«Τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας, συγχρηματοδοτούνται από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και εθνικούς πόρους, οι οποίοι προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την υποστήριξη των ανέργων στην προσπάθεια για επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, και όχι για την κάλυψη των αναγκών των δήμων».

Αυτό δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, απαντώντας στις προτάσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη και μελών του ΔΣ της Ένωσης, οι οποίοι πρότειναν οι μισές θέσεις που προβλέπονται για τους 17 δήμους να κατανεμηθούν κατά προτεραιότητα σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους της χώρας, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, συζητήθηκαν τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του υπουργείου Εργασίας, τα οποία αναμένεται να εφαρμοστούν σε πρώτη φάση σε 17 δήμους της χώρας, θύλακες υψηλής και μακροχρόνιας ανεργίας.

Με αφορμή αυτές τις προτάσεις του κ. Πατούλη και των μελών της ΚΕΔΕ, από το γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, επισημαίνεται ότι η κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των δήμων είναι αποκλειστική ευθύνη των ΟΤΑ και του υπουργείου Εσωτερικών.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η λανθασμένη πρακτική του παρελθόντος, σύμφωνα με την οποία τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας εξυπηρετούσαν τις λειτουργικές ανάγκες των δήμων, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τον άνεργο, αλλά δεν συνάδει και με τις οδηγίες της Επιτροπής Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η νέα γενιά προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας αποσκοπεί στην υποστήριξη του ανέργου για επαναφορά του στο χώρο της εργασίας, συνδυάζοντας την αναβάθμιση του γνωστικού επιπέδου του ανέργου με την προσφορά μίας θέσης εργασίας, για οκτώ μήνες, σε μετρήσιμα κοινωφελή έργα για την τοπική κοινωνία», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.