Σάμο 125.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα ανέρχονται σε 50.236 ανθρώπους, με τον μεγαλύτερο αριθμό να φιλοξενείται στη βόρεια Ελλάδα (28.507).

Στα νησιά καταγράφηκαν 4.807 άτομα, με τον κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο (2.602). Στην Αττική διαμένουν 13.981 άτομα (τα περισσότερα στο λιμάνι του Πειραιά 5.010) και στην Κεντρική Ελλάδα 2.941, εκ των οποίων 1.396 στη Λάρισα.

Όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, στην Ειδομένη βρίσκονται εντός του καταυλισμού 11.603 άνθρωποι, ενώ σε τρεις περιοχές του Κιλκίς (Χέρσο- Πολύκαστρο- Plaza) φιλοξενούνται συνολικά 8.690 άτομα.

Εν αναμονή της άφιξης ειδικευμένου προσωπικού από την ΕΕ

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναμένει την άφιξη 2.500 υπαλλήλων από χώρες της ΕΕ, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην καταγραφή των αιτημάτων προσφύγων και μεταναστών για παροχή πολιτικού ασύλου.

Η άφιξή τους αναμένεται στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας μετά και την ψήφιση του σχετικού νόμου για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας και θα εργαστούν για ένα εξάμηνο στις υπηρεσίες Ασύλου και Πρώτης υποδοχής κυρίως στα νησιά αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι από τις 30.000 νέες θέσεις φιλοξενίας που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη μετά την πρώτη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική, οι 2.000 θα δημιουργηθούν άμεσα, στις υφιστάμενες δομές, ενώ από Δευτέρα, οι διαδικασίες κατασκευής θα πραγματοποιούνται με εξαιρετικά εντατικούς ρυθμούς.

Bild: Μείωση των προσφυγικών ροών στη Γερμανία

Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στη Γερμανία μειώνεται από τότε που κράτη των δυτικών Βαλκανίων σφράγισαν τα σύνορά τους, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ της 18ης και της 23ης Μαρτίου η γερμανική αστυνομία κατέγραψε συνολικά 808 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, έγραφε χθες η Bild, δηλαδή κατά μέσον όρο 135 την ημέρα. Συνολικά σχεδόν 109.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στη Γερμανία από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με την αστυνομία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, αν συνεχιστεί η τάση αυτή, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που θα φτάσουν στη Γερμανία το 2016 θα ανέλθει σε 500.000. Ο αριθμός αυτός δείχνει μια πολύ μεγάλη μείωση σε σχέση με πέρυσι όταν σχεδόν 2 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη Γερμανία, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η μείωση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στη Γερμανία οφείλεται εν μέρει στο κλείσιμο της διαδρομής των δυτικών Βαλκανίων, καταλήγει η Bild.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider