Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από πρόσφυγες στην Ειδομένη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από πρόσφυγες στην Ειδομένη

Δύο παράλληλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα στον καταυλισμό της Ειδομένης. Η μία πραγματοποιείται πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές από μικρή ομάδα Σύρων που κρατούν πλακάτ με συνθήματα όπως «ανοίξτε τα σύνορα» και «πεθαίνουμε εδώ», ζητώντας να τους επιτραπεί η διέλευση στην πΓΔΜ.

Λίγα μέτρα πιο πέρα, σε χωράφι, πρόσφυγες της κουρδικής φυλής των Γεζίντι κάνουν την δική τους διαμαρτυρία, θέλοντας να επιστήσουν την προσοχή της κοινής γνώμης στο δικό τους, ξεχωριστό πρόβλημα.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 22χρονος Salim από το Ιράκ, η κοινότητα των Γεζίντι διώκεται με τον πλέον άγριο τρόπο από τον ISIS, περισσότερο από κάθε άλλη μειονότητα λόγω των θρησκευτικών της πιστεύω.

«Ο ISIS κατέστρεψε τα σπίτια μας, σκότωσε τους ηλικιωμένους και απήγαγε τις γυναίκες μας. Δεν έχει μείνει τίποτα στο οποίο να μπορούμε να επιστρέψουμε», είπε χαρακτηριστικά ο 22χρονος πρόσφυγας. Σημειώνεται ότι στον καταυλισμό υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.000 Γεζίντι ενώ παγκοσμίως, υπάρχουν γύρω στους 700.000, με την πλειονότητα αυτών να είναι -ή τουλάχιστον να ήταν- στο βόρειο Ιράκ.

Κουρδόφωνος πληθυσμός, με τους περισσότερους να μιλούν διάφορες παραλλαγές της βόρειας κουρδικής διαλέκτου Κουρμάντζι, οι Γεζίντι έχουν προσκολληθεί πνευματικά σε ένα κλάδο του Γιαζντανισμού, που συμπλέκει στοιχεία του Μιθραϊσμού, των προϊσλαμικών θρησκευτικών παραδόσεων της Μεσοποταμίας, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ. Πιστεύουν σε έναν Θεό που αντιπροσωπεύεται από επτά αγγέλους. Ένας από αυτούς, ο Malak Tawous, που έχει τη μορφή παγωνιού, εστάλη στη Γη μετά από την άρνησή του να υποκύψει στον Αδάμ, αλλά οι μουσουλμάνοι τον ταυτίζουν με τον «σατανά». Γι αυτό και η Αλ Κάιντα στο Ιράκ (πρόδρομος του ISIS) ήταν αυτή που άναψε το «πράσινο φως» για τη χωρίς διακρίσεις εξόντωσή τους, ενώ το Ισλαμικό Κράτος έχει δικαιολογήσει τη σφαγή τους λέγοντας ότι είναι «λάτρεις και προσκυνητές του διαβόλου».

Πάντως, λόγω των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν συνεχώς πρόσφυγες το τελευταίο 24ωρο στην Ειδομένη, ο ΟΣΕ έχει διακόψει όλα τα δρομολόγια από χθες το απόγευμα.

Για πρώτη φορά πάνω από 50.000 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Το «φράγμα» των 50.000 προσφύγων έσπασε για πρώτη φορά σήμερα στην ελληνική επικράτεια με τις νέες αφίξεις να εμφανίζονται αυξημένες, μία ημέρα μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό.

Οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ανέρχονταν σήμερα σε 50.411, από τους οποίους οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο είναι 1.662. Η αύξηση του αριθμού των αφίξεων προκαλεί ανησυχία, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, καθώς για να λειτουργήσει η συμφωνία, είναι απαραίτητη η μείωση των ροών από την πλευρά της Τουρκίας.

Για το επιχειρησιακό πλάνο εφαρμογής της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε ήδη τηλεδιάσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων με τη συμμετοχή του συντονιστή από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτιν Βερβέι, και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Ταφύλλη.

Η ελληνική κυβέρνηση προχωράει ήδη στη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα και αναζητάει και νέους χώρους για τη φιλοξενία τους. Ένας από τους χώρους που εξετάζονται, είναι έκταση δίπλα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει η μεταφορά περίπου των μισών προσφύγων από τα νησιά και οι πρόσφυγες που παραμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Ρόδο ανέρχονται σε 5.538. Για τη μεταφορά τους χρησιμοποιείται όχι μόνο το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τα λιμάνια της Ελευσίνας και της Καβάλας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου, σήμερα στην Αττική βρίσκονται 13.711 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 5.132 διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά και οι υπόλοιποι σε δομές Φιλοξενίας (Σχιστό, Ελαιώνας, Ελληνικό, Άγιος Ανδρέας, Μαλακάσα, Λαύριο).

Στην Κεντρική Ελλάδα αριθμούνται 2.569 πρόσφυγες, με τους περισσότερους να φιλοξενούνται στο στρατόπεδο της Ριτσώνας στην Εύβοια (826) και στο στρατόπεδο στο Κουτσόχερο Λάρισας (766).

Αυξημένος επίσης εμφανίζεται ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη με όσους βρίσκονται εντός του camp να υπολογίζονται σε 13.250. Επίσης, στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου παραμένουν 1.250 άτομα.

Στη Βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται συνολικά 28.593 άτομα. Για πρώτη φορά 1.045 πρόσφυγες διαμένουν από χτες στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κατσικά Ιωαννίνων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider